December ser till att 2016 slutar på topp

Charlie Chaplin i Diktatorn
 
Just nu är det en bra tid att vara biobesökare på. I och med den här första helgens premiärer kan jag knappt minnas när så pass bra filmer gick på bio samtidigt. Filmer som redan går är fascinerande och fängslande Nocturnal Animals, enormt gripande och vackra Sju minuter efter midnatt, spännande och aktuella Hell or High Water samt finstämda Little Men (några av årets mest hyllade filmer dessutom). Som om inte det vore nog har några av årets allra bästa filmer premiär redan första helgen i december. Sedan kan jag också rekommendera SF:s koncept Lucia Movie Night, då man får se tre överraskningar under en natt på bion, kanske kommer det någon bra film dit!
 
Riley Keough och Shia LaBeouf i American Honey
 
2:a december
Under filmfestivalen ville jag helst se filmer som ändå inte skulle komma ut i Sverige snart, men jag kunde inte hålla mig borta från American Honey, av brittiska Andrea Arnold (Fish Tank). Som jag sett fram emot denna spirituella roadmovie, om 18-årige Star (Sasha Lane), som hakar på ett gäng driftare som säljer tidningar runtom i landet, som söker efter sin plats och identitet i världen. Och filmen gjorde mig inte besviken, den är otroligt snygg och härlig, med ett soundtrack to die for, och fantastiskt skådespeleri av nykomlingen Lane, Shia LeBeouf och Riley Keough. Våga se något annorlunda och upplev den på bio (läs mer här)! Förra veckan hade jag turen att få gå på en pressvisning av Arrival, och wow som jag drogs in i den filmen (som ni kan läsa mer om här). Stämningen sätts direkt av vackert med dämpat foto och magnifika toner, och vi får en nedtonad men intellektuell sci-fi-film som berör rakt igenom, tack vara en utmärkt Amy Adams. Förvänta er ingen ny Interstellar, det här är Denis Villeneuve (Prisoners, Sicario) i sitt esse, och han har gjort en jordnära, vacker och gripande film som ni borde spana in. 
 
Jeremy Renner och Amy Adams i Arrival
 
Sedan får vi också nytt från Derek Cianfrance (Blue Valentine), i form av det vackra melodramet Fyren mellan haven, med vår svenska favorit Alicia Vikander och alltid lika bra Michael Fassbender. De tre namnen räcker gott och väl för mig! Sedan får vi en annan film från festivalen, som dessutom var en av publikens favoriter, Adult Life Skills, från supertrevliga Rachel Tunnard, som besökte oss på festivalen i Stockholm. Om en kvinna som närmar sig 30 men fortfarande bor hemma och lite fastnat i livet, med en hyllad Jodie Whittaker i huvudrollen. 
 
9:e december
Filmen som dock vann publikpriset på festivalen var Ken Loachs känslomässiga drama Jag, Daniel Blake. Sin vana trogen krossar han hjärtan med sin socialrealistiska skildring av en man som efter en arbetsskada måste gå på bidrag. Vann Guldpalmen i Cannes. Från festivalen får vi även Agnus Dei, om en läkare från Röda Korset som besöker ett kloster i Polen 1945, och en moralisk gräns mellan religion och vetenskap skspar problem. 
 
Ben Mendelsohn i Rogue One
 
14:e december
En film som inte borde behöva mer marknadsföring, men som jag ser fram emot för mycket för att inte uppmärksamma, är såklart Rogue One: A Star Wars Story. Den första fristående filmen i Star Wars-universumet tar plats mellan episod tre och fyra, och handlar om prisjägarna som stal kartan till Dödsstjärnan. En något ny tappning med mörkare teman, där vi får en magnifik rollista med bl.a. Felicity Jones, Ben Mendelsohn (!!!), Mads Mikkelsen, Forest Whitaker, Riz Ahmed och Diego Luna. Om den kan bli lika bra som förra årets Force Awakens vågar jag inte hoppas på, men ser otroligt intressant ut, och troligtvis årets bästa blockbuster. Den 16:e får vi även en till festivalfilm, i form av Dansaren, om dansaren Loïe Fuller. Den ska vara bra!
 
21:a december
Mer publikfilm som dock kan vara värda att nämna är animerade musikalen Sing, och dramatiska sci-fi-romansen Passengers, med Jennifer Lawrence och Chris Pratt. Varit och håller mig fortsatt skeptisk, den kan säkert bli underhållande och grandios, men har svårt att tro att det blir något utöver det vanliga, håll er till Arrival istället. 
 
Michelle Williams och Casey Affleck i Manchester By the Sea
 
23:e december
En av årets mest hyllade filmer är starka dramat Manchester By the Sea, som setts som en Oscarsfavorit sen dess Sundance-premiär i januari, och fortfarande är en av de tre stora favoriterna. Casey Affleck leder denna känslostorm regisserat av Kenneth Lonergan, och vill ni beröras av kvalitet, välj denna. Affleck spelar den problemfyllda hemvändaren som får ansvar för sin tonårige brorson (en hyllad Lucas Hedges) när hans far dör. Affleck är i nuläget favorit att vinna guldet, och Michelle Williams gripande insats ser ut att ge henne en birolls-nominering.
 
25:e december
Vad hittar vi under julgranen denna juldag? Några riktigt lovande premiärer, samt en klassiker som är smärtsamt aktuell än idag. När Charlie Chaplin gjorde Diktatorn 1940 var den chockernade vågad mitt i brinnande världskrig. Filmen är magnifik och rolig, och tyvärr alltför aktuell dessa dagar när liknande tankar och idéer som han ifrågsattte då får utrymme i såväl USA som Europa. Näsdukar kommer behövas till verklighetsbaserade dramat Lion, där Dev Patels huvudkaraktär, nu i Australien, söker sitt ursprung i Indien via Google Maps, flankerad av Nicole Kidman och Rooney Mara
 
Dev Patel i Lion, funderar precis som ni över vad han ska gå på, när så mycket bra finns att välja på..."kanske finns det några bra filmer att hyra i december också..?"
 
 
Topp 5 tillgängliga på t.ex. iTunes & Netflix:
 • Swiss Army Man
  - Årets konstigaste, roligaste och vackraste film på samma gång. Ett måste. Daniel Radcliffe står för en av årets främsta skådespelarprestationer som liket Paul Danos karaktär använder sig av för att överleva.
 • Sing Street
  - Med årets härligaste soundtrack charmar denna irländska 80-talsmusikalen oss enormt. Originallåtarna och de unga skådespelarna får oss att bli lika kära som vår huvudkaraktär Conor. 
 • Maggie's Plan
  - Hyllad dramakomedi med en som vanligt briljnat Greta Gerwig i huduvrollen. 
 • Southside with You
  - Följ med Barack och Michelle Obama på deras första dejt. Mysig kärleksrulle som kan passa efter valet.
 • Barry
  - Och vill ni ha ännu mer Barack Obama kommer filmen om hans college-tid till Netflix under december!
 
Topp 5 att ta med er från denna text:
 • Sju minuter efter midnatt
 • Nocturnal Animals
 • American Honey
 • Arrival
 • Manchester By the Sea

Kommentera här: