Mars-bio med starka kvinnor bakom & framför kameran

I, Tonya
 
På grund av Oscarsgala i början av månaden och ett tilltagande berg av plugg blir månadens genomgång av de kommande premiärer kort och koncis. Den alldeles underbart älskvärda Lady Bird har premiär 8/3, skriven och regisserad av nyligen Oscarnominerade Greta Gerwig, som i flera år briljerat framför kameran och som manusförfattare, men som nu tagit ytterligare ett kliv i karriärer, och det med bravur. Vi ser främst Saoirse Ronan och Laurie Metcalf briljera i rollerna (även de Oscarsnominerade). Scrollar ni ner en bit hittar ni min rangordning av de Oscarsnominerade filmerna, där denna kom på fjärde plats. Metcalf förlorade tyvärr Oscarn mot Allison Janney, som ni kan se 16/3 i I, Tonya, med Margot Robbie i huvudrollen (även hon nominerad). En galen historia om hur Tonya Harding saboterade för sin landsmannina och konkurrent för att kunna vinna OS i konståkning. Sann historia, om än starkt vinklad här. Ser riktigt underhållande ut. 
 
Annihilation
 
En av månadens allra mest intressanta filmer går dock inte upp på bio i Sverige, sorgligt nog. Annihilation ansågs vara för intellektuell för en bred publik, så Paramount trodde på kassaförlust och sålde de internationella rättigheterna till Netflix. Dit kommer dock film 12/3, även om det betyder att vi tyvärr inte får se denna till synes otroligt visuellt läckra sci-fi-filmen på en stor duk. Alex Garland (Ex Machina) regisserar och i rollerna ser vi Natalie PortmanTessa Thompson, Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tuva Novotny, bl.a. Lättsmält ska den inte vara, men allt talar för en jäkla upplevelse. 
 
Vad ska folk säga
 
Norska Vad ska folk säga av Iram Haq vann publikpriset på Göteborgs filmfestival och skildrar en 16-årig tjej som slits mellan hennes strikta pakistanska föräldrar och ett vanligt tonårsliv, som skickas till Pakistan när pappan kommer på henne med en kille. Lovar gott. Bronshästen vid Stockholms filmfestival gick till Jeune Femme, av Léonor Serraille, får vi se en ung kvinna som försöker hitta sig själv efter ett uppbrott. Båda har premiär 9/3. Samma dag kan ni också se En oväntad vänskap-regissörerna komma med ny fransk feelgood, i form av C'est la vie!, där en bröllopsfest inte går som planerat. 
 
Amatörer
 
Svenska småstäder som vill sätta sitt namn på kartan får vi dels i Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film Tårtgeneralen, som ni väl omöjligen kan ha missat vid det här laget. Men bara för att den kommit ut, glöm inte bort Gabriela Pichlers nya film Amatörer, som vann bästa film på Göteborgs filmfestival. Den kommer 16/3. Mer svenskt får vi i form av Toppen av ingenting samma dag, som dock fick ett otroligt delat mottagande vid Berlins filmfestival, så vi får se hur den håller. 
 
OBS. JAG GLÖMDE FACES, PLACES, PREMIÄR 23/3. OSCARSNOMINERAD DOKUMENTÄR AV AGNÈS VARDA & JR. 
 
Maria Magdalena verkar tyvärr inte leva upp till den potential som dess skådespelare lovar (Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim), men vill ni se Jesus få till det kanske det här är filmen för dig (vet dock inte hur vågad den är). Battle of the Sexes (av regissörerna bakom Little Miss Sunshine, Valerie Faris & Jonathan Dayton) verkar till slut få en mycket försenad och undangömd premiär i Sverige, efter att ha misslyckats något i USA och inte lyckats få några nomineringar. Men Emma Stone och Steve Carrells nya har jag dock förhoppningar på, om tennisstjärnan Billie Jean Kings kamp för jämlikhet inom sporten, och hennes match mot mansgrisen Bobby Riggs. Frågan är om den kommer till en biograf nära dig, eller bara någon enskild salong i Stockholm. 
 
Battle of the Sexes
 
Steven Spielbergs nya 80-talsporr Ready Player One tror jag inte särskilt mycket på i nuläget, men kan överraska. Lite fransk mystik och kärleksdrama i Francois Ozons nya Dubbelt begär? På en biograf nära dig 30/3. Det här skulle bli kort ja...men dokumentär i The Deminer 16/3, Alicia Vikander i till synes medelmåttig action i Tomb Raider, klassiker i former av Hiroshima min älskade för de kultiverade och Fight Club för de mindre kultiverade. 

Kommentera här: