Fly höstrusket i november med starka filmer

 
Tiden börjar rinna ut för 2017, efter ett oktober med få riktiga höjdpunkter ska vi se om november kan leverera. Mest (och bäst?) film hittar i Stockholm där det vankas filmfestival (som jag skrev om här), men några höjdare ser vi ut att kunna få även på vanliga biografer (och Netflix för den delen). 
 
1. The Killing of a Sacred Deer 
    Regi: Yorgos Lanthimos. Skådespelare: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan. 
Efter The Lobster kommer jag att vara förväntansfull inför alla filmer Lanthimos bjuder på, och det här är inget undantag. Med vad som sägs vara en ännu mer skruvad film vänder sig den grekiske regissören sig bort från komedin och mot skräcken (utan att vara skräckfilm). Kirurgen Stevens (Farrell) liv börjar falla isär när den unge Martin (Keoghan) tar sig in i han och hans familjs liv. Det ser delikat skruvat och stämningsfullt ut. 
Premiär: 10 november.
 
 
2. Mudbound
    Regi: Dee Rees. Skådespelare: Carey Mulligan, Jason Mitchell, Jason Clarke, Mary J. Blidge, Garrett        Hedlund. 
På årets Sundance-festival var detta prestigefyllda drama ett av utropstecknena och såldes för en stor summa till Netflix. När Oscarsgalan närmar sig får vi se om dess chanser är förstörda i och med det, men ett starkt drama har vi att vänta oss, även om vi tyvärr inte kommer kunna se den på en biograf. När två män kommer hem från andra världskriget väntar andra stridigheter, inom och mellan familjer, och inte minst i ett samhälle präglat av en djupt grundad rasism. Dee Rees har hyllats för sin regi och kommer bli ett otroligt spännande namn att följa, och filmen känns som en av årets riktiga måstefilmer. 
Premiär: 17 november - Netflix. 
 
3. God's Own Country
    Regi: Francis Lee. Skådespelare: Josh O'Connor, Alec Secareanu. 
I vad som beskrivits som en brittisk Brokeback Mountain möter vi den unga bonden Johnny (O'Connor), vars fritid till större delen består av supande och sex. Hans liv tar dock en ny vändning när den rumänske gästarbetaren Gheorghe (Secareanu) kommer till byn för att söka jobb. Filmen har hyllats stort under hela året, som en stark och vacker film om förbjuden kärlek i ett kargt landskap. 
Premiär: 24 november. 
 
 
4. Thelma
    Regi: Joachim Trier. Skådespelare: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen.
Norges främsta regissör tappade greppet lite när han övergick till att göra film på engelska i Louder Than Bombs (enligt mig i alla fall, många hyllade den), som inte vara samma käftsmäll som hans Oslo, 31 augusti. Men nu är han tillbaka i Norge med ett mystiskt kärleksdrama, där unga Thelma blir kär samtidigt som hon börjar upptäcka att hon har övernaturliga krafter. Baserat på trailern ser det otroligt snyggt ut. 
Premiär: 17 november. 
 
5. En kvinnas martyrium (1928)
    Regi: Carl Theodor Dreyer. Skådespelare: Maria Falconetti. 
En av de riktigt stora klassikerna från stumfilmens tid, av danske Dreyer, som skildrar Jeanne d'Arcs sista dagar under 1431. Falconettis skådespel är en uppvisning i hur mycket känslor som går att frambringa med hjälp av ansiktsutryck. 
Visas enbart 7 november. 
 
 
6. The Glass Castle
    Regi: Destin Daniel Cretton. Skådespelare: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts. 
Cretton och Larsons senaste samarbete, Short Term 12, är en av senare tids finaste pärlor för mig, därför är såklart en återförening dem emellan en film att se fram emot. Tyvärr verkar det inte vara riktigt samma fullträff, men ändå en härlig och fin film värd att söka upp, om en kvinnas (Larson) bearbetning av hennes okonventionella uppväxt. Gillade ni Captain Fantastic förra året kan det här vara något för er! 
Premiär: 3 november. 
 
7. En obekväm uppföljare
    Regi: Bonni Cohen, Jon Shenk.
För 11 år sedan fick Al Gore upp världens ögon för klimatproblemen med dokumentären En obekväm sanning. Tyvärr pågår miljöförstöringen ännu i allra högsta grad, så nu kommer uppföljaren som visar att vi inte bättrat oss så mycket. 
Premiär: 17 november. 
 
Vad mer kan bli intressant? Mordet på Orienexpressen kanske, det känns inte så spännande hur spektakulära mustascher och stora namn som än är med (det hjälper ju inte att Johnny Depp är med), men kanske kan den gode Branaghs film överraska oss positivt. Vill ni ha en stark historia baserad på verkliga händelser om hur kärlek och viljestyrka kan bota polio kan ni spana in Breathe, som inte heller känns särskilt spännande dock. Paddington 2 ska vara en höjdare har jag hört dock. Undvik helst skräpiga superhjältefilmer och dassiga julkomedier dock, för er egen och filmindustrins välmåendes skull. 
 
 
 

Kommentera här: