På bio i augusti - svensk dominans i väntan på hösten

 
Då var juli över, en ovanligt bra sommarmånad med Dunkirk som självklar topp (har ni fortfarande inte sett den, ignorera denna lista och se den istället). I augusti får vi lov att skala ner något för att hitta de riktigt lovande filmerna. 
 
1. The Square (regi: Ruben Östlund. med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary). 
 
Allra mest ser vi självklart fram emot vår svenska stolthet The Square, som vann filmvärldens mest prestigefyllda pris Guldpalmen på årets Cannesfestival. Äntligen fick Ruben Östlund sin efterlängtade Palme, och det för en film som sannerligen verkar fascinerande. En bitsk satir av Stockholms elitistiska konstvärld där ingen går säker. Östlund är känd för att skapa stel stämning och absurda intriger (Turist, Play), något som han verkar ha lyckats med även här. Filmen vann förvisso det finaste priset i Cannes, men delade kritikerna något. Den kommer inte vara för alla, men med all säkerhet en spännande upplevelse. Trots Hollywood-stjärnor som Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale, Mad Men) och Dominic West (The Wire, The Affair) är det främst danske Claes Bang som hyllats för sin huvudroll, tillsammans med ap-mannen Terry Notary (Apornas Planet-trilogin). Spana in den helvilda men fantastiska trailern om ni inte litar på mig! Premiär: 25 augusti
 
2. The Trip to Spain (regi: Michael Winterbottom. med: Steve Coogan, Rob Brydon). 
 
Med The Trip to Spain kan regissör Michael Winterbottom fullborda en av filmhistoriens kanske mest oväntat bästa trilogier. Efter härligt underhållande The Trip och The Trip to Italy är de brittiska skådespelarna/komikerna Steve Coogan och Rob Brydon tillbaka som karikatyrer av sig själva, i denna semi-fiktionella resa genom matens kulinariska värld. I filmerna spelar de sig själva, om än smått överdrivna, och åker runt till olika restauranger för att äta och recensera maten. Allt som oftast svävar diskusisonerna in på allt möjligt, där deras återkommande Michael Caine-imitationer ofta är höjdpunkerna. Det krävs en viss typ av humor för att uppskatta dessa britter, samt en acceptans av deras "rika vita medelålders män"-kris, då blir det inte bara roligt, utan också rätt rörande. Spana in de tidigare filmerna i serien på Drakenfilm.se, Plejmo eller SF Anytime! Premiär: 11 augusti. 
 
 
3. Logan Lucky (regi: Steven Soderbergh. med: Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Riley Keough).
 
Efter att Steven Soderbergh (Traffic, Oceans-trilogin) 2013 gjort Side Effects och Mitt liv med Liberace sa han att han var klar med film. I och med att han gav oss mästerliga tv-serien The Knick kändes det okej, om än lite tråkigt. Men, han kunde inte hålla sig borta länge, för nu är han tillbaka med en ny heist-rulle. Bröderna Logan (Channing Tatum med skägg och Adam Driver med en arm) har fått vissa pengaproblem, men har en plan för hur de ska lösa den, slå till mot årest största racing-lopp. Men för att klara de måste de få ut bankrånaren Joe Bang (en blond Daniel Craig) från fängelset. Det verkar underhållande och spännande, en film som inte kräver för mycket men ger oss en härlig åktur ändå. Premiär: 25 augusti. 
 
4. Superswede: En film om Ronnie Peterson (regi: Henrik Jansson-Schweizer). 
 
För många i min generation kanske inte namnet Ronnie Peterson säger så mycket, men Peterson är fortfarande Sveriges mest framgångsrika inom Formel 1, där han skördade framgångar under 70-talet. 1978 avled han efter en våldsam krasch under ett lopp. Den här dokumentären berättar om Petersons liv och karriär, och av de som sett den låter det som en stark skildring. Premiär: 16 augusti. 
 
 
5. Kedi (regi: Ceyda Torun). 
 
En dokumentär om gatukatter i Istanbul, låter inte det rätt mysigt? Det kanske inte är någon blockbuster från Hollywood, men den är värd er uppmärksamhet. I USA gjorde den tidigare i år oväntat stor succé på bio (tredje största utländska dokumentären någonsin, bara en sådan sak), och nu får vi den också till Sverige. Det är en fin skildring där vi möter några av de hundratusentals gatukatter som vandrar runt i Istanbul, och de människor som tar hand om dem. Filmen är kritikerhyllad och ett absolut måste för alla katt- och djurälskare. Premiär: 4 augusti. 
 
6. Para Knas (regi: Nikeisha Andersson. med: Ellen Åkerlund, Roshi Hoss). 
 
Även om beskrivningen om filmen på SFs hemsida är det vitaste som någonsin skrivits, kan det här bli en rätt bra film, åtminstone om vi ska tro på den självsäkra trailern. Nikeisha Andersson har regisserat musikvideor åt många stora namn, men det här blir hennes första långfilm. Sara och Amida kommer från Stockholms förorter, men är tröttna på all skit som kommer med det livet, de vill ha mer. En plan för hur de ska ta sig uppåt föds, men det är mycket som står på spel. Det kommer bli svårt att inte jämföra den med en av vårens svenska höjdare, Dröm vidare, som hade ett liknande upplägg (även Måste gitt och Den enda vägen skildrade livet i förorten tidigare i år), men vi ska uppmuntra den här typen av filmer likväl, och förhoppningsvis får vi ännu en bra svensk film i år. Premiär: 18 augusti. 
 
Det var de mest intressanta filmerna månaden har att erbjuda, men nog kommer det mer. Missa inte nya dokumentärer på Netflix, främst Chasing Coral (om våra hotade korallrev), och Icarus (om den ryska dopningsapparaturen). Tom Cruise försöker få till en egen "Wolf of Wall Street" med American Made den 25e augusti. Fransk feelgood får vi med Omar Sy (En oväntad vänskap) i Imorgon börjar allt. Indiska superstjärnan Shah Ruhk Khan bjuder oss på Bollywood-äventyr i Jeb Harry Met Sejal, båda dessa med premiär 4e augusti. Men vi får mer av Frankrike i form av dramat Barnmorskan (med Cathrine Deneuve, 11/8) och amerikanska Paris Can Wait, av Eleanor Coppola. I den senare ser vi Diane Lane bila på den franska landsbygden, i ett vägskäl i livet, premiär 18/8. Är ni som jag och gillar att ibland se riktigt dåliga filmer bjuds vi på vad som ser ut att kunna bli en av årets sämsta filmer, Valerian (2/8). Men tyvärr verkar också Stephen King-adaptionen The Dark Tower (med Idris Elba och Matthew McConaughey) göra alla kritier besvikna. Men satsa på topp 6 så lär ni hitta något bra, annars kommer det många lovande filmer i september igen! 
 
The Trip to Spain

Kommentarer:

1 Pehr Swahn:

Hej Martin!
Trevlig artikel, ser mest fram emot Logan Lucky. Har du någon mailadress man kan nå dig på med ett pm:)?

Kommentera här: