Spike Lee ger oss hopp om en bra filmmånad i september

Sommaren lider mot sitt slut och hösten gör sig närvarande inte bara i kalendern utan även i luften. Har vi något att se fram emot när vädret successivt försämras och ett ödesmättat val tar all vår energi och livslust? Jovars, några guldkorn går att finna i september, även om det inte ser ut att bli lika bra som förra året. Inte minst har årets kanske mest efterlängtade serie premiär:
 
 
0. Maniac - på Netflix 14/9
Cary Fukunaga (första säsongen av True Detective och Beasts of No Nation) är tillbaka med en trippig tv-serie med Emma Stone och Jonah Hill i en högst oväntad Superbad-reunion. Missa inte för allt i världen! 
 
 
 
1. BlackKklansman - 7/9
På självaste valhelgen kan du fly ångesten med ett drama om...rasism! Jackpot! Snarare kan du försöka se det som ett ställningstagande för rätt sida. När Spike Lee tar sig an den verkliga historien om Ron Stallworth, som i början av 70-talet blev första svarta kriminalaren i Colorado Springs, ekar dagens samhällsklimat starkt. Stallworth gjorde det drastiska valet att infiltrera KKK, vilket - av naturliga skäl - krävde hjälp av hans kollega Flip. Spike Lee sägs vara tillbaka i gammal god storform och ämnet är som klippt och skuret för Do the Right Thing-regissören, att med provocerande humor ta sig an rasism head on, något som gav honom "Grand Prize of the jury" (aka silverpengen) i Cannes i våras. John David Washington har hyllats för sin huvudroll, tillsammans med Adam Driver vid sidan om, och Topher Grace som KKKs ledare David Duke. En film med potential att hålla fram till Oscarsgalan, så missa inte den nu.
 
 
2. Gräns - 31/8
Okej, den har förvisso premiär redan i augusti, men när jag skrev mitt sommarinlägg med filmer att se fram emot var det inte officiellt ännu, så den får vara med här. För Gräns är något att se fram emot, och blev nyligen vald som Sveriges Oscarsbidrag i år (ett smart strategiskt val, även om konkurrensen lär bli stenhård i år). Baserad på John Ajvide Lindqvists novell med samma namn och centrerad kring tullpolisen Tina, som kan lukta sig till mänskliga känslor och avancerar inom poliskåren på grund av hennes förmåga. När hon träffar Vore börjar dock känslor bubbla upp inom henne, och tankar kring sin existens. Hyllad av kritiker när den visades i Cannes, där den ocksåvann det finaste priset inom Un Certain Regard-kategorin (aka näst finaste).
 
 
3. Hold the Dark - 28/9 på Netflix
Netflix har en riktigt stark line-up med originalfilmer (filmer som de själva producerar och alltså inte får någon biopremiär) i höst, och i september är den hetaste filmen Jeremy Saulniers till synes brutala Hold the Dark, åtminstone om hans senaste film Green Room och trailern är något att gå efter. Med hjälp av Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård och Riley Keough ser det här ut att kunna bli en spänningshöjare av rang, när Wrights karaktär kontaktas för att jaga en varg som tros ha dödat tre barn och nu fört bort ett fjärde i Alaskas vildmark.
 
 
 
4. A Prayer Before Dawn - 14/8
En brutalare form av boxningsfilm där scenen är placerad i ett thailändskt fängelse, där en brittisk man som inte har något att leva för är fängslad, med boxningsringen som enda drivkraft. Baserad på en sann historia från ett av Thailands mest ökända fängelser, som hade hyllad premiär i Cannes förra året, där inte minst Joe Cole fått de starkaste lovorden för sin insats. Det ser rått och tungt ut, och inget för den kräsmagade, kanske kan man säga att det är en Midnight Express för vår tid. 
 
 
5. Searching - 21/9
Ett tecken på hur den tenkiska utvecklingen tagit över får vi i denna experimentella film där allt är från en skärms synvinkel, vare sig det är en datorskärm eller mobilskärm vi får se är det uteslutande från dessa vi upplever denna värld, precis som verkligheten nästan ser ut idag. Storyn är en thriller där John Chos karaktärs dotter har försvunnit och han måste söka efter hennes digitala fotspår för att hitta henne. Det är en gimmick som sägs fungera otroligt väl, och en film som dessutom ska vara riktigt spännande. 
 
6. RBG - 14/8
Vårens stora dokumentärsuccé på amerikanska biografer var RBG, om Ruth Bader Ginsburg, den första kvinnliga domaren i Högsta Domstolen i USA, som idag, 85 år gammal, fortfarande sitter kvar. En ikon inom kvinnorättsrörelser som kämpat för jämställdhet under hela sin karriär. En med all säkerhet inspirerande och värdig dokumentär om en fantastisk kvinna, och perfekt upladdning inför spelfilmen om henne som kommer i februari/mars i Sverige, med Felicity Jones i huvudrollen.  
 
7. Unga Astrid - 14/8
Till slut så kommer nu en biopic om vår mest älskade författare i Sverige, Astrid Lindgren. Filmen skildrar dock inte hennes författarskap i första hand, utan fokuserar på henne unga år. Hon var tidigt ute med att bryta mot samhällets normer och bana sin egna väg. Filmen är dock relativt fritt tolkad kring de händelser som skildras, och Lindgrens egna dotter har sagt att Astrid nog inte skulle uppskattat den. Den har dock fått goda omdömen, inte minst för Alba Augusts rolltolkning. 
 
8. Flotten - 21/9
1973 genomfördes ett ytterst märkligt experiment kring mänsklig interaktion, då 11 personer placerades på en flotte som skulle ta dem över Atlanten. Syftet var att studera våld och konflikter, men blev mer omskriven i pressen som "sexflotten", på grund av de rykten som spreds om vad som egentligen försiggick där ute på havet. Nu samlas de igen 43 år senare för att minnas och komma fram till vad som egentligen hände. Låter som en minst sagt fascinerande dokumentär från svenske Marcus Lindén, och betydligt mer intressant än dagens "experiment" på paradishotell och kärleksöar. 
 
9. The Land of Steady Habits - 14/9 på Netflix
En annan av Netflix filmer som landar i september är Nicole Holofceners nya dramakomedi med alltid briljanta Ben Mendehlson i huvudrollen som en medelålders man som genomgår en livskris. Det låter kanske inte särskilt nytt, men Holofcener har en känslig regissörshand som säkerligen kan få det att kännas speciellt. 
 
10. A Simple Favor - 28/9
Vi avslutar månaden med stiliserad och pulpig thriller med Blake Lively och Anna Kendrick. För regin står något oväntat Paul Feig, som är mest känd för sina komedier (BridesmaidsSpy), men som här bytt spår till mystiskt drama där Stephanie försöker ta reda på Emilys försvinnande från stan, där man aldrig verkar kunna räkna ut exakt vad som sker under ytan. Det finns något spännande med det här som får mig att se fram emot det, kanske för att den känns så självmedveten, utan att göra humor av det. 
 
 
Vill ni uppleva mer motstånd bortkopplat från valrörelsen får vi från Frankrike och andra världskriget Smärtan, från Östtysklands förtryck får vi Den tysta revolutionen och i det svenska 90-talet får vi följa Stieg Larssons (ni vet Millenium-författaren) kamp mot de högerextrema krafterna som växte sig starka i Mannen som lekte med elden, i en underlig semidokumentär om hans jobb med Expo, relevant som aldrig förr, men frågan är hur den blir. Ytterligare en Predator-film, denna gång av Shane Black (The Nice Guys, Iron Man 3) får vi också, men fortfarande utan Arnold. Det kan faktiskt bli en hyfsad tolkning. 

Kommentera här: