Biosommar-bibeln 2017 - juni

 
Du nalkas ljuva sommar...ja sommaren är här i år igen (får vi hoppas), och frågan vi alla ställer oss är om det kommer filmer som är värda att ta sig till biograferna för? Som vanligt är det inte ett överflöd av kvalitet som vi kommer få ta del av, men det finns ändå några filmer ni inte får missa! Vi börjar med juni, där vi får en banbrytande superhjältefilm, Netflix-äventyr, skräck och Tupac. 
 
1. Wonder Woman (regi: Patty Jenkins. Gal Gadot, Robin Wright, Chris Pine, David Thewlis, Connie Nielsen)
Äntligen har Hollywood dragit upp huvudet ur sanden (eller påbörjat det i alla fall) och producerat en film om en kvinnlig superhjälte värdig namnet (vi vill nog helst glömma 00-talets Catwoman och Elektra). Den är dessutom regisserad av Patty Jenkins (Monster), som är den första kvinnan att regissera en film med en budget över 100 miljoner dollar, vilket minst sagt är på tiden. Vad som är än mer glädjande är att de första reaktinonerna hyllar filmen som den bästa inom DC-universumet sedan The Dark Knight. Nu när jag också har sett den har jag inte mycket att säga emot. Det är sällan man bryr sig om en superhjälte på det här viset, filmen har en emotionell styrka många i genren saknar. Den är inte perfekt, men sett på det stora hela levererar den spänning och underhållning, och Gal Gadot är magnifik i huvudrollen. Så se till att ta er till biograferna för att stötta denna milstolpe i filmhistorien. Angående filmen så är det en origin-story om Diana Prince och bryter ingen ny mark berättarmässigt, men har som sagt en styrka som överväger dess svagheter! Den gjorde även stor succé under dess premiärhelg, och blev den första filmen regisserad av en kvinna att dra in över 100 miljoner dollar första helgen. Premiär: 2 juni. 
 
 
 
2. Okja (regi: Bong Joon Ho. Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Steven Yeun, Lily Collins, Giancarlo Esposito)
 
Månaden kanske allra mest emotsedda film kommer vi sorgligt nog inte få se på bio i Sverige, det är nämligen Netflix som har rättigheterna till den. Å ena sidan ger det ännu fler möjligheten att upptäcka den, men å andra sidan, film är bäst på bio. Debatten "Netflix vs. Bio" har blivit ännu hetare den här våren, i och med att bl.a. Okja valdes ut till huvudtävlan på Cannes filmfestival (men det är en diskussion jag inte ska tråka ut er med här). Hursomhelst visades filmen nyligen där och blev hyllad för sin blandning av spänning, humor, action och innovativa tankar. Bong-Joon Ho (The Host, Snowpiercer) är en av Sydkoreas allra främsta, och kommer nu med ett fartfyllt äventyr för den miljömedvetna! Filmen kretsar kring Mija (Ahn), vars bästa vän är Okja, en supergris (mer lik en flodhäst förvisso) framtagen av storföretaget Mirando Corp., som drivs av Lucy Mirando (Swinton). Mirando har som mål att ta fram en gris som kan föda många fler människor, på ett miljövänligare vis. Och Okja är den bästa av hennes alla projekt, som därför kommer behöva slaktas. In i bilden kommer aktivister som vill hjälpa Mija att återfå sin bästa vän. Låter kanske lite galet, men jag är säker på att det blir fantastiskt! Premiär Netflix: 28 juni.
 
3. It Comes at Night (regi: Trey Edward Shults. Joel Edgerton, Carmen Ejogo, Christopher Abbott, Riley Keough, Kelvin Harrison Jr.)
 
Många som läser här kanske inte är så pass insatta i filmvärlden att A24 inte säger er så mycket, men för mig är det mer eller mindre samma sak som en bra film. De indievärldens hetaste bolag som bl.a. låg bakom Moonlight. Nu bjuder de oss på skräck från Trey Edward Shults, vars debut Krisha hyllats enormt (men osm jag tyvärr inte sett ännu). Ett övernaturligt hot terroriserar världen, men Paul har lyckas skapa en säker zon med sin familj i skogen. En dag dyker en ung och desperat familj upp, sökandes efter skydd. Vad kommer hända? Det får vi se, men vad jag kan avslöja är att filmen blivit väl mottagen bland de som sett den, och vi kan nog räkna med att det blir sommarens bästa rysare! Premiär: 30 juni.
 
 
4. Heartstone (regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson. Baldur Einarsson, Blær Hinriksson)
En av förra årets mest positiva överraskningar på bio var den briljanta isländska filmen Bland män och får. En av sommarens höjdpunkter kan mycket väl komma från samma land, men den här gången byter vi ut griniga gubbar mot tonåringar. Ett coming-of-age-drama tackar ajg sällan nej till, och det ska bli spännande att se vad islänningarna kan bidra till genren. Hyllats på filmfestivaler under våren, och ser ut att bli en riktigt pärla. Premiär: 30 juni.
 
5. Risk (regi: Laura Poitras)
Dokumentärfilmaren Laura Poitras slog världen med häpnad när hon avslöjade sin film Citizenfour, om Edward Snowden. Den filmen gav henne en Oscar, och nu är hon tillbaka, och det blir inte mindre kontroversiellt. Nu tar hon sig an Julian Assange, och allteftersom filmen fortskrider tar den vändningar hon aldrig kunnat ana själv. Filmen har inte hyllats på samma vis som hennes förra, men fått god kritik. Hon ska dessutom lyckas ge ett ovinklat porträtt av Wikileaks-grundaren. Premiär: 9/16 juni. 
 
 
6. All Eyez on Me (regi: Benny Boom. Demetrius Shipp Jr.)
Då var det dags även för Tupac att få sin egna biopic, och den kommer dessutom ut på hans födelsedag. Filmen har valt att fokusera på hela hans karriär som det verkar, något som sällan brukar vara ett lyckat drag. Det ser trots det helt okej ut, även om det inte ser ut att bli något utöver det vanliga. Men förhoppningsvis en film som försöker gräva lite djupare i hans liv, och vad som drev honom framåt. Inga direkt kända namn i rollistan, men Demetrius Shipp Jr. är om inte annat sanlöst lik Tupac själv. Premiär: 16 juni. 
 
7. Song to Song (regi: Terrence Malick. Ryan Gosling, Natalie Portman, Michael Fassbender, Rooney Mara)
I ärlighetens namn vet jag inte riktigt varför jag tipsar om den här, inte ens alla Terrence Malicks (Tree of Life, Knight of Cups) mest inbitna dyrkare är helt sålda. Och jag är långt ifrån såld på Malick redan från start. Men å andra sidan, Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender och Natalie Portman. Så kan vara värt att åtminstone kolla läget. Utforskar en kärlekstriangel inom musikens värld i Austin, Texas. Premiär: 2 juni.
 
 

Kommentera här: