Juli bjuder på sommarens höjdpunkter på bio

 
Även om juni bjöd upp till dans under sista veckan med Heartstone, It Comes at Night, Jordgubbslandet och Så länge hjärtat kan slå, alla med premiär sista juni (och Okja på Netflix), så var den till större delen rätt sådär. Men juli däremot, ser ut att bli en riktig pangmånad på bio, med några av årets mest efterlängtade filmer. 
 
1. Dunkirk (regi: Christopher Nolan. Fionn Whitehead, Tom Hardy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Cillian Murphy, Harry Styles).
 
När Christopher Nolan kommer med en ny film, då är det den mest efterlängtade, så är det bara. Han har helt enkelt gjort sig förtjänt av det efter InceptionThe Dark Knight-trilogin, The Prestige, Memento, Interstellar osv. Nu provar han något nytt genom att iscensätta evakueringen av de 400 000 soldater som var fast på Dunkerques stränder under andra världskriget. Men Nolan är noga med att trycka på att det inte är någon krigsfilm i första hand, utan snarare en thriller. Med tanke på att det är Nolans kortaste film sedan debuten kan vi nog utgå från att vi får gott om spänning under 107 högintensiva minuter, där vi får följa evakueringen från land, luft och hav. Förvänta er inte att få hela alltet förklarat, det kan vara en god idé att läsa på om händelsen lite i förväg, för ingen historielektion kommer att ges. I huvudrollen ser vi nykomlingen Fionn Whitehead, men vi får desto fler stora namn i birollerna som ni kan se. Är det någon regissörs filmer ni ska se på bio är det Christopher Nolans, för han behärskar verkligen alla tekniker för att göra det bästa av film. Och nu har han tillsammans med fotograf Hoyte van Hoytema (Her, Interstellar, Låt den rätte komma in) filmat stora delar i 65mm IMAX, vilket kanske säger er föga. Men det betyder att den ska ses på största möjliga duk, och allra helst i 70mm på Rigoletto, Royal i Malmö (samt en biograf i Göteborg som visar) eller på IMAX i Mall of Scandinavia, det kostar lite mer, men jag kan garantera att det kommer vara värt det. Premiär: 19 juli.
 
 
2. Apornas planet: Striden (War for the Planet of the Apes, regi: Matt Reeves. Andy Serkis, Woody Harrelson, Toby Kebell, Steve Zahn, Judy Greer, Terry Notary, Amiah Miller).
 
Efter att ha påbörjat denna till synes överflödiga prequel-trilogin på ett förtroendeingivande sätt med Rise of the Planet of the Apes, och senast knockat oss med den brutalt snygga Dawn of the Planet of the Apes, ska nu Matt Reeves knyta ihop det hela med den slutgiltiga striden. Och mer än bara de tidigare filmerna göra förväntningarna höga, när den amerikanska kritikerkåren fick ta sig en titt på War kunde inte hyllningarna ta slut. Inte för att skapa förväntningar som är svåra att nå upp till, men vi ser ut att få ett storslaget avslut på denna trilogi, och en av sommarens bästa filmer. Den kommer inte vara som många andra blockbusters idag, utan denna blir mer mörk och lågmäld, med mer karaktärsfokus och drama, vilket är helt i min smak. De visuella effekterna verkar återigen vara av absolut toppklass, och många vill nu se Andy Serkis äntligen blanda sig i Oscarssnacket på allvar, för sin tolkning av Caesar (även om det är föga troligt att den konservativa akademin lyfter fram en motion capture-karaktär). Dessutom ska Michael Giacchinos musik vara ren njutning för öronen. Om ni missat föregående filmer i serien, se till att se ikapp dem och gå på denna! Premiär: 12 juli. 
 
3. Baby Driver (regi: Edgar Wright. Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jamie Foxx, Jon Hamm, Jon Bernthal, Elza González).   
 
Vi fortsätter med en av de för tillfället mest hajpade filmerna i USA, som nyligen hade premiär där, Baby Driver, av Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz). En vad det verkar svincool biljaktsfilm, som tar genren till en ny nivå. Den unga flyktbilsföraren Baby (Ansel Elgort) tvingas delta i en sista kupp innan han får sluta, men den blir riskfylld och svårare än någonsin. Hans "grej" är att han har tinitus, och därför alltid lyssnar på musik när han kör. Den musik han lyssnar på fungerar i sin tur - om jag förstått det hela rätt - som filmens soundtrack, och användandet och utnyttjandet av musiken ska vara off the hook, och musiken fantastisk. Den håller sig även verklighetstrogen genom att de skapat biljakterna med praktiska effekter, och inte i datorn (*host* Fast, *host* Furious). Vi har alltså en grym cast, lovande set-up och en pålitlig regissör, och dessutom hela Twitter och filmbranschens stöd via unisona hyllningar. Jag tror inte ni vill missa den här filmen. Premiär: 26 juli. 
 
 
4. Atomic Blonde (regi: David Leitch. Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, Bill Skarsgård, John Goodman, Toby Jones). 
 
Actionmånaden juli bara fortsätter att leverera, nu med Charlize Theron i spetsen. Hon spelar Lorraine Broughton, en MI6-agent som åker undercover till kalla krigets Berlin för att udnersöka en kollegas död. På det följer underbar action, om vi ska lita på vad trailern visar och vad de som sett filmen säger. Men att utgå från att det blir välgjord action kan vi göra på grund av regissören, David Leitch, en av regissörerna bakom John Wick, som är bland det bästa genren bjudit på senaste åren. Och Theron var med i den kanske bästa actionfilmen som gjorts - Mad Max: Fury Road - så henne litar vi på. Något som verkligen lockar mig är den urläckra 80-talsstilistiken, det ser helt enkelt galet snyggt ut. Premiär: 28 juli. 
 
Med tanke på att de här fyra filmerna sticker ut så pass mycket som månadens mest lovande nöjer jag mig med att skriva om dem. Men visst kommer annat, som en ny Spider-Man: Homecoming (bara tredje sedan sekelskiftet), men nu med Marvel vid spakarna, vilket bådar gott. Dessutom blivit väl mottagen av kritiker. Maudie verkar bli ett välspelat romantiskt drama med Sally Hawkins och Ethan Hawke. Franska hjärtekrossare i form av För min dotters skull och Fannys flykt kanske? Eller Alicia Vikander i 1700-talsdramat Tulpanfeber, som av allt att döma dock inte kommer bli något att hänga i granen. Så håll fokus på de fyra omskrivna filmerna så får ni en bra biomånad! 
 
 

Kommentera här: