Januari inleder bioåret starkt

Om någon missade det så publicerade jag min topp 50-lista för 2017 under årets sista dagar (annars, spana in 41-50, 31-40, 21-30, 11-20, 1-10 i länkarna). Dels på grund av det, och dels på grund av jobb är årets första månadslista något försenad (hemskt ledsen för det), men nu kommer den, passande nog med flera filmer som kan vinna på nattens Golden Globe-gala. Missa inte heller att Sameblod och The Square får några biovisningar veckan som kommer, ifall ni missade dem (plats 8 respektive 32 på min lista). Annars kan ni alltid bara gå och se Call Me By Your Name, pga mästerverk. 
 
 
1. Three Billboards outside Ebbing, Missouri - premiär 12/1
(regi: Martin McDonagh. med: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Caleb Landry Jones, Peter Dinklage, John Hawkes, Abbie Cornish, Lucas Hedges).
När jag såg Three Billboards på Stockholms filmfestival i november har jag nog aldrig upplevt ett liknande märkbart positivt mottagande, publiken älskade den. Den vann också publikpriset både där och på den perstigefyllda filmfestivalen i Toronto. Kort och gott, chansen är stor att ni kommer att gilla den här filmen. Den har lika mycket hjärta som bitande mörk humor, när den skidlrar Mildred, vars dotter våldtogs och mördades för sju månader sen, och som protest mot polisen sätter upp tre reklamtavlor där hon frågar varför polischefen inte hittat mördaren. Martin McDonagh (In Bruges, Seven Psychopaths) finner - som han allt som oftast gör - denna sköra balans mellan drama och komedi på ett perfekt vis, även om den fått en hel del motstånd för sin skildring av Sam Rockwells rasistiske polis. Men den är galet rolig och frigörande arg på världen. Skådespeleriet är på allra högsta nivå, från inte minst Frances McDormand, Rockwell och Woody Harrelson, som alla - åtminstone de två första - kommer att Oscarsnomineras, men just nu ser Woody också stark ut. Filmen kan mycket väl också vinna pris för bästa film, och ro hem ett antal ytterligare nomineringar. Tävlar om 6 priser på Golden Globe-galan inatt, där den helt klart kan vinna ett par tunga statyetter. 
 
 
2. The Post - premiär 26/1
(regi: Steven Spielberg. med: Meryl Streep, Tom Hanks, Carrie Coon, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Allison Brie, Matthew Rhys).
Meryl Streep, Tom Hanks, Steven Spielberg. Där har ni en mäktig jäkla trio inom filmindustrin. Och i mars förra året började de spela in en film om Katherine Graham, den första kvinnliga tidningsredaktören som under sin tid hos Washington Post stod upp mot regeringen och mäktiga män för att värna om yttrandefriheten. Bara en gnutta aktuellt. Om den kan komma att bli Oscarsnominerad? Jovars, det kan man säga, även om den inte blivit den stora favorit som många förväntade sig, men den kan inte heller räknas bort direkt. Tävlar även denna om sex stycken Golden Globes. Spielberg har ju gjort några hyfsade filmer genom åren, och med cast som denna borde det här bli bra. Frågan är om den kan leva upp till Spotlight... 
 
 
3. Wind River - premiär 12/1
(regi: Taylor Sheridan. med: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham)
Efter att ha skrivit magnifika manus till Sicario och Hell or High Water gör nu Taylor Sheridan regidebut med ytterligare en neo-western, denna gång i ett snöklätt Wyoming. Jeremy Renner spelar spåraren Cory Banner som hjälper FBI-agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) att lösa fallet med en död urinvånare, som var vän med Banners döda dotter. En av sommarens mest hyllade filmer i USA där den drog rätt stor publik, med en Renner i högform. Vill ni se något spännande i januari så behöver ni inte leta mer!
 
 
4. Wonderstruck - premiär 26/1
(regi: Todd Haynes. med: MIllicent Simmonds, Julianne Moore, Oakes Fegley, Michelle Williams). 
En film som tyvärr försvann lite i förra årest mångfald av filmer med ordet "wonder" i titeln var Todd Haynes till synes magiska saga Wonderstruck. Men efter en film som Carol är jag taggad på vad han än gör, även om denna inte blev en Oscarsfilm (vilket såklart inte säger särskilt mycket). Det hjälper att han också återigen samarbetar med fotograd Ed Lachmann och kompositör Carter Burwell. I filmen följer vi en pojke och en flicka, separerade med 50 år, som söker svaret på samma mysterium. Svartvitt blandas med färg, ljud med tystnad, och det verkar otroligt fint. Lär visas på ganska på ställen i Sverige, men håll utkik! 
 
 
5. Molly's Game - premiär 19/1
(regi: Aaron Sorkin. med: Jessica Chastain, Idris Elba, Michael Cera, Kevin Costner, Chris O-Dowd).
Hollywoods mest framstående manusförfattare Aaron Sorkin (Steve Jobs, The Social Network) gör nu regi-debut, och det med en film om "poker-prinsessan" Molly Bloom, som byggde ett imperium av sina privata pokerspel, tills FBI knackade på dörren. Filmen påminner om bl.a. The Wolf of Wall Street, The Big Short, American Made och War Dogs, och kvalitetsmässigt skulle jag placera den i mitten bland dessa (såg en förhandsvisning i december). Det är underhållande och snyggt, med starka prestationer från Jessica Chastain och Idris Elba (duh), och 140 minuter flyger förbi. Chastain och manuset tävalr om priser på nattens gala, även om det sistnämnda bara nominerades på grund av hur mycket galan älskar Sorkin. 
 
 
6. All the Money in The World - premiär 26/1
(regi: Ridley Scott. med: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Cristopher Plummer, Charlie Plummer).
En av vinterns mest omsusade filmer efter att Ridley Scott valde att klippa bort alla scener som innehöll Kevin Spacey för att ersätta honom med Christopher Plummer, sex veckor innan filmens premiär!! Sagt och gjort (Scott är en effektiv regissör, han kom trots allt ut med två filmer 2017), filmen fick tre Golden Globe-nomineringar utan att någon ens hade sett den (eller, förhoppningsvis den juryn i alla fall). Plummer vinner säkert på galan dessutom, och kan mycket väl komma att Oscarsnomineras. Filmen skildrar kidnappningen av John Paul Getty III, och den kamp hans mor förde för att få hans miljardärsfarfar att betala lösensumman, ish. 
 
 
7. The Party - premiär 5/1
(regi: Sally Potter. med: Timothy Spall, Patricia Clarkson, Cillian Murphy, Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz, Emily Mortimer, Cherry Jones). 
Ett gäng högkvalitativa brittiska skådespelare, ett hus, en kväll, saker spårar ur och humorn ska vara rätt specifik. Säkerligen inte för alla, men å andra sidan är den bara 71 minuter lång, så bortslösad tid är inget att skylla på.
 
 
8. Gisslan - premiär 5/1
(regi: Rezo Gigineishvili. med: Irakli Kvirikadze, Tinatin Dalakisvili, Avtandil Makharadze).
Hur många har sett en georgisk film? Innan jag såg Gisslan på Stockholms filmfestival i höstas var mitt svar noll, och det gissar jag gäller för de flesta. Men ska ni börja någonstans kan ni lika gärna göra det här, för det är en bra film! 1983 tröttnade en grupp studenter på det sovjetiska förtrycket och ville fly genom att kapa ett flygplan, men det gick snett. Välgjort, spännande och välspelat, den är värd att spana in. 
 
 
9. Downsizing - premiär 19/1
(regi: Alexander Payne. med: Matt Damon, Kristen Wiig, Hong Chau, Christoph Waltz, Rolf Lassgård).
För ett år sedan var denna en av de mest emotsedda för många och ansågs vara en kommande Oscarsfilm. Det ändrades efter ett sämre mottagande på olika festivaler i höstas och en rätt floppartad release i USA. Men Alexander Payne (Nebraska) brukar göra bra filmer, och mottagandet var snarare delat än enbart negativt. Ska bli intressant att se hursomhelst, även om min pepp är rätt ljummen. (Filmen handlar om att folk krymper sig själva för att bli rika och vara snälla mot miljön typ). Om inte annat ska Hong Chau vara toppen (om än något kontroversiell), och är Golden Globe-nominerad, och kanske kan Oscarsnomineras. 
 
 
Även om de översta filmerna är välspenderade pengar så kommer några riktiga höjdare i februari som ni inte kommer vilja missa, så spara några kronor till det! 

Kommentera här: