Oscarsgalan '17: Vilka vinner, och vilka borde vinna?

 
Nu närmar vi oss slutet av detta Oscarsår, det har varit lika galet och underhållande att följa som vanligt, även om det kanske inte har svängt lika mycket i år som förra året! Så här inför galan - som sänds på Aftonbladet TV natten mot måndag, galastart vid halv tre om jag inte missminner mig - tänkte jag köra en liten genomgång av alla kategorier. Vilka kommer vinna, vilka kan utmana, vilka borde vinna, och vilka saknar jag personligen? Kommer La La Land vinna allt, eller finns det chans för andra filmer? Vill ni uppdatera er på vilka som är nominerade kan ni kika här. Jag bör tillägga att jag faktiskt inte sett alla filmer, t.ex. Silence, Fences, 20th Century Women och Loving har ännu inte kommit ut i Sverige, så kan inte ge min åsikt om deras vara eller icke-vara. 
 
Bästa film
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: Moonlight/Hidden Figures (fast egentligen inte)
Borde vinna: La La Land/Moonlight
Saknas: Jackie, A Monster Calls, Nocturnal Animals, The Handmaiden
 
Ja, som ni kanske förstått är det här La La Lands år, med rekordmånga nomineringar (14) och en story som tilltalar branschen är det svårt att tippa emot den. Den har vunnit det mesta inför galan också. Samtidigt är det en originell och vågad film som är utförd så extremt mästerligt, med otroligt många kvaliteter. Det är nog min favorit, även om jag också verkligen älskar Moonlight, och skulle glädjas enormt om den skrällvann. Den vore lika värdig som vinnare. Just den och Hidden Figures är de mest sannolika skrällarna, men jag skulle inte hålla andan för det. Istället för Hacksaw Ridge och Lion (i första hand), som inte alls platsar här, hade jag hellre sett de fantastiska filmerna jag ovan nämner. 
 
 
Bästa regi
 
Kommer vinna: Damien Chazelle (La La Land)
Kan vinna: Barry Jenkins (Moonlight) (fast egentligen inte)
Borde vinna: Damien Chazelle/Barry Jenkins
Saknas: Pablo Larraín (Jackie), Andrea Arnold (American Honey)
 
Inget snack om saken här heller, Damien Chazelle är storfavorit, och rättmätigt så. La La Land är den mest fulländade och tekniskt perfekta filmen av alla, med så många komponenter som klaffar, något som vi kan tacka Chazelle för. Med en mellanstor budget på 30 milj. dollar fick han filmen att se ut som en film gjord för 100 milj. dollar. Det är en enorm bedrift av denna talangfulla regissör, som vid 32 års ålder kommer bli tidernas yngste vinnare av kategorin. Barry Jenkins hade vid en skräll blivit första svarta regissör att vinna, något som är värt att heja på honom för. Men han vore också värdig, då han lyckades få sin lågbudget film (1.5 milj. dollar) att bli en av de vackraste och mest fulländade filmerna på länge. Dessutom en toppenhärlig kille som jag kan lyssna på intervjuer med länge. Skulle gärna se La La och Moonlight dela på bästa film/regi. Från kategorin bör Mel Gibson slängas ut, mest för att hans insats och film är underlägsen många andra (men lite också för att han är ett svin). Tänk vad symboliskt om Andrea Arnold (American Honey) hade fått bli första kvinna på sju år att nomineras istället, hennes vision är dessutom starkare. Men också Pablo Larraín (Jackie) stod för en otrolig insats med sin film, och satte verkligen sin unika prägel på den.
 
Bästa manliga huvudroll
 
Kommer vinna: Denzel Washington (Fences)
Kan vinna: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Borde vinna: Casey Affleck
Saknas: Colin Farrell (The Lobster)
 
Det här är kanske galans svåraste kategori att förutsäga, Casey Affleck har varit favorit länge, och vunnit ett par viktiga priser. Men Denzel Washington har kommit stark mot slutet, med en vinst på Screen Actors Guild awards som talar för honom (var 13 år sedan de galorna hade olika vinnare i denna kategori). Dessutom är Denzel omåttligt populär inom branschen, medan Casey har ett mindre bra rykte, och dessutom inte direkt charmat folk med sina tacktal under vintern (låter kanske larvigt, men sådant kan spela in). Jag har förvisso inte sett Fences, men i mina ögon är Casey en självklar vinnare. Det är 50/50. Om inte folk delar rösterna mellan dem och Ryan Gosling rider på La La Land-vågen..? Förmodligen inte dock. Det har varit ett relativt svagt år för manliga huvudroller, men av det jag sett hade jag föredragit Colin Farrell (The Lobster) framför Andrew Garfield (Hacksaw Ridge). 
 
 
Bästa kvinnliga huvudroll
 
Kommer vinna: Emma Stone (La La Land)
Kan vinna: Isabelle Huppert (Elle)
Borde vinna: Natalie Portman (Jackie)
Saknas: Amy Adams (Arrival)
 
Desto starkare var fältet för bästa kvinnliga huvudroll. Men vinnande ur denna hårda kamp för Emma Stone gå, som tillsammans med La La Land charmat alla under hösten och vintern. Hennes varma och nyanserade porträtt av en kämpande skådespelerska i Hollywood kan dessutom många som röstar relatera till. Men i vassen lurar franska Isabelle Huppert, som är enormt högt skattad inom branschen, och som vissa kan vilja belöna för lång och trogen tjänst, utöver hennes starka insats i Elle. Den tidiga favoriten Natalie Portman har tyvärr tappat ången lite, men vore den klart mest värdiga, då hon står för den allra mest komplexa rollen, och gör det med bravur. Den största chocken bland nomineringarna var att Amy Adams inte nominerades för hennes känslosamma insats i Arrival, och chocken var berättigad, för hon borde tampas om vinsten. Tyvärr Meryl Streep, en 20e nominering var du faktiskt inte värd riktigt än...
 
Bästa manliga biroll
 
Kommer vinna: Mahershala Ali (Moonlight)
Kan vinna: Dev Patel (Lion)
Borde vinna: Mahershala Ali (Moonlight)
Saknas: Daniel Radcliffe (Swiss Army Man)
 
Ni kanske inte kan uttala hans namn riktigt än, men jag kan lova att Mahershala Ali är ett namn ni vill kunna, för oj så bra han är i Moonlight, något som också bör ge honom vinsten, vunnit många - om inte alla - priser och uppskattas enormt. Kan dessutom bli den första muslimska skådespelaren att vinna en Oscar, något som vore symboliskt viktigt i dagens värld. Men Dev Patel vann på brittiska Bafta-galan och kan överraska, om akademin vill ge Lion något pris. Det vore dock inte alls värdigt, då han inte ens borde nominerats. Istället borde vi fått tidernas största nomineringschock via Daniel RadcliffeSwiss Army Man. Ja, jag är seriös. Kunde DiCaprio vinna för The Revenant förjtänar Radcliffe att nomineras för denna, då det typ är samma roll. Mer troliga val jag hade kunnat uppskatta är Ben Foster (Hell or High Water) och Trevante Rhodes (Moonlight). 
 
 
Bästa kvinnliga biroll
 
Kommer vinna: Viola Davis (Fences)
Kan vinna: ------------
Borde vinna: Naomie Harris (Moonlight)
Saknas: Felicity Jones (A Monster Calls)
 
Det är INGET snack om saken, Viola Davis vinner det här. Det är hennes tredje nominering och alla älskar henne, och hon ska vara superstark i Fences. Som jag dock inte sett. Men min favorit är Naomie Harris, som tacklar en otroligt tuff roll i Moonlight, och gör det fenomenalt. En stark kategori, men Felicity JonesA Monster Calls hade glatt mig. 
 
Bästa originalmanus
 
Kommer vinna: Manchester by the Sea
Kan vinna: La La Land
Borde vinna: Manchester by the Sea/The Lobster
Saknas: Jackie, Swiss Army Man
 
En otroligt stark kategori som fortfarande är oviss. Manchester by the Sea är fortsatt knapp favorit, och förtjänar vinsten. Men La La Land kan visa styrka även här (vilket skulle förarga hela film-Twitter mer än någon annan vinst). Musikaler har dock haft svårt i kategorin, men La La är ingen vanlig musikal. Dock är Kenneth Lonergan, som skrivit och regisserat MbtS en respekterad och erkänd manusförfattare som många nog unnar vinsten. Skulle vara kul med en vinst för The Lobster, men MbtS är värdig. Jackie hade absolut kunnat få plats här, även om det är tajt. Fortsätter propagera för Swiss Army Man, men...
 
Bästa adapterade manus
 
Kommer vinna: Moonlight
Kan vinna: Lion
Borde vinna: Moonlight
Saknas: A Monster Calls, The Handmaiden, Nocturnal Animals
 
Efter att Moonlight ansågs vara adapterad och inte original (filmen baseras på ett teater-manusskript som dock aldrig publicerats) blev den klar favorit här, och förtjänar dess stundande vinst. Lion skulle kunna stå för en otrevlig överraskning, men också Arrival och Hidden Figures går det att se som skrällchanser. Arrival vore den mest värdiga skrällen, då det är det klart mest komplexa och smarta manuset av utmanarna, men hejar på Moonlight. Hade gärna sett filmer som The Handmaiden, A Monster Calls och Nocturnal Animals få lite kärlek här.
 
 
Bästa foto
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: Lion
Borde vinna: La La Land/Moonlight
Saknas: Jackie, The Handmaiden, American Honey
 
Här ser vi ut att få en svensk vinst åt Linus Sandgren för La La Land, som är en stor del av anledningen till att filmen är så otroligt vacker. Inte bara är det 35mm-fotot som övertygar, men också de många långa och avancerade tagningarna visar prov på enorm kvalitet. Enligt mig är Moonlight filmen som bör utmana, men troligare vore Lion. En vinst för Bradford Young (Arrival) hade inte varit fel det heller. I tuff konkurrens hade otroligt snyggt filmade verk som Jackie, The Handmaiden och American Honey förjtänat att utmana. 
 
Bästa klippning
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: Arrival/Hacksaw Ridge
Borde vinna: Arrival
Saknas: Nocturnal Animals, Manchester by the Sea, Jackie, The Handmaiden
 
Tom Cross vann för sin klippning för två år sedan, och ser ut att göra om det även i år. Men det är långt ifrån självklart, både Arrival och Hacksaw Ridge har vunnit priser som gör dem till starka utmanare, och den typen av filmer klarar sig ofta bra här. Anser nog även att Arrival är den jag tycker förtjänar det mest, just för att klippningen är så extremt betydelsefull för filmens utveckling. Men Moonlight har också magnifik klippning, och La La är långt ifrån ovärdig som vinnare! Hell or High Water står också för snygg klippning. Finns filmer som hade kunnat få en plats här, men ingen är självklart mycket bättre än de nominerade. 
 
Bästa originalmusik
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: -----
Borde vinna: La La Land
Saknas: Nocturnal Animals
 
Det är inte så självklart som det kanske låter att musikalen La La Land vinner pris för bästa musik, då det ofta består av enskilda låtar, och inte ett helt "score", men här är det annat, och den vinner rättmättigt. Dock så vore det coolt om Mica Levi vann för hennes skrämmande vackra musik i Jackie. Även Moonlight och Lion har bra musik, men HUR tog sig Passengers in i mixen (utöver att kompositören är en av Hollywoods största)!?!? Skandal rent ut sagt, och kanske främst Nocturnal Animals hade förtjänat den sista platsen. 
 
 
Bästa originallåt
 
Kommer vinna: City of Stars, La La Land
Kan vinna: How Far I'll Go, Moana
Borde vinna: Audition, La La Land
Saknas: Montage (Swiss Army Man), Drive it Like You Stole It (Sing Street)
 
Det finns egentligen bara ett scenario där La La Land förlorar denna, och det vore om rösterna delas mellan deras bidrag och Lin-Manuel Miranda knipper segern åt Moana, han är populär som få i USA jsut nu efter Hamilton, och kan bli EGOT-vinnare (Emmy, Grammy, Oscar & Tony-awards). Men när de röstar syns inte låtskrivarna, vilket också talar emot Justin Timberlake och Can't Stop the Feeling, även om de flesta borde kunna den vid det här laget. City of Stars är favorit, även om jag med knapp marginal föredrar Audition. Men återigen är jag 100% seriös när det kommer till Swiss Army Man, en genial och originell låt som vävs in på ett betydande vis i filmen. Även Sing Street borde fått med en sång. 
 
Bästa utländska film
 
Kommer vinna: The Salesman
Kan vinna: En man som heter Ove/Min pappa Toni Erdmann
Borde vinna: Toni Erdmann/Under sanden
Saknas: The Handmaiden
 
Efter Trumps Muslim Ban seglade helt plötsligt iraniern Ashgar Farhadi upp som favorit med sin The Salesman, som också sagt att han bojkottar galan i protest mot Trump. Så den här vinsten blir till viss del politisk, om han vinner. Men filmen har fått bra mottagande och han är en tidigare vinnare dessutom. Men vi ska inte räkna bort vårt svenska hopp, som innan sågs lite som en favorit, även om Toni Erdmann varit den största favoriten, och fortfarande kan ta hem det. Inte ett jättestarkt fält enligt mig, men gillade danska Under sanden. Hade bara Sydkorea haft vett nog att välja The Handmaiden som sitt bidrag hade den varit klar favorit, och förtjänat vinsten i överlägsen stil. 
 
 
Bästa animerade film
 
Kommer vinna: Zootopia
Kan vinna: Kubo and the Two Strings
Borde vinna: Kubo and the Two Strings
Saknas: Sausage Party 
 
Den stora favoriten kommer från Disney och är Zootopia, en film som bara blivit allt mer aktuell efter Trumps vinst, med sitt öppna budskap. En fantastisk film som dock trumfas - i min mening - av Kubo, som är sanslöst snygg och fint berättad, och är också filmen som kan skrälla. Har dock bara sett de två, även om jag tror mycket på The Red Turtle och Mitt liv som Zucchini, två uppfriskande bidrag. Egentligen ingen film jag direkt saknar, även om Sausage Party hade varit så underbart chockerande, lite för att en del skulle bli så larvigt upprörda.
 
Bästa dokumentärfilm
 
Kommer vinna: O.J.: Made in America
Kan vinna: 13th/Life, Animated
Borde vinna: O.J/13th
Saknas: One More Time With Feeling
 
Här lär det skrivas historia när 7,5 timmes långa O.J.:Made in America vinner priset, då den av vissa anses vara en miniserie, då den visats på det viset också, utöver en kort tid på bio. Men den förtjänar det, det är en otrolig historia som berättas på ett ytterst snyggt och effektivt vis, väl värt dina timmar. Men se upp för Ava DuVernay och 13th (Det 13:e tillägget på Netflix), en måstefilm som även den behandlar ras i USA på ett aktuellt och slående vis. DuVernay dessutom profilstark och fantastisk på alla vis, så unnar henne en vinst. Även feelgood-alternativet Life, Animated, som dessutom hyllar vikten av film, är en utmanare. Nick Cave-dokumentären One More Time With Feeling var dock en av mina allra bästa bio-upplevelser förra året, så den saknar jag lite.
 
Bästa scenografi (production design)
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Borde vinna: Arrival, La La Land
Saknas: The Handmaiden, Rogue One, Doctor Strange
 
Ytterligare en kategori där en vinst för La La Land inte är självklar, men trolig. Kontemporära filmer brukar normalt sett inte vinna här, men La La är ju på många vis undantaget som bekräftar regeln. Fantastic Beasts troligaste utmanaren, om akademin inte ser en möjlighet att ge Arrival ett pris här, eller kanske Hail, Caesar!, men vem försöker jag lura, The Handmaiden borde vunnit den här kategorin överlägset.
 
 
 
Bästa kostymer
 
Kommer vinna: Jackie
Kan vinna: La La Land, Fantastic Beasts and Where to Find Them
Borde vinna: Jackie
Saknas: The Handmaiden
 
Egentligen gäller samma som ovan, La La Land knapp favorit, även om det historiskt sett inte hade resulterat i en vinst för en film som utspelar sig i nutid. Jackie kanske den mest sannolika utmanaren, även om Colleen Atwood som skapat kläderna för Fantastic Beasts förmodligen är industrins allra största. Men chansar ändå på Jackie. Men återigen borde The Handmaiden vinna det här, men ja...
 
Bästa visuella effekter
 
Kommer vinna: The Jungle Book
Kan vinna: -----
Borde vinna: The Jungle Book
Saknas: Arrival, A Monster Calls
 
En stark kategori som dock har en självklar vinnare i Djungelboken, allt annat vore chockernade. Jättekul att Kubo and the Two Strings blev första animerade filmen på 23 år att nomineras här, och det välförtjänt. 
 
Bästa smink/hår
 
Kommer vinna: Star Trek Beyond
Kan vinna: Suicide Squad/En man som heter Ove
Borde vinna: Stark Trek Beyond
Saknas: Så många som hade förtjänat att ta ovanståendes platser...
 
På något vis har Love Larson och Eva von Bahr blivit akademins gullegrisar. Förra året nominerades de för Hundraåringen, men hade ingen direkt chans att vinna mot Mad Max: Fury Road och The Revenant. Men i år möter de urusla Suicide Squad och medelmåttiga Star Trek Beyond. Vilken som helst kan vinna egentligen. 
 
 
Bästa ljuklippning (sound editing)
 
Kommer vinna: Hacksaw Ridge
Kan vinna: Arrival/La La Land
Borde vinna: Arrival
Saknas: Rogue One
 
En tuff kategori där inte många anser att La La Land ens skulle nominerats, men nu när den är med kan den vinna. Normalt vinner dock den film som låter mest här, och krigsfilmer brukar dominera, så ger Hacksaw Ridge en knapp fördel, även om Arrival var den ljuddesign som imponerade mest på mig.
 
Bästa ljudmix (sound mixing)
 
Kommer vinna: La La Land
Kan vinna: Hacksaw Ridge/Arrival
Borde vinna: La La Land/Arrival
Saknas: Jadu...
 
Här brukar musikaler dock vinna om de är med och populära, så La La Land är rätt säker. Samma utmanare som tidigare, och en vinst för Arrival vore inte mig emot, av samma anledning som ovan, även om Hacksaw Ridge är den troligare utmanaren. Då folk normalt sett har så dålig koll på hur man skiljer på kategorierna och vad de innebär brukar antingen folks favoritfilm i kategorin väljas, eller den som låter mest. De brukar gå hand i hand, men tror att de skiljer sig åt i år, om inte La La dubblar förstås!
 
Kortfilmerna har jag inte sett (bortsett från en animerad kortfilm), så jag skippar att kommentera dem. Som ni märker lär La La Land dominera (har trots allt skrivit titeln ca 32 gånger i den här texten), men hur mycket jag än älskar den hoppas jag på några överraskningar för att hålla galan vid liv! Är ni sugna på att läsa på hur akademins medlemmar faktiskt tycker och tänker när de röstar, spana in THRs "Brutally Honest Oscar Ballots". Tack för mig, hej!
 
 

Kommentarer:

1 Simon:

Vi höll inte med om mycket, alltså!

Kommentera här: