Topp 15 biofilmer i mars

 
Då var det dags att gå vidare från allt vad Oscarsgalor heter, även om ni självklart fortfarande bör se filmer som Moonlight, La La Land och Dolda tillgångar om ni inte lyssnat på mig än (och nu är den episka dokumentärvinnaren O.J.:Made in America tillbaka på SVT Play!!!)! Normalt sett brukar mars vara en av de sämre biomånaderna, men i år blir det annorlunda. Vi får en högintressant line-up med allt från Oscarsnominerade filmer till blockbusters, svenska, finska och isländska draman och spännande dokumentärer. Det finns nog något för alla. Det finns dessutom utmärkta tillfällen att lyfta fram mångfald, mänskliga rättigheter och filmer regisserade av kvinnor, som vi tyvärr får alltför lite av! Och om ni missat det dök till slut (efter att fansen rasat, mig inkluderad) John Wick: Chapter 2 upp på bio förra helgen, uppföljaren till den något förvånande superba actionrullen med Keanu Reeves. Och för er i Uppsala och Lund, glöm inte att Fyrisbiografen och Kino finns också, i det senare fallet har de oftast bättre utbud än storfräsarn. 
 
1. Alla tiders kvinnor (20th Century Women. Regi: Mike Mills. Med: Annette Bening, Dakota Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann, Billy Crudup)
Denna hyllning till 70-talet och kvinnor och mödrar i alla tider fick bara en Oscarsnominering, och det för bästa manus. Många ansåg att inte minst huvudrollsinnehavaren, den alltid briljanta Annette Bening borde nominerats även hon. Nu får vi se om detta feelgood hade förtjänat mer kärlek, och den verkar minst sagt lovande. Mike Mills stod för en lovande debutfilm med Beginners, som handlade om hans pappa, och nu lyfter han fram sin mamma i denna hyllade dramakomedi. Försök att bortse från den som vanligt taffliga svenska översättningen. Premiär: 10 mars
 
2. I Am Not Your Negro (Regi: Raoul Peck)
Genom texter av James Baldwin berättar regissören Raoul Peck historien om det förtryck svarta i USA fått utstå, och fortfarande utstår. En drabbande och enormt hyllad dokumentär som även var nominerad till bästa dokumentärfilm på Oscarsgalan, ett pris den dock inte lyckades knipa. En viktig film för alla. Premiär: 17 mars.
 
 
3. Sameblod (Regi: Amanda Kernell. Med: Lene Cecilia SparrokMia Erika SparrokMaj Doris RimpiOlle SarriHanna AlströmMalin Crépin)
En av flera intressanta svenska filmer i år, som belyser en del av vår historia som ofta förbises, nämligen samernas historia, och hur de blivit behandlade. I 30-talets Lappland drömmer 13-åriga Elle Marja om att bryta sig fri från familjens förväntningar och samhällets segregering, hon vill plugga i Uppsala (duh), men anses inte klara det för att hon ju inte är "svensk". En viktig och relevant film som bör uppmärksammas! Filmen har hyllats och prisats på ett antal stora filmfestivaler världen över och vann senast det största priset på Göteborgs filmfestival. Kanske ett kommande svenskt bidrag till Oscarsgalan? Premiär: 3 mars.
 
4. Silence (Regi: Martin Scorsese. Med: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Issei Ogata) 
När Martin Scorsese kommer med en ny film, då är man förväntansfull. I nästan 30 år har han försökt göra Silence, och har nu alltså fått den gjord. En krävande prövning med sina 2 h 45 min, och tunga utforskning av tro. Utspelar sig i 1600-talets Japan, dit två jesuitpräster färdas för att hitta sin läromästare (i brist på bättre ord). Definitivt inget för alla, den har delat publiken, men visuellt vacker ska den vara, och Scorsese gör inte dåliga filmer. Fick nöja sig med en nominering för bästa foto. Premiär: 3 mars. 
 
 
5. Dröm vidare (Regi: Rojda Sekersöz. Med: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson, Segen Tesfai, Anna Bjelkerud, Outi Mäenpää, Ella Åhman)
Dröm vidare är en coming of age-historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass. Filmen hyllades enormt på Göteborgs filmfestival, och verkar vara ytterligare en svensk höjdare i år. Premiär: 17 mars. 
 
6. Train to Busan (Regi: Sang-ho Yeon. Med: Yoo GongDong-Seok MaYu-Mi Jeong) 
En av förra årets allra mest hyllade och hajpade skräckfilmer/thrillers var den sydkoreanska zombierullen Train to Busan. Ett zombievirus får sitt utbrott på ett tåg i full fart, och det gäller att kämpa för att överleva. Ska vara otroligt välgjord och spännande, och kommer den till er stad tror jag att ni bör söka upp den om ni gillar den här typen av filmer. Premiär: 3 mars.
 
 
7. Logan (Regi: James Mangold. Med: Hugh Jackman, Patrick Stewart) 
Wolverine är tillbaka, och det med stil. I den - förmodat - sista filmen med Hugh Jackman som mutanten Wolverine verkar vi också få den klart bästa i serien. Det faktum att han valde att skära ner sin egna lön för att få filmen barnförbjuden säger en hel del, och den ska vara betydligt mycket blodigare och mer brutal. Premiär: 1 mars. 
  
8. Kong: Skull Island (Regi: Jordan Vogt-Roberts. Med: Brie Larson, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, John Goodman, Jason Mitchell) 
Med delade resultat har indieregissörer fått ta sig an storfilmer i Hollywood, och efter underbara coming of age-filmen The Kings of Summer är det nu dags för Jordan Vogt-Roberts att ta sig an den legendariska gorillan King Kong. Det finns en hel del som lockar här, inte bara Brie Larson och Tom Hiddleston, utan också många av de filmreferenser den har anspelat på i marknadsföringen. Men det finns ju en risk att det blir fiasko såklart, även om det ser snyggt ut. Hoppas. Premiär: 10 mars.
 
Harry Schein i poolen, läsandes en bok om sig själv.
 
9. Citizen Schein (Regi: Maud Nycander)
Bortsett från filmnördar och läsare av den äldre generationen kanske inte namnet Harry Schein säger så mycket. Faktum är att han är en av de allra mest inflytelserika personerna i svensk filmhistoria, och en av de som format svensk film allra mest. Den korta versionen är att han kom till Sverige som ensamt flyktingbarn, grundade Svenska Filminstitutet och blev miljonär, och blev en av de mest polariserade kändisarna under många år. Titeln spelar självklart på Citizen Kane, och filmen har hyllats mycket. Och även om man inte är väldigt filmintresserad så är det här en fascinerande livshistoria som jag tror kan tilltala många. Premiär: 10 mars. 
 
10. Ljus i natten (Regi: Aki Kaurismäki. Med: Janne Hyytiäinen, Kati Outinen, Nuppu Koivu, Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji)
För en filmälskare som jag anser mig vara är det lite pinsamt att behöva erkänna att jag inte sett någon av Aki Kaurismäkis filmer, he's kind of a big deal inom film. Nu har han gjort ett drama som hyllades och prisades på Berlins filmfestival, om mötet mellan en flykting från Syrien och en finsk handelsresande. Relevant och intressant, och en av två spännande finska filmer på bio i mars. Premiär: 17 mars. 
 
11. Tom of Finland (Regi: Dome Karukoski. Med: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Seumas F. Sargent)
Finland är Finland, och Finland är...bäst? Vi får se, men de kommer med många intressanta filmer nu i början av året. Next up är Tom of Finland, ett hyllat drama om Touko Laaksonen, som efter att ha tjänstgjort i andra världskriget finner det svårt att leva ut som homosexuell i Finland, och skapar pseudonymen "Tom of Finland" och vågar äntligen uttrycka sina känslor i konst. Premiär: 3 mars. 
 
 
12. The Salesman (Regi: Asghar Farhadi. Med: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Mina Sadati)
Från Finland till Iran, där vi hittar den senaste från cineast-favoriten Asghar Farhadi, som häromnatten vann pris för bästa utländska film. Följer ett par som tvingas flytta in till en ny lägenhet som har en historia i sig, som kommer att påverka deras liv på oanade vis. Premiär: 24 mars.
 
13. En väldig vänskap (Regi: Dagur Kári. Med: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson, Franziska Una Dagsdóttir)
Och från Iran till Island. Tänk er en isländsk The 40 Year Old Virgin, bara att Fusi är 43 år, på gränsen till jätte och överviktig. Han bor hos sin mamma och leker med sina tennsoldater, på jobbet mobbas han. Blir hans räddning den psykiskt instabila Hera, som faktiskt gillar honom för vem han är, eller blir han hennes räddning? Verkar vemodigt och fint. 
Premiär: 3 mars. 
 
14. Sieranevada - En gravallvarlig komedi (Regi: Cristi Puiu. Med: Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea)
Hur får man svenskar att gå på en mörk rumänsk komedi? Man döper om den till att låta som en mörk svensk komedi såklart! Hursom hyllades filmen i Cannes förra året, och visar en släktträff efter ett dödsfall. 
Premiär: 31 mars.
 
 
15. A United Kingdom (Regi: Amma Asante. Med: David Oyelowo, Rosamund Pike)
En inspirerande och kärleksfull historia om Seretse Khama, tronarvinge i Botswana, och brittiska Ruth Williams. Deras kärlek chockade världen, och Khama förlorade nästan sin tron, allt för att han blev kär i en vit kvinna. Kanske inte den mest unika filmen, men tror den kan vara fin, och man tackar ju inte nej till David Oyelowo i första taget, och Amma Asanta ("Belle") är en regissör som kommer bli spännande att följa. Premiär: 10 mars. 
 
Okej, nu får det vara nog, ni fattar, det kommer många spännande filmer att se fram emot. Vill man ha mer action kanske Ghost in the Shell och Patriot's Day är mer av intresse (men meh). Vill ni se fler dokumentärer, håll utkik efter Systrar bakom galler, Brev till en seriemördare och I Called Him Morgan. Vet inte hur sugen jag är på Gold, men kanske är den bättre än vissa påstår. Skönheten och odjuret tänker ni nu, inte helt övertygad ännu, och den lär folk hitta ändå...men ovan ser ni mina främsta tips! Allt gott!
 
Är det Apocalypse Now eller Kong: Skull Island?

Kommentarer:

1 Felicia:

Oj, så många bra filmer det verkar vara som släpps nu i mars!

Kommentera här: