Topp 10 filmer att se i januari

 
Nu vet ni alltså vilka filmer som jag ansåg varit de bästa 2016, dags att blicka framåt. Vilka filmer ser ut att kunna vara bra nog för att dyka upp när jag summerar 2017? Några hittar vi redan här, och jag testar en ny approach i mina "kommande filmmånad"-segment, istället för att skriva om alla filmer i kronologisk ordning tar jag upp de jag ser mest fram emot. 
 
1. La La Land (med Emma Stone & Ryan Gosling, regi: Damien Chazelle)
 
Ska ni välja en film denna månad är det såklart Damien Chazelles (Whiplash) romantiska musikal La La Land, en av årets tveklöst mest emotsedda filmer. Med inspiration från Hollywoods guldålders musikaler såsom Singin' In the Rain har han gjort en modern musikal som har blivit älskad av de allra flesta under hela hösten, alla drabbas av denna vackra film. Emma Stone och Ryan Gosling (drömduon i alla lägen) briljerar i huvudrollerna. Filmen är favorit till att vinna Oscar för bästa film och mycket mer, bl.a. Stone och svenske fotografen Linus Sandgren. Även musiken är storfavorit, med många fantastiska originalsånger skrivna till filmen. Premiär 27e januari.
 
 
2. Paterson (med Adam Driver, regi: Jim Jarmusch)
 
Filmen vann ett högst prestigefullt pris när den tävlade i Cannes förra våren, nämligen när den engelska bulldogen Nellie vann Palme Dog, för bästa insats av en hund i en film. Filmen i sig blev hyllad den med, och inte minst dess huvudrollsinnehavare Adam Driver. Han spelar Paterson, som är busschaufför i Paterson, New Jersey. Men han kör inte bara buss, han skriver också poesi. Under en vecka får vi följa med honom runtom i stan, och hemma med sin flickvän Laura (Golshifteh Farahani) och hunden Marvin. Det är en lugn och meditativ berättelse utan direkta intriger, en poetisk skildring och en poetisk man, där kult-regissören Jim Jarmusch sätter atmosfär framför handling. Tror på en härlig och finstämd film. Premiär 6e januari. 
 
3. The Handmaiden (regi: Chan-wook Park) 
 
Sydkoreanske Chan-wook Park är kanske mest känd för sin hämnd-trilogi, med bl.a. mästerliga Old Boy, men nu har han inspirerats från Sarah Waters bok "The Fingersmith", en kriminalnovell som utspelas i 1800-talets England. Men Park håller sig i sitt hemland, och det till magnifikt resultat, om vi ska lita på kritikerna. En en erotisk/psykosexuell thriller som drar in oss i ett fascinerande nät av svek och intriger. Ska vara en upplevelse på stor duk då den är otroligt vackert gjord, och musiken rankas som en av förra årets höjdpunkter. Vågar ni prova på något nytt och annorlunda är det här rätt film för er, men inte om ni är blyga! Valdes dumt nog inte ut som Sydkoreas bidrag till Oscarsgalan, men kan överraska i tekniska kategorier som scenografi och kostym. Premiär 27e januari. 
 
4. Life, Animated (regi: Roger Ross Williams) 
 
När Owen Suskind var tre år gammal slutade han prata, och efter ett läkarbesök upptäckte de att han var autistisk. När hans föräldrar började tro att de inte skulle få höra hans röst igen började han yttra ensataka ord, och de märkte att han kommunicerade genom repliker från Disney-filmer, som han älskade och alltid kollade på. Det här är en dokumentär om Owens utveckling, hur han lärde sig att kommunicera genom Disney, och sedermera genom sina egna teckningar. En coming-of-age-film som berör och lyfter en, om kreativitet och filmens kraft. En av 15 dokumentärfilmer som är kvar i kampen om Oscarsnomineringar. Premiär 13e januari. 
 
 
5. Elle (med Isabelle Huppert, regi: Paul Verhoeven) 
 
Om The Handmaiden delade vissa med sina kontroversiella sexscener på Cannes var inget mot vad Elle gjorde. Här får vi följa Elle, en framgångsrik affärskvinna som en kväll blir våldtagen i sitt hem av en okänd man. Sedan följer en katt och råtta-lek när hon söker upp mannen, och söker hämnd på sitt egna vis. En film som delade publiken där och då, men som nu är en av kritikernas favorit, och Isabelle Huppert ser ut som en stark kandidat inför Oscarsgalan. Filmen provocerar och kanske inte kommer vara för alla, men en thriller som lär få upp pulsen på er. Premiär 13e januari. 
 
6. Aquarius (med Sonia Braga, regi: Kleber Mendonca Filho). 
 
Januari är verkligen en månad för Cannes kontroverser och missade Oscarsnomineringar. Aquarius handlar om Clara, en pensionerad musikkritiker i Rio som vägrar ge upp sin lägenhet när byggföretag vill köpa ut henne för nya lyxiga komplex. I kampen får hon nytt liv och minns tillbaka på sina ungdoms år. Sonia Braga hyllades enormt för filmen, och filmen i sig fick även den god kritik. Men i och med ett politiskt ställningstagande för f.d. presidenten i Brasilien har landet gjort allt för att döda filmens kommersiella potential, och valdes inte ut som bidrag till Oscarsgalan. Men vi får ta del av den, och det borde vi göra. Ska ha ett starkt soundtrack, med bl.a. Queen. Premiär 20e januari. 
 
7. Efter stormen (regi: Hirokazu Kore-eda). 
 
Japanskt familjedrama där fadern i familjen en gång var en duktig författare, men som nu fallit ner i samma spelberoende som hans far innan hade. Nu försöker han så gott han kan att bättra sig, och vinna tillbaka kärlek från sin son, och tillit från hans ex-fru och mor. Hyllat drama av Hirokazu Kore-eda som är en av Japans främsta regissörer just nu. Premiär 6e januari. 
 
 
8. Bleed for This (med Miles Telles, regi: Ben Younger). 
 
Världsmästarboxaren Vinny Pazienza hade karriären och världen framför sig när han var med om en brutal bilkrasch som var nära att döda honom. Men han vägrade ge upp och slog sig tillbaka mot alla odds. Hur otrolig denna sanna historia än må vara så börjar filmen om den sargade boxaren som tar sig tillbaka bli uttjatad nu, och mycket nytt verkar denna inte riktigt bidra med. Men Miles Telles ska vara riktigt bra, och Aaron Eckhart likaså som hans tränare. Premiär 20e januari. 
 
9. Småstad (regi: Johan Löfstedt). 
 
När Björns pappa dör lämnar han en video åt han och hans fyra systrar, där han säger ett sista farväl. Videon får dem att ifrågasätta deras val i livet, och våga utmana sig själva. För Björn betyder det att til slut våga sig upp på scen. En småskalig film om vardagliga människor, och filmen känns i det närmsta dokumentär. Ser trevlig och rolig ut, och kan nog överraska många! Premiär 20e januari. 
 
10. Måste Gitt (regi: Ivica Zubak). 
 
En vitt skild svensk film får vi däremot med Måste Gitt, en film som jag tyckt verkat sådär men som nu får rätt bra kritik, och det talas om en ny Jalla, Jalla! Metin är en ung man i Stockholms förorter som lever ett lika tufft liv som många andra, men som drömmer om att stå på teaterscenen, även om han inte vet mycket om den världen. Men sitt break kan han få när ett bokförlag upptäcker hans dagbok, men sakerna han avslöjar skulle göra honom till en jagad man i Jordbro. En dramakomedi som verkar hålla bortom konventioner och stereotyper. Premiär 6e januari. 
 
Bubblare: Hade gärna velat kunna skriva mer positivt om Ben Afflecks filmatisering av Dennis Lehanes Live By Night, men kritiken har varit hård mot detta 20-talsgangsterdrama. Har inte övertygats av trailers och tyvärr verkar det stämma, hoppas dock att jag kan gilla den bättre än kritikerna. En annan skådespelare som regisserar - dock för första gången - är Ewan McGregor, som tagit sig an Philip Roths American Pastoral. Seymour Levovs till synes perfekta liv ställs på sin spets när hans dotter gör revolt och eftersöks för ett dödligt dåd mot ett postkontor. Verkar tyvärr inte riktigt levt upp till den lovande trailern, men jag hoppas jag kan gilla även denna bättre. 
 
Undvik: Vad ni än gör, spendera inte pengar på den katastrofalt genomusla Skönheten i allt. Jag såg den mest för att det är förra årets mest kritiserade film, och det med allt rätt. Bara värd att se för ett gott skratt, men inte på bio. 
 
Marvin, som spelar Nellie i Paterson

Kommentera här: