Filmer att se i maj

Tiden för de stora Hollywoodfilmerna att dominera biograferna har nu kommit, men frukta icke, för det kommer finnas kvalitetsfilm att se såväl hemma som på bio! Måste också tipsa om en favorit på seriefronten (där jag hoppas att ni följer The Handmaid's Tale redan, och i en drömvärld även Legion), som kommer med nytt idag. 
 
Att se hemma
 
 
The Tale (Jennifer Fox, HBO Nordic) - 27/5
En av de mest hyllade filmerna från Sundance filmfestival i januari var Jennifer Fox smärtsamt personliga och ärliga The Tale, som köptes upp av HBO när de större bolagen inte vågade satsa på en film som handlar om en kvinnas minnen om hur hon som barn blev sexuellt utnyttjad. Det låter säkert tungt och jobbigt - och är säkerligen det - men också viktigt att belysa, något som ska göras på allra bästa sätt här. Laura Dern har hyllats enormt för sin insats i huvudrollen. 
 
 
Fahrenheit 451 (Ramin Bahrani, HBO Nordic) - 20/5
HBO Nordic visar upp en stark månad på filmfronten, när även 99 Homes-regissören Ramin Bahranis hett (hehe) efterlängtade filmatisering av Ray Bradburys dystopiska roman med samma namn, en personlig favoritbok. I huvudrollerna får vi alltid lika fantastiska Michael B. Jordan och Michael Shannon, vilket borde räcka som övertalning. Trailers har dessutom sett riktigt lovande ut.
 
 
Dear White People (säsong 2, Netflix) - 4/5
Om ni läste min lista över 2017 års bästa tv-serier var Dear White Peoples första säsong med. Det var en fantastisk fortsättning på Justin Simiens film med samma namn, och det är även Simien som är skapare till serien. Andra säsongen ser ut att tackla rasismen på det fiktiva Ivy League-universitetet Winchester/USA med lika träffande satir som tidigare, och de första reaktionerna har varit extatiska. Missa inte (men se första säsongen först, det går snabbt, och gärna filmen innan det) denna utmärkta och fantastiska serie, som dessutom går snabbt att kolla igenom!
 
Att se på bio
 
 
Tully (Jason Reitman) - 18/5
Efter lyckosamma samarbeten med Juno och Young Adult är nu regissör Jason Reitman (även Up in the AirThank You for Smoking) och manusförfattare Diablo Cody tillbaka, återigen med Charlize Theron. Här spelar hon en småbarnsamamma vars tålamod och energi är på gränsen att ta slut när Tully dyker upp för att hjälpa henne, spelad av Mackenzie Davis. Värme, humor och vardagsproblem utlovas och filmen har hyllats rejält, så denna får ni inte missa. 
 
 
Isle of Dogs (Wes Anderson) - 4/5
Quirky-kungen himself är tillbaka, efter att ha gjort sin allra bästa film med The Grand Budapest Hotel återgår nu Wes Anderson till stop motion-animation (likt Fantastic Mr. Fox). I en smått dystopisk framtid har hundtätheten gått för långt i Japan, och alla hundar i staden Megasaki skickas därför till Trash Island. Men 12-årige Atari vill ha tillbaka sin hund, och tar sig därför dit för att tillsammans med ett gäng hundar hitta honom. Hyllats av många, men också ifrågsatts för dess kulturella appropriering, något jag inte vågar uttala mig om förrän jag sett den. Hursomhelst sviker nog inte Anderson oss underhållningsmässigt, och röst-casten är mördande bra. 
 
 
Charmören (Milad Alami) - 18/5
Hyllats har även danska Charmören blivit, som handlar om iranske Esmail som hotas utvisning från Danmark. I sin desperation blir hans plan att hitta en tjej att gifta sig med, vilket får honom att hänga runt på stadens alla barer i sin jakt, och då träffar han Sara. Slutet gott allting gott? Vi får se, men det känns lovande. 
 
 
Utöya 22 juli (Erik Poppe) - 11/5
Årets kanske jobbigaste film kommer från Norge med denna skildring av Breiviks massmord. Filmen utspelas i realtid under den tid som attacken pågick ute på ön, enbart utifrån ungdomarnas perspektiv. Filmskaparna har haft tät dialog med de överlevande för att visa respekt och göra det rättvisande, händelserna och karaktärerna är dessutom omskrivna för filmen. Den har fått god kritik, men ska som sagt vara riktigt jobbig och troligtvis rätt ångestframkallande. Perfekt så här mot slutet av terminen när stressen är som värst...jag klandrar er inte om ni inte känner för det, men tror den kan vara bra. 
 
Sedan kommer det ett par storfilmer som ni säkert har koll på ändå, men som kan vara sevärda. Sedan kommer det franskt, italienskt och tyskt också, om ni är sugna på ett bredare utbud, håll koll på er lokala biografs hemsida, eller bio.se. 
 
 
 

Kommentarer:

1 Angelica Wåhlin:

Dear White People är ju otroligt bra!

2 Lena:

Är väldigt nyfiken på Utöya filmen men samtidigt är jag livrädd. Läste boken några av dem överlevande skrev efteråt och grät mig igenom den!

Kommentera här: