Inför Oscarsnomineringarna - Bästa skådespelare

Natalie Portman, Jackie 
 
Igår gick jag igenom vilka som är de troligaste att nomineras för bästa reig, samt de olika manuskategorierna. Nu hugger jag in på vilka skådespelare vi kan förvänta oss dyka upp i år!
 
Bästa kvinnliga huvudroll
 
Här har vi ett riktigt getingbo, vilket är på tiden! För en gångs skull är det den här kategorin som är den med mest konkurrens, istället för manliga huvudroll. Vilket betyder att förra året bjöd på fler bättre och starka kvinnliga roller. Men vilka är det då som tampas om de fem platserna som finns tillgodo?
 
 • EMMA STONE, La La Land (SAG, GG, B)
 • NATALIE PORTMAN, Jackie (SAG, GG, B)
 • AMY ADAMS, Arrival (SAG, GG, B)
 
Dessa tre är de som känns som de mest givna kandidaterna, och förmodligen står kampen om guldet mellan Emma Stone och Natalie Portman, med fördel Stone i nuläget. Alla älskar La La Land, och Stone är den som bär filmen. Vann dessutom Golden Globe i kategorin bästa musikal/komedi. Portman har hyllats unisont för sitt slående porträtt av den sörjande Jackie Kennedy, men filmen i sig har inte mycket snack kring sig just nu, vilket kan skada hennes chanser. Hon behöver nog vinna på SAG, nu när hon förlorade på Golden Globe, för att få hopp igen. Amy Adams har successivt blivit en allt starkare kandidat, och ser ut att ha brett stöd i en film som även den växer i kampen om nomineringar. Har svårt att se henne vinna, även om det vore på tiden (hon har redan 5 st nomineringar)! 
 
Isabelle Huppert, Elle
 • MERYL STREEP, Florence Foster Jenkins (SAG, GG, B)
 • ISABELLE HUPPERT, Elle (GG)
 • ANNETTE BENING, 20th Century Women (GG)
 • EMILY BLUNT, The Girl on the Train (SAG, B)
 • TARAJI P. HENSON, Hidden Figures
 • RUTH NEGGA, Loving (GG)
 
Alltid denna Meryl Streep, med tre vinster i bagaget och totalt 19 nomineringar kan man säga att akademin gillar henne, och inte försämrade hon sina chanser med sitt brandtal på Golden Globes häromveckan. I Florence Foster Jenkins gör hon det absolut bra, även om jag inte skulle nominera henne, men det räcker ofta för Meryl. Isabelle Huppert är kritikernas favorit i år och har aldrig ens nominerats för en Oscar under sin långa karriär, och överraskade med sin vinst på Golden Globe, i kategorin bästa drama. Hon är stark i Elle, men filmens provocerande scener verkar inte gå hem hos akademin enligt hörsägen, så vi får se om hon kan knipa en plats. Men kommer hon med är hon ett starkt hot om vinsten! Annette Bening trodde många var given, men har tappat nu på slutet, med fyra Oscarsnomineringar utan att vinna anser många att hon är värdig att få en plats. Emily Blunt har på något vis lyckats hamna med här, trots att hon är med i en dålig film (även om hon är det bästa med filmen). Med stöd från både SAG och Bafta är hon stark, men det är synd att hon väl uppmärksammas när hon är med i en sämre film. Taraji P. Henson skulle kunna rida på den starka våg Hidden Figures skapat på sistone. Ruth Negga har under större delen av förra året setts som given, men i och med det svala intresset för hennes film på sistone verkar hennes chanser ha blivit allt mindre. Jessica Chastain (Miss Sloane) må ha fått en Golden Globe-nominering, men har inte riktigt lyckats slå sig in i konversationen tillräckligt.
 
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
 
Bästa manliga huvudroll
 
Ett ovanligt svagt år för manliga huvudroller, normalt brukar man kunna få ihop två stycken femmor som är nästan likvärdiga, men i år ser en femma ut att vara rätt klar:
 
 • CASEY AFFLECK, Manchester By the Sea (SAG, GG, B)
 • DENZEL WASHINGTON, Fences (SAG, GG)
 • ANDREW GARFIELD, Hacksaw Ridge (SAG, GG, B)
 • RYAN GOSLING, La La Land (SAG, GG, B)
 • VIGGO MORTENSEN, Captain Fantastic (SAG, GG, B)
 
Mycket ska till om någon annan slår sig in här i nuläget. Casey Affleck är stor favorit till att vinna, han har hittills vunnit mer eller mindre allt som går att vinna. Denzel Washington kan utmana, han är väldigt populär och det finns säkert de som vill se honom vinna sin tredje Oscar (han skule bli den sjunde någonsin att vinna det i så fall). Blev förvånansvärt nog inte nominerad av Bafta, men det har han på något vis aldrig lyckats bli, så vi ska inte lägga för mycket fokus på det. Ryan Gosling kan bli ett hot om de ovanstående tar ut varandra, och La La Land visar extrem styrka överlag. Andrew Garfield är stabil och det hjälper kanske att han också är bra i Silence, och Viggo Mortensen har kommit starkt på slutet och verkar också gå mot en välförtjänt nominering. Vilka kan utmana då?
 
Joel Edgerton & Ruth Negga, Loving
 
 • JAKE GYLLENHAAL, Nocturnal Animals (B)
 • JOEL EDGERTON, Loving (GG)
 • TOM HANKS, Sully
 
Egentligen är det bara dessa som utgör egentliga hot. Jake Gyllenhaal är vida uppskattad och många anser att han rånades på en nominering för Nightcrawler. Hoppet för honom tändes med Bafta-nomineringen, men som jag sagt i tidigare inlägg är det osäkert vad akademin faktiskt tycker om Nocturnal AnimalsJoel Edgerton har med sin film tappat mark gentemot sina konkurrenter, liten gnutta hopp finns kvar, men det ska mycket till. Tom Hanks har även han tappat momentum tillsammans med Sully, men är omåttligt populär i Hollywood, och många anser att även han rånades på en nominering för Captain Phillips. Michael Keaton kom aldrig riktigt in i leken med förbisedda The Founder, och jag kan nog bara drömma om en nominering åt Colin Farrell, för The Lobster. Många är mycket oroliga att Ryan Reynolds kan smyga sig in med Deadpool, men där går nog gränsen ändå. Har unge indiska pojken Sunny Pawar från Lion hunnit charma sig in i folks hjärtan efter Golden Globe-galan? Tvivlar på det. Adam Driver är nog lite väl lågmäld i Paterson för att slå sig in. 
 
Naomie Harris, Moonlight
 
Bästa kvinnliga biroll
 
Precis som kategorin ovan ser vi ut att ha de fem starkaste kandidaterna klara, och de är som följer:
 • VIOLA DAVIS, Fences (SAG, GG, B)
 • MICHELLE WILLIAMS, Manchester By the Sea (SAG, GG, B)
 • NAOMIE HARRIS, Moonlight (SAG, GG, B)
 • NICOLE KIDMAN, Lion (SAG, GG, B)
 • OCTAVIA SPENCER, Hidden Figures (SAG, GG)
 
Om inte Viola Davis vinner det här vore det en stor skräll Det har debatterats mycket kring huruvida hon är biroll eller huvudroll, och vissa argumenterar för och emot det ena eller det andra. Men här är hon, och här vinner hon. Stärkte sina chanser med vinst och emotionellt tal på Golden Globes. Michelle Williams den starkaste utmanaren, trots hennes begränsade speltid. Naomie Harris och Nicole Kidman givna att följa med, och troligtvis gör även populära Octavia Spencer dem sällskap. 
 
Octavia Spencer, Taraji P. Henson & Janelle Monáe, Hidden Figures
 
 • GRETA GERWIG, 20th Century Women
 • JANELLE MONÁE, Hidden Figures
 • HELEN MIRREN, Eye in the Sky
 • HAYLEY SQUIRES, I, Daniel Blake (B)
 
Det är många som lobbar för Greta Gerwig, men filmen har tappat på sistone och hon är inte lika stor som Spencer ännu, vilket lär göra det tufft. Janelle Monáe är relativt ny och får nog även hon tufft att konkurrera ut sin mer erfarna co-star Spencer, men med hennes insats i Moonlight färskt i minnet kanske folk vill lyfta fram henne. Hayley Squires känns osannolik men nominerades på hemmaplan av brittiska Bafta. Helen Mirren är Helen Mirren, coh många gillade den filmen trots allt. Skulle gärna se t.ex. Molly Shannon (Other People) eller Felicity Jones (A Monster Calls) slå sig in, men det känns tufft. 
 
Hugh Grant, Florence Foster Jenkins
 
Bästa manliga biroll
 
Den här kategorin liknar till mångt och mycket kvinnliga biroll, men lite mer svängrum finns det ännu.
 
 • MAHERSHALA ALI, Moonlight (SAG, GG, B)
 • JEFF BRIDGES, Hell or High Water, SAG, GG, B)
 • DEV PATEL, Lion (SAG, GG, B)
 • HUGH GRANT, Florence Foster Jenkins (SAG, GG, B)
 
Efter att ha spelat Remy i House of Cards och i år även setts i Luke Cage är det dags för Mahershala Ali att slå igenom stort, med en trolig Oscarsvinst. Men Jeff Bridges lär inte ge upp det så lätt, och han är en av branschens favoriter. Att Dev Patel är med som biroll känns ju lite skumt, då han spelar huvudkaraktären, men han gör det bara i halva filmen. Inte ovärdig, men sticker inte heller ut. En stark dramatisk comeback stod Hugh Grant för i år, och det ser ut att belönas med en nominering, vilket jag ändå kan tycka är kul, för han är riktigt bra. Men så var det den där sista platsen...
 
Michael Shannon och Aaron Taylor-Johnson, Nocturnal Animals
 
 • AARON TAYLOR-JOHNSON, Nocturnal Animals (GG, B)
 • LUCAS HEDGES, Manchester By the Sea (SAG)
 • KEVIN COSTNER, Hidden Figures
 
Ingen såg Aaron Taylor-Johnson komma, men helt plötsligt nominerades han till en Golden Globe och fullkomligt satte eld på film-Twitter när han också vann, för att sedan nomineras till en Bafta. Det konstigaste är att Michael Shannon är den klart bästa birollen i filmen, även om Taylor-Johnson övertygar. Lucas Hedges står för ett av årets genombrott och borde i mina ögon vara självklar, men trots det får vi lov att hålla tummarna. Kevin Costner Hidden Figures kanske? Det finns stöd för honom och filmen har momentum. Om filmer kan få in dubbla skådespelare i kategorin får vi hålla utkik efter Ben Foster (Hell or High Water), Michael Shannon (Nocturnal Animals) och Simon Helberg (Florence Foster Jenkins). En nominering för Ralph FiennesA Bigger Splash skulle inte sitta helt fel, men högst osannolikt. 
 
 
Härnäst tänkte jag ta en titt på bästa dokumentär, bästa animerade film och bästa utländska film, där vi har stora svenska förhoppningar! 

Kommentera här: