Vad ska ni se i maj?

Helt ärligt så är det en riktigt trist biomånad vi får här i maj, så kommer bli en kort lista, med lite extra fokus på serier. För serier finns det gott om just nu! Annars är det bara att gå på Get Out.
 
Nytt i slutet av april som jag rekommenderar att ni söker upp är Netflix magnifika Dear White People, sista säsongen av magiska The Leftovers, samt nya briljanta The Handmaid's Tale, de två sista på HBO Nordic. Missa inte dessa! Nytt i maj hittar vi främst på Netflix, där andra säsongen av Aziz Ansaris härliga Master of None har premiär 12e maj. 26e får vi tredje och sista säsongen av intensiva familjedramat Bloodline, och 30e maj är paret Underwood tillbaka med säsong fem av House of Cards. Och det är också på Netflix vi hittar månadens mest emotsedda film...
 
 
1. War Machine (regi: David Michôd. Brad Pitt m.fl.)
 
Till slut kommer David Michôds (Animal Kingdom) hett emotsedda krigssatir War Machine ut, som Netflix alltså står bakom. Filmen skildrar en välrenommerad amerikansk general som gjort kometkarriär, men som faller offer för en journalists avslöjande. Filmen är delvis baserad på en sann historia, men det verkar som om de behövt fiktionalisera det något. Detta och det faktum att filmen kommer ut först nu har inneburit vissa frågetecken, men vi får hoppas på en bitande underhållande satir och en Brad Pitt i högform! Premiär Netflix: 26 maj.
 
2. Frantz (regi: Francois Ozon. Pierre Neney & Paula Beer)
 
Den senaste från den minst sagt produktiva franska regissören Francois Ozon har mottagits varmt, och är en nytolkning av Ernst Lubitsch drama Broken Lullaby från 1932. Här får vi följa den sörjande tyska änkan Anna, som förlorade sin man Frantz under första världskriget, och hennes möte och stundande relation med den mystiske fransmannen Adrien. Det känns som lagom blandning av mystik och mys, och filmen har hyllats på festivaler runtom i världen. Premiär: 5 maj.
 
 
3. Alien: Covenant (regi: Ridley Scott. Katherine Waterson, Michael Fassbender, Billy Crudup, Danny McBride, Carmen Ejogo & Demián Bichir)
 
Efter den rätt usla Prometheus ska nu Ridley Scott försöka väcka liv i Alien-universumet igen, med en film som har tydligare kopplingar till originalet. Vi kan bara hoppas att han lyckas bättre den här gången, men det ser helt klart mer lovande ut. Vill ni komma in i Alien-mode så visas även originalet, Alien, på bio 9e maj i utvalda städer! Det kan vara en häftig chans att få uppleva den banbrytande sci-fi-klassikern på en stor duk. Premiär: 17 maj.
 
4. Get Me Roger Stone (regi: Dylan Bank, Daniel DiMauro & Morgan Pehme)
 
Dokumentären om mannen som gjorde Donald Trump till president. Men Roger Stone har gjort en massa skit under sin långa karriär i Washington innan dess, och anses vara stadens kanske mest korrupta. T.ex. var han del av Watergate-skandalen redan som 19-åring. Premiär Netflix: 12 maj.
 
 
5. The Promise (regi: Terry George. Oscar Isaac, Christian Bale & Charlotte Le Bon)
 
På förhand kändes en film med Oscar Isaac och Christian Bale som en dröm, och dessutom lät det intressant det som en intressant och viktig historia att berätta. Filmen skildrar en kärlekstriangel under det Osmanska rikets fall under första världskriget, med fokus på det fruktansvärda folkmord myndigheterna utförde på 1,5 miljon armenier, drygt en halv miljon assyrier/syrianer och 300 000 greker och övriga kristna. Ett folkmord som det sällan talas om, och som än idag förnekas i Turkiet. Filmen har fått ett sådär kritiskt bemötande, men är värd att se av andra anledningar. Inte minst för att upplysas om detta folkmord, och erkänna det. Men också för att bemöta det motstånd filmen fått, de många hat- och förnekelsekampanjer som riktats mot den. Det syns tydligt om man serpå filmens betyg på IMDb som ligger på 6,0, men där 60 000 gav filmen en etta i betyg redan dagen efter filmen festivalpremiär i höstas, då filmen i själva verket bara visats för ett hundratal (nästan 80 000 personer har dock gett filmen en tia för att motarbeta detta). I Turkiet gick de till och med så långt att slänga ihop en film som mer eller mindre är en enda lång förnekelse, och som hyllar myndigheterna som hjältar. Filmens intäkter går även till välgörande ändamål. Premiär: 19 maj.
 
Sedan känner jag inte för att skriva om fler filmer, för de känns inte så intressanta. Normalt hade jag varit superpepp på en ny film från Xavier Dolan (Laurence Anyways, Mommy), men hans senaste, Inte hela världen?, blev i det närmsta hånad vid Cannes förra året, trots skådespelare som Marion Cotillard, Vincent Cassell och Léa Seydoux, men kommer till Sverige 19/5. Den handlar om en mer dramatisk familjeåterförening, i italienska Vad döljer du för mig? (jag vet, de svenska titlarna är på topp i maj...) samlas ett gäng nära vänner för en middag som kommer avslöja allas innersta hemligheter, men på ett mer komiskt vis. Gjort succé i hemlandet, och hit kommer den 5/5. Samma datum får vi en dansk filmsuccé, hårda actiondramat Darkland. Zaid är framgångsrik kirurg som en kväll avvisar sin bror som kommer och ber om hjälp och pengar. Dagen efter hittas brodern död och Zaids skuldkänslor får honom att sjunka ner i den undre världen för att hämnas. Storfilmer får vi i form av Guy Ritchies tolkning av King Arthur: Legend of the Sword, som ser ut att vara lite all over the place och jag misstänker en flopp. Men vill ni se Chris Hemsworth vs. Jude Law har ni chansen 10/5. Och som vi väntat på en ny film om pirater i Karibien, efter den fantastiska fyran...ni förstår att jag inte är seriös. Pirates of the Carribean: Salazar's Revenge (eller Dead Men Tell No Tales, som den heter på engelska som Sverige av någon oförklarlig anledning bytt) har förvisso fått bättre mottagande än väntat från kritiker, men det känns ruskigt uttjatat. Men tycker ni fortfarande om Johnny Depp, vill återse Keira Knightley och Orlando Bloom, eller bara undrar om Javier Bardem kan rädda serien, ni får svaret 26/5.