Stockholms filmfestival - Open Zone

American Honey, av Andrea Arnold, med Sasha Lane
 
Nästa sektion jag tänkte ta en genomgång av är Open Zone, där vi kommer hitta lite fler titlar av etablerade filmskapare. Den här sektionen bedöms av en kritikerjury som ska välja bästa film! Några av filmerna kanske ni känner igen härifrån (om ni är duktiga följare förstås!), men jag tar dem igen. Alla sektionens filmer kan ni spana in här!
 
Little Men, av Ira Sachs
 
Open Zone
Här kommer några av mina mest emotsedda filmer i år (som ni även kan läsa mer om på ovan länk), där jag allra främst är taggad på American Honey, från Andrea Arnold (Fish Tank). En härlik odyssé genom USA, som vår hemsida nästan beskrev bäst: "Arnolds visionära stil levererar årets road movie med explosivt bildspråk och uppstudsigt soundtrack.". Från Jim Jarmusch får vi Paterson, med fantastiska Adam Driver (The Force Awakens, Girls). Han är busschafför tillika poet och det här är hans vardag, vackert berättat med prima skådespel och en charmig hund. Ira Sachs bjuder på härlig coming-of-age i Little Men, där två nya vänners föräldrar hamnar i bråk. Från mästaren Chan-wook Park (Oldboy) kommer stilistiskt magnifika kostymthrillern The Handmaiden, som utlovar intriger så det står härliga till. 
 
The Handmaiden, av Chan-wook Park
 
Men en del mindre film kommer också, såklart. Franska Being 17 ser ut att bli stark med sin berättelse om två tonåringar som hamnar i bråk, men där undantryckta känslor bubblar under ytan. Den klassiske tyske regissören Fritz Lang får en film om sig med samma namn. Vi får se honom göra research för det som skulle bli underlaget för hans klassiker "M". Den rumänske Guldpalmsvinnare Christian Mungiu är tillbaka med Graduation, en film om relationen mellan en far och hans dotter efter att hon utsatts för sexuella övergrepp, och inte längre kan följa sina fars drömmar. Det kan bli starkt! Mer moraliska frågor ställs i 24 Weeks, där Astrid och hennes man får reda på att deras efterlängtade barn som de väntar är svårt handikappat, hur ska de agera? Storproducenten James Schamus kommer med sin regidebut Indignation, där Logan Lerman (Perks of BaWF) spelar smart ung man som kommer till college, men som inte passar in. 
 
Being 17, av André Téchiné
 
Från Iran får vi två filmer i denna sektion. I Lantouri stjäl och och kidnappar gänget Lantouri från överklassen som uppror mot landets orättvisor, men när journalisten Maryam inte besvarar en av gängets kärlek misshandlas hon, och hon vill ha rättvisa. I Malaria får en pappa ett samtal från sin dotter som säger att hon kidnappats, medan hon i själva verkat startat band med sin pojkvän, och det hela gets out of control. Italiensk ungdomlig kärlek får vi i Fiore där gnistror slås mellan gallrena på en ungdomsanstalt. Och kärlek uppstår på än värre platser i Rysslands Oscarsbidrag Paradise, där Olga skickas till koncentrationsläger för att han gömt undan judiska barn under andra världskriget.
 
 
Franska stjärnan (Berenice Bejo) står i centrum i After Love, där hon och hennes man ska separera, men där mannen vägrar flytta ut förrän han fått sin del av deras hem utköpt. I Polen får en fransk doktor efter andra världskriget hantera den konflikt som uppstår mellan vetenskap och tro på ett kloster, i Agnus Dei. Aktuellt drama ger Rachid Bouchareb oss i Road to Istanbul, där Elisabeths dotter lämnat Belgien, för att gå med i IS. Hon försöker förstå dotterns motiv och följer efter til Syrien för att hämta tillbaka henne. Sektionen har 24 filmer, så hinner tyvärr inte skriva om alla, men de är värda att kolla upp! 
 
Fritz Land, av Gordian Maugg

Kommentera här: