Februari-bio: födelsedagar, Florida och filmfrossa

Månaden som bjuder på eder hängivne skribents 25:e födelsedag bjuder också på en filmbuffé som får det att vattna i munnen, med något för alla smaker! Vill ni se klassiker på bio kommer James Camerons väldigt hyllade 3D-restaurering av Terminator 2: Judgement Day (1+6+13/2). I år skulle även Ingmar Bergman fyllt hundra år, vilket firas med att sätta upp hans filmer åter på bio, först ut kommande veckan är Det sjunde inseglet, en fascinerande film som ska bli kul att se på stor duk. För er i Stockholm med omnejd kan jag rekommendera Stockholm feministiska filmfestival 22-25 februari, vars öppningsfilm är galet emotsedda Lady Bird, av Greta Gerwig, resterande program släpps fredag 2/2. Känner ni att ni vill fira mig eller visa er uppskattning följer här en önskelista på filmer jag tycker att ni borde ge en chans denna härliga månad:
 
 
1. The Florida Project - 9/2
     Regi: Sean Baker. Skådespelare: Broklynn Prince, Willem Dafoe, Bria Vinaite. 
Jag älskar den här filmen djupt och innerligt. Jag har inte kunnat sluta tänka på den sedan jag såg den på Stockholms filmfestival i november, och den växer på mig för varje dag som går. Den har något så innerligt magiskt som påverkade mig rejält och som jag inte kan/vill släppa. Sean Baker (Tangerine) lyfter här fram de bortglömda familjerna som lever på billiga motell i skuggan av Disneyworld i Orlando, Florida. I fokus står 6-åriga Moonee (Broklynn Prince), en brådmogen och busig tjej, lika grov i mun som hennes unga mamma Halley (Bria Vinaite), som har svårt att hålla jobb tillräckligt länge för att ta hand om Moonee. Under en sommar följer vi Moonee och hennes vänner som gör det bästa av situationen, som i deras bräckliga tillvaro lyckas finna glädje hos varandra och i deras bus. Roligast är att reta gallfeber på den tålmodiga och godhjärtade Bobby (Willem Dafoe), som är motellets föreståndare. Handlingen är lös och okonventionell, ibland bara är den, utan mål eller riktning. Filmen är stundtals underbart härlig, färgsprakande och positiv, men samtidigt kontrasteras det hela mot den mörka livssituation de befinner sig i. Baker och fotograf Alexis Zabe skildrar allt som uppstår med sådan enorm kärlek och värme, få filmer kommer att påverka er så mycket som denna, och det ska krävas mycket för att en film ska kunna toppa denna i år (utan att ge er för höga förväntningar). Jag vet att det inte kommer vara förstahandsvalet för många, men ge den en chans med öppna ögon, vill ni prova något nytt så prova denna. Om inte annat kommer ni få en ny idol i Broklynn Prince, som är en superstjärna i huvudrollen (enligt mig Oscarsvärdig). Dafoe fick åtminstone en Oscarsnominering och kan ta hem det, men tyvärr blev filmen förbisedd i resterande kategorier. Det är smärre skandalöst att inte filmens nominerades till bästa film, och för den delen bästa regi. Jag kan inte rekommendera den nog, som ni märker. 
 
 
2. The Disaster Artist - 9/2
     Regi: James Franco. Skådespelare: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Zac Efron, Ari Graynor, Allison Brie, Jackie Weaver, Josh Hutcherson.
Jag är den första att medge det problematiska i att lyfta fram James Franco i ljuset av anklagelserna mot honom. Han har varit en skitstövel, uppenbarligen, vilket är förjäkligt. Men mina förväntningar inför denna film har varit alltför höga alltför länge för att kunna förkasta den i nuläget (jag skippar dock att skriva en text jag tänkt skriva i några månader, om hur Franco är den perfekta regissören/skådespelaren för filmen). Här får vi filmatiseringen av boken med samma namn, skriven av Greg Sestero, som återger sin upplevelse av inspelningen av "världens bästa sämsta film" The Room, från 2003, producerad, finansierad, skriven och regisserad av den mystiske Tommy Wiseau, som också spelar huvudrollen. Det är en fascinerande bok om en ännu mer fascinerande film, som jag älskar djupt, trots dess obeskrivliga uselhet. Ni måste helt enkelt se den för att förstå, och tro mig, det är det värt (jag hade turen att få se den på bio i höstas, med besök av Sestero, och det var en magisk upplevelse). Denna skildring har blivit vida hyllad som en av årets roligaste och varmaste komedier, och manuset blev också Oscarsnominerat. De allra flesta hade tippat att Franco också skulle nomineras, men så blev det inte (vilket kanske var tur för stämningens skull), och det är svårt att säga om det berodde på att anklagelserna kom två dagar innan rösterna skulle in (de uppkom efter att Franco vunnit en Golden Globe för rollen). Jag kan inte hjälpa att vara omåttligt taggad. Och återigen, se The Room. 
 
 
3. Phantom Thread - 23/2
     Regi: Paul Thomas Anderson. Skådespelare: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville. 
Den stora överraskningen när Oscarsnomineringarna tillkännagavs var att Phantom Thread nominerades till bästa film, bästa regi och bästa kvinnliga biroll (Lesley Manville), utöver de mer väntade nomineringarna för Daniel Day-Lewis, kostymer och Jonny Greenwoods originalmusik. Även om jag inte sett den ännu så var det en trevlig överraskning (även om det kan ha varit The Florida Project som fick ge vika). Filmen utspelar sig i 1950-talets London med modevärlden som back-drop, och med den fiktiva modeskaparen Reynolds Woodcock i fokus, spelad av trefaldiga Oscarsvinnaren Day-Lewis som här säger sig göra sin sin sista film. Hans liv förändras när han blir kär i Alma (Vicky Krieps), och det hela ser helt enkelt utsökt ut. Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood, Magnolia, Boogie Nights) sviker sällan. 
 
 
 
4. Black Panther - 14/2
     Regi: Ryan Coogler. Skådespelare: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyongo'o, Danai Gurira, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Angela Bassett, Forest Whitaker, Sterling K. Brown, Martin Freeman, Andy Serkis. 
Förra året fick vi banbrytande och frigörande superhjältefilm i form av Wonder Woman, i år får vi Black Panther, en viktig och efterlängtad milstolpe inom genren. Karaktären (spelad av Chadwick Boseman) introducerades i Captain America: Civil War och nu tar filmen oss till det fiktiva afrikanska landet Wakanda, för att se honom axla manteln som kung. Trailers har sett grymma ut och häromkvällen hade filmen sin världspremiär i LA med hyllningar som inte tagit slut som följd. Med Ryan Coogler som regissör (en av de mest intressanta nya namnen på senare år, med Fruitvale Staion och Creed på CVt) är det svårt att inte vara förväntansfull, och enligt de som sett den är Michael B. Jordan fantastisk som skurk och Letitia Wright ska stå för ett storslaget genombrott. Dessutom fotad av Rachel Morrison, nyligen första kvinna någonsin att nomineras för bästa foto för Mudbound. Efter Marvels fantastiska år 2017 känns förtroendet stort nu, och filmen ser ut att slå rekord på biograferna redan nu. 
 
 
5. En fantastisk kvinna - 9/2
     Regi: Sebastián Lelio. Skådespelare: Daniela Vega, Francisco Reyer, Luis Gnecco. 
En av förra årets mest hyllade och nu även Oscarsnominerade filmer är chilenska En fantastisk kvinna, av Sebastián Lelio (Gloria), som är The Squares kanske farligaste konkurrent om priset för bästa utländska film. Transkvinnan Marina jobbar som servitör men drömmer om att bli artist, men efter att hennes äldre pojkvän Orlando går bort måste hon kämpa för annat än hennes dröm. Hon måste kämpa för hennes rätt att vara sig själv, samt att bli accepterad av Orlandos familj. Många hade velat se Daniela Vega bli första transkvinna att nomineras till en Oscar, även om det är en milstolpe vi får vänta på är det här en film ni inte behöver vänta länge med att se. Verkar likt filmens titel antyder vara en fantastisk film! 
 
 
6. The Shape of Water - 14/2
     Regi: Guillermo Del Toro. Skådespelare: Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon, Michael Stuhlbarg, Richard Jenkins, Octavia Spencer. 
Årets stora Oscarsfavorit med sina 13(!) nomineringar är Guillermo Del Toros okonventionella romans, utspelad i 60-talets kalla krig-präglade USA, där en stum städerska jobbar på ett hemligt forskningslabb. En dag får de in en merman (fiskman?) från Amazonas djungel, och Elisa får uppdraget att städa där inne. Som stum blir hon ofta utstött, och bildar i och med det ett starkt band till forskningsobjektet, som ser henne som ingen annan gör. Det hela är otroligt välgjort och fint, och även om jag uppskattade den när jag såg den på festival i höstas är jag inte lika såld som många andra. Dock så ser jag fram emot en omtitt av den. Riktigt fint skådespel från Sally Hawkins och alla de framstående birollerna, där Michael Stuhlbarg och Richard Jenkins sticker ut mest för mig. Del Toro även klar favorit att vinna bästa reig, tillsammans med Alexander Desplats finstämda musik. 
 
 
7. Darkest Hour - 2/2
     Regi: Joe Wright. Skådespelare: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Ben Mendehlson.
Joe Wright gjorde 2007 det odiskutabla mästervärket Atonement, men har inte riktigt lyckats leva upp till den nivån sedan dess. Nu vågar jag inte tro att Darkest Hour kommer att nå riktigt så högt, men den lovar minst sagt gott. Med foto från Bruno Delbonnel och musik från Dario Marianelli väcks historia till liv, tillsammans med den Oscarsnominerade scenografin/kostymer ser det lika autentiskt ut som om vi vore där. Men främst är det Gary Oldman i rollen som Winston Churchill som hyllats mest, och som kommer att vinna Oscarn för bästa manliga huvudroll. Nominerades totalt till 6 Oscars, bl.a. för bästa film. 
 
 
8. The Death of Stalin - 9/2
     Regi: Armando Iannucci. Skådespelare: Jason Isaacs, Andrea Riseborough, Steve Bushemi, Jeffrey Tambor, Paddy Considine, Olga Kurylenko, Rupert Friend, Michael Palin. 
Från skaparen bakom brittiska (och sedermera amerikanska) tv-serien Veep kommer nu en fiktiv satir över Stalins sista dagar och det kaos hans död skapade inom regimen. Det ser fruktansvärt roligt ut och innehåller en imponerande rollista, detta tillsammans med dess många hyllningar borde räcka för att locka till ett biobesök. Ett gott tecken är att den för bara några dagar sedan blev bannlyst i Ryssland. 
 
 
9. Mute - Netflix 23/2
    Regi: Duncan Jones. Skådespelare: Alexander Skarsgård, Justin Theroux, Paul Rudd.
Efter snedsteget Warcraft får vi hoppas att Duncan Jones hittat tillbaka till gammal god Moon-form med sin nya sci-fi-rulle Mute, som kommer direkt till Netflix. Filmen handlar om en stum bartender som i jakten på sin försvunna partner måste stå upp mot stadens gangsters. Den visuella stilen ger Blade Runner-vibbar och kan Jones hitta tillbaka kan det bli riktigt bra. Dessutom med vår stolthet Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna!
 
 
10. Coco - 2/2
     Regi: Lee Unkrich & Adrian Molina. Röster: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt.
Årets stora Pixar-film tillika självklara Oscars-vinnare stavas Coco, som ni kanske såg en glimt av på julafton. Handlar om en ung mexikansk pojke som drömmer om att bli som sin musikaliska idol...kruxet är bara att hans familj inte tillåter några former av musik i hushållet. Filmen är superhyllad av mer eller mindre alla och ska framkalla såväl skratt som tårar och bidra med underbar musik. 
 
 
11. Hjärtat - 14/2
      Regi: Fanni Metelius. Skådespelare: Fanni Metelius, Ahmed Berhan.
En debutfilm från någon med bara ett fåtal credits på resumén är alltid lite av ett osäkert kort, men av första reaktionerna att döma verkar Fannie Metelius ha prickat rätt med Hjärtat (även om vissa ur den äldre generationen känt sig rätt gamla av den). "Första riktiga kärleken. Men mellan lakanen finns en osynlig konflikt, en onämnbar skam. Ett subtilt maktspel där reglerna ändras i takt med musiken på festerna i Göteborg, Stockholm och på Ibiza. Bortom allas blickar och förskönande filter döljer sig en rå verklighet om vems hjärta som får bestämma över den andras liv.". Det låter trots allt rätt intressant, och ska bli kul att se!
 
 
12. Euphoria - 2/2
       Regi: Lisa Langseth. Skådespelare: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling, Charles Dance.
Förväntningarna var höga på det nya samarbetet mellan Lisa Langseth och Alicia Vikander (som tillsammans gjort Till det som är vackert och Hotell), men mottagandet har varit delat sedan premiären vid Toronto filmfestival. I filmen får vi se två systrar spelade av Vikander och Eva Green, som reser genom Europa efter att ha varit utan kontakt i flera år. Vi håller tummarna för att den håller, värd en chans är den helt klart!
 
 
13. Insyriated - 16/2
       RegI: Philippe van Leeuw. Skådespelare: Hiam Abbas, Diamand Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas.
Denna nervkittlande och kritikerrosade film utspelar sig i en lägenhet i Damascus, Syrien, under rådande krig. En kvinna gör allt hon kan för att hålla sin familj säker från alla hemskheter som omringar dem. Vann publikpriset vid både Berlins och Köpenhamns filmfestivaler under förra året, och hamnade även topp tre vid Stockholms filmfestival. Den verkar råstark och välgjord, och värd att söka upp av många anledningar, inte minst för det faktum att många förmodligen inte sett den här typen av film från det här perspektivet.
 

Kommentera här: