Intensiv & lovande filmmånad i oktober

September kändes på förhand som en premiärmånad med begränsade utropstecken, och den bleknar än mer i jämförelse med vad som kommer i oktober. Nu börjar bland annat Oscarsfavoriterna dyka upp, omgärdat av en salig och intressant mix av filmer. Mer en något annat bör ni självklart söka upp Uppsala kortfilmfestival som pågår 22-28 oktober, 300 filmer med en blandning av allt ni kan tänka er, väl värt att kolla upp! Vi släppte programmet i fredags och ni kan spana in det här för att bli taggade! 
 
 
First Man - premiär 12/10
Det borde räcka med att säga "från regissören till Whiplash och La La Land" för att få er intresserade, för Damien Chazelle är en av de allra främsta regissörerna just nu, och allt han gör blir till guld. Det verkar vara fallet även i år, när han filmatiserar Neil Armstrongs liv, och den första månlandningen. Det är lika delar ett närgånget porträtt av Armstrong och hans liv som det är ett episkt rymdäventyr när de väl tar sig ut i rymden. Avslutningen ska vara såväl slående som intensiv, en filmupplevelse ni bör vilja se på största bästa duk (typ IMAX). Som Armstrong ser vi Ryan Gosling, som ackompanjeras av Claire "The Crown" Foy, en urstark duo som dessutom har en rad imponerande namn vid sidan om. Vänta er ett antal Oscarsnomineringar.
 
 
Leave No Trace - premiär 26/10
Debra Granik slog igenom med sin andra film Winter's Bone, som kom ut 2010. Den gav henne en Oscarsnominering för bästa manus, och även filmen nominerades till bästa film, och inte minst introducerade den oss för en nyfödd stjärna i Jennifer Lawrence. Sorgligt nog är det tufft för kvinnor att få ytterligare chanser som regissörer, hur framgångsrika deras filmer än är, så därför har det tagit åtta år för hennes nya att komma ut. Leave No Trace debuterade på Sundance filmfestival i januari och har blivit en kritikerfavorit under året, där nykomlingen Thomasin McKenzie fått motta många av lovorden vid sidan om den mer rutinerade Ben Foster. Ett starkt drama om relationen mellan en far och hans tonårsdotter.  
 
 
Private Life - premiär på Netflix 5/10
En film som Netflix sin vana trogen smyger ut utan att göra något väsen kring, trots att det är en rejäl kritikerfavorit med såväl Kathryn Hahn och Paul Giamatti i huvudrollerna, som sällan sticker ut men alltid levererar. Hahn spelar i filmen en författare som gjort allt hon kunnat för att bli gravid, men förgäves, och kampen för att få barn har gjort äktenskapet med Giamattis karaktär skakigare och skakigare. Trailern lovar riktigt gott. Ett liknande fall som med Granik ovan att det tagit Tamara Jenkins elva år att följa upp sin senaste film.
 
 
Goliat - premiär 5/10
Vi får även mycket lovande svensk film i oktober, med Peter Grönlunds nya film Goliat. Efter Tjuvheder är det spännande att se hur han skildrar det karga Sverige på ett ytterst realistiskt vis denna gång! I en liten svensk industristad måste 16-åriga Kimmie ta hand om sin familj när hans pappa döms till fängelse, en uppgift han ännu inte är redo för. Filmen har fått goda omdömen av kritikerna och ser riktigt lovande ut, så vill ni se svensk kvalitetsfilm tror jag det här är ett bra val. Vill ni få mer hårdkokt svensk film kan ni spana in Balkan Noir som kommer 12/10.
 
 
Bohemian Rhapsody - premiär 31/10
Freddie Mercury och Queen står mig extremt nära hjärtat, musik kommer aldrig bli bättre och ingen sångare kan någonsin toppa varken Mercurys röst eller karisma. Kanske borde jag vara supertaggad på en film om just detta, men samtidigt kan jag inte hjälpa att vara orolig till viss mån. Hur ska filmen kunna leva upp till allt detta? Förmodligen går det inte, att rättvist skildra Mercurys liv med samma unikhet som han själv bidrog med genom sin musik är svårt, och trailern tyder inte på det heller. Rami Malek är en jättebra skådespelare, men att vara Freddie är något helt annat. Jag tror det kommer bli en bra och fin hyllning till honom och deras musik, en publikfilm som säkerligen kommer att ge mig en underbar stund i biosalongen. Jag är kluven okej, låt oss bara hoppas på det bästa. Betryggande är dock att Queens kvarvarande originalmedlemmar Brian May och Roger Taylor varit delaktiga i projektet, mindre betryggande är dock att filmen bytte regissör en bit in, efter att #metoo skakat om världen förra hösten. 
 
 
Lycklig som Lazzaro - premiär 5/10
Lazzaro lever i en liten italiensk by där tiden stått stilla, han jobbar på en tobaksodling och är för snäll för sitt eget bästa, till den grad att han ofta misstas för att vara dum. Ägaren av odlingen är inte riktigt lika trevlig, och när hennes son iscensätter sin egen kidnappning blandas Lazzaro in i det hela och de båda bildar ett starkt vänskapsband. Regissör Alice Rohrwacher vann pris för bästa manus när den visades i huvudtävlan i Cannes i våras, där den också tokhyllades.
 
 
Apostle - premiär på Netflix 12/10
The Raid och The Raid 2: Redemption är två av tidernas bästa actionfilmer. Gareth Evans regisserade båda. Nu har han regisserat Apostle, som har premiär på Netflix 12e oktober. Jag kan inte förvänta mig att den lever upp till de två föregående, men uppenbarligen är det lätt att bli taggad. Han har nu flyttat från Indonesien till USA och tagit med sig Dan "Legion" Stevens för att utföra våldsamheter mot en religiös kult som kidnappat hans syster.  
 
 
Bad Times at the El Royale - premiär 17/10
För alla som gillade Cabin in the Woods lika mycket som jag kommer nu Drew Goddards nya film, som ska göra oss fans nöjda. Chris Hemsworth står i centrum för denna skruvade actionkomedi som vi säkerligen kan räkna med ha en härlig twist. Sju främlingar med skellet i garderoben möts på ett mystiskt motell som även det har ett mörkt förflutet. Tror det är bäst att gå in så ovetande som möjligt till den här, men fler namn som kan locka dit er är Dakota JohnsonJeff BridgesJon Hamm, Nick Offerman och många fler.  
 
 
Colette - premiär 19/10
Sidonie-Gabrielle Colette, mest känd som Colette, var under 1900-talets första hälft en av de mer lästa och uppmärksammade författarna, förutom det faktum att hennes böcker gavs ut i hennes mans namn. När de gifte sig upptäckte han hennes potential och utnyttjade det till hans fördel. Men allt eftersom började hon ta över ägenskapet för hennes egna verk, och hennes egna liv. Keira Knightley har hyllats för sin insats i filmen, som ser ut att vara ett tidsenligt kostymdrama som kan säga lika mycket om sin dåtid som vår nutid. 
 
 
The Girl in the Spider's Web - premiär 26/10
Kommer ni ihåg Millenium-trilogin och den efterföljande amerikanska remaken som gjordes av den första svenska filmen för några år sedan? Förmodligen, det var inte så länge sedan och filmerna var bra, men det känns lite underligt att de nu gör en uppföljare som inte ens är en uppföljare då den baseras på den fjärde Lagercrantz-skrivna boken, med ny regissör och nya skådespelare. Men, ersättarna är inte dåliga direkt. Som regissör finner vi Fede Alvarez, som låg bakom rysaren Don't Breathe, och som Lisbeth Salander ser vi Claire Foy, långtifrån hennes roll som Queen Elizabeth i The Crown. Kanske kan bli något trots allt.
 
 
Juliet, Naked - premiär 12/10
Romkom, Ethan HawkeRose Byrne och Chris O'Dowd, det ser ut att bli härligt.
 
 
Christoffer Robin & Nalle Puh - premiär 12/10
Christoffer Robin (Ewan McGregor) har gått och blivit en medelålders man med ett stressigt jobb som håller honom borta från sin familj som börjar tröttna, när Nalle Puh dyker upp, som verkar ha tappat bort resten av gänget. En mörkare fortsättning av sagan som i USA gav ett tudelat mottagande, på det viset att den kan ha varit lite för tung för barnpubliken att hantera. Desto bättre för oss vuxna alltså! 
 
 
A Star is Born - premiär 5/10
Queens musik är inte det enda vi får till biograferna, i A Star is Born gör Lady Gaga sin filmdebut, i Bradley Coopers deubtfilm som regissör. Filmen är den tredje remaken av samma film (skönt med lite originalitet från Hollywood), och jag har länge känt mig avig gentemot den. Allra främst på grund av Cooper som jag ännu inte förlåtit för att han blev Oscarsnominerad för skitfilmen American Sniper (utöver typ allt annat mediokert han gjort), men också för att de påbörjade sin Oscarskampanj i typ mars i år, vilket jag inte riktigt orkar med. Men. Nu råkar det vara så att filmen visats på filmfestivaler under hösten och mer eller mindre alla älskar den. Nu har jag också hunnit se den innan jag fick ut det är inlägget, och...den levererade inte fullt ut. Storyn är platt och borde känts utdaterad redan när 1976-versionen kom ut, den tilltalar mig inte och har därför svårt att beröra mig. Gagas musik är däremot riktigt bra, filmen är snygg och Cooper är inte så irriterande som han brukar vara (hans karaktär däremot, male fragility much?). Lite väl upphaussad för sitt eget bästa, men klart godkänd.
 
 
Halloween - premiär 19/10
Michael Myers är tillbaka och Jamie Lee Curtis är tillbaka, förhoppningsvis blir det läskigt också. 

Kommentera här: