Topp 10 biofilmer att se i februari

 
Årets kortaste månad bidrar med filmer som kan komma att ligga i topp när jag summerar filmåret 2017, men har en del att leva upp till efter januaris sista helg! Filmer som La La Land och The Handmaiden bör ni fortfarande söka upp, men det kommer filmer som är lika värda er uppmärksamhet (och några ni kanske bör undvika)! Tyvärr kan jag inte inkludera t.ex. Loving eller John Wick: Chapter Two då distributörerna inte tror att de kommer dra tillräckligt med publik, och har därför tagits bort från februaris repertoar. 
 
1. Moonlight (regi: Barry Jenkins, med Trevante Rhodes, Alex Hibbert, Ashton Sanders, Mahershala Ali, Naomie Harris, André Holland)
 
Häromdagen skrev jag om hur mina förväntningar inför La La Land gjorde det svårt för mig att hantera den, och kanske kan det komma att bli en liknande text gällande Moonlight. För om det är någon film jag verkligen hoppas att folk går att se - som inte har två snygga superstjärnor i huvudrollerna - är det denna. Moonlight är förra årets stora kritikerfavorit, men det borde inte avskräcka er, för allt som skrivs pekar på att filmen är en universell historia som alla kan relatera till, även om det handlar om en ung svart kille i Miami som kämpar mot samhällets fördomar mot homosexuella. Filmen berättas i tre akter där vår huvudkaraktär spelas av tre olika skådespelare, och alla hyllas enormt. Filmen har inte de största namnen, men Mahershala Ali (kanske ni känner igen från House of Cards eller Luke Cage) är favorit till att vinna Oscarn för bästa biroll, Naomie Harris (bl.a. senaste Bond-filmerna) är även hon nominerad, och André Holland kan vissa ha sett i The Knick. Filmen ska ha en sådan värme och styrka att det inte går att bli berörd, och till skillnad från La La har jag nog inte hört någon uttrycka sig negativt kring filmen, det massiva stöd den fått på sociala medier är enastående. Har länge setts som La Las största utmanare på Oscarsgalan, och nominerades för Bästa film, regi, manus, bästa manliga/kvinnliga biroll, foto, musik och klippning. Det är lika bra att ni ser den så snart ni kan, för jag kommer tjata på er tills ni gör det ändå, det kan förändra era liv! Jag gillar inte termen "måste-film", men det här är ett undantag. Premiär: 10 februari. 
 
 
2. Jackie (regi: Pablo Larraín, med Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt)
 
Nästa film som också är högt emotsedd är Pablo Larraíns okonventionella biopic om Jackie Kennedy, som visar hennes dagar efter mordet på hennes make, JFK. Det är en närgången skildring av hur landets, kanske världens, mest bevakade kvinna hanterar sorg, samtidigt som hon måste visa sig stark för sina barns, och rikets skull. Sett till trailers och bilder ser det ut att kunna vara årets allra snyggaste film, varje bildruta är drömskt vackra. Och filmen har även den blivit hyllad, även om den i vissa läger delar massan, just för att den inte är som alla andra biopics. Detta är självklart bara en styrka för mig, men som vi märkte när Oscarsnomineringarna kom är det en film som inte har samma utbredda stöd som t.ex. Moonlight. Känslosam tvivlar jag inte på att den är, men däremot tror jag att den är mer osentimental, något som vissa stöter bort, likt filmer som Carol och Foxcatcher senaste åren. Fotot ser magnifikt ut och jag kan knappt bärga mig för att höra Mica Levis musik, som gjorde henne till Oscarsnominerad. Även kostymerna och Natalie Portman nominerades, och just Portman är det de allra flesta håller med om är filmens höjdpunkt (om ni reagerar på hennes röst så är det precis så Jackie pratade). I och med att filmen har tappat momentum kanske Portman får svårt att vinna till slut, även om hon länge setts som favorit. Chilenska Larraín fortsätter att göra intressanta filmern, och är någon ni bör lägga på minnet! Premiär: 3 februari. 
 
3. The Lego Batman Movie (regi: Chris McKay. Will Arnett, Zach Galifinakis, Jenny Slate, Rosario Dawson, Ralph Fiennes, Michael Cera)
 
Nu byter vi ton lite, och rör oss från Oscarsnominerade draman till animerade superhjältar! Vissa kanske minns min kärlek till The Lego Movie, och min ilska över att den inte Oscarsnominerades, nu har filmens klarast lysande stjärna fått en egen film! Will Arnetts röstarbete till Batman i den filmen, och karaktären i sig, var så otroligt bra och rolig, så jag kunde inte vara gladare över att han får en egen film. Äntligen en Batman-film att se fram emot och uppskatta, för tyvärr Batfleck, det här får du svårt att toppa! Trailers tyder på att vi får samma kvalitet på Batman som i Lego-filmen (även om dess regissörer nu bara agerar producenter). VI får bara hålla tummarna för att filmen släpps på engelska i hela Sverige! Premiär: 10 februari. 
 
 
4. T2: Trainspotting (regi: Danny Boyle. Ewan McGregor, Robert Carlyle, Ewen Bremner, Johnny Lee Miller, Steven Robertson)
 
Att just TrainspottingDanny Boyles kultfilm om skotska pundare - skulle få en uppföljare var kanske inte det mest tippade, men nu 21 år senare kommer den. Och hela det gamla gänget är samlat, med Ewan McGregor i täten, och Boyle tillbaka i regi-stolen. Det ger tilltro, och första trailern såg helt magnifik ut måste jag säga, som en fräsch uppdatering med de bästa elementen av originalet, och det jag hört från de första pressvisningarna har varit minst sagt positiva, så det känns bra det här. Premiär: 22 februari.
 
5. Dolda tillgångar (Hidden Figures. regi: Theodore Melfi. Taraji P. Henson, Ocatvia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Mahershala Ali, Kirsten Dunst, Jim Parsons)
 
Den hetaste filmen i USA under januari var Dolda tillgångar, som blev första film att knuffa bort Rogue One från förstaplatsen på biograferna. Med det gav den alla som sagt att filmer med svarta kvinnor i huvudroller inte säljer biljetter! Det momentum den haft har också gjort att den nu är trefaldigt Oscarsnominerad, bl.a. för bästa film! Att den går så bra gläder mig, dels för vad det betyder för den här typen av film, men också att denna otroliga historia berättas. Filmen handlar om ter svarta kvinnor som var en betydande del i NASAs rymdprogram, något få kände till innan filmen lyfte fram det! Filmen är otroligt uppskattad, om än inte konkret kritikerhyllad, och som crowd-pleaser verkar den leverera, även om den kanske inte är banbrytande rent filmtekniskt! I de tre mest framstående rollerna ser vi Taraji P. Henson (Empire), Ocatvia Spencer (Oscarsvinnare för The Help), som också fick en nominering nu och nykomlingen Janelle Monáe (även i Moonlight). Vid sidan hittar vi bl.a. Mahershala Ali, Kevin Costner, Kirsten Dunst och Jim Parsons, och hela den här stjärntäta ensemblen vann också pris för bästa ensemble på SAG-galan i helgen, ett prestigefullt pris som är betydande inför Oscarsgalan. Med det momentum filmen har nu, och det politiska läget i USA, kanske kan filmen skrälla till och slå La La? Premiär: 24 februari.
 
(Nu när jag sett en förhandsvisning av den så inser jag att den borde placerats högre upp på listan, det är en film som kommer få er att skratta och gråta, lära er något och njuta rakt igenom, så se den!)
 
 
6. Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (regi: Juho Kusmanen. Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff, Joanna Haartti)
 
Finland Oscarsbidrag blev inte nominerad i år, men har hyllats hela förra året, med start i Cannes, där den vann priset Un Certain Regard, som inte ska stickas under stolen med. Olli Mäki var en finländsk boxare som 1962 hade chansen att slåss om världsmästarbältet i fjädervikt, bara han gick ner några kilon. Men i förberedelserna blev Olli förälskad, och koncentrationen var inte längre enbart fokuserad på matchen. Som sagrt har den fått lysande recensioner, och ser härlig och snygg ut, och klart värd att kolla upp! Det svartvita fotot ska dessutom vara ruskigt snyggt! Premiär: 10 februari (obs, inte på SF, så sök upp era alternativa biografer)
 
7. Prövningen (Graduation. regi: Christian Mungiu. Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici)
 
Från Finland till Rumänien, som har en stark generatino filmskapare just nu, där Christian Mungiu är deras klarast lysande stjärna. Prövningen togs väl emot i Cannes förra våren där Mungiu vann pris för bästa regi. Filmen skildrar Romeo, en lärare som gjort allt för att ge sin dotter Eliza de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas, han ser en framtid för henne som han aldrig kunde få. När hon bara har slutproven kvar i skolan blir hon brutalt överfallen, och drömmen verkar falla isär när hon inte längre kan fokusera på samma vis. Det är en komplex berättelse om föräldraskap, och vad man är villig att göra för sitt barns bästa. Premiär: 10 februari.
 
8. Den okända flickan (regi: Jean-Pierre & Luc Dardenne. Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier, Olivier Gourmet)
 
Vi tar oss vidare till Belgien och bröderna Dardenne, cineasternas favorit-belgare! Den unga läkare Jenny har precis stängt sin mottagning när det ringer på dörren, och väljer därför att inte öppna. Morgonen därpå hittas en okänd kvinna död i närheten. Hon känner sig skyldig och gör allt hon kan för att ta reda på vem hon var, då ingen verkar känna henne. Filmen fick ett delat mottagande på Cannes, men ska ha förbättrats efter att de klippt om filmen. Det ser engagerande no ut! Premiär: 24 februari.
 
 
 
9. Exfrun (regi: Katja Wik. Maria Sundbom, Nina Zanjani, Ellen Olaison, Robin Keller)
 
Katja Wiks långfilmsdebut vann förvisso inget pris på Göteborgs filmfestival - där den var med i huvudtävlan - men fick strålande mottagande. Premissen "Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man." kanske inte låter banbrytande, men verkar berättas på ett övertygande vis! Premiär: 17 februari.
 
10. A Cure for Wellness (regi: Gore Verbinski. Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth)
 
Gore Verbinski har blandat och gett, från Pirates-trilogin till Lone Ranger, men det är filmer som inte direkt påminner om detta. Filmen handlar om en ung affärsman som vill klättra, som får i uppdrag att hämta tillbaka företagets VD från ett "wellness center" i schweiziska alperna, men väl där får han svårt att ta sig därifrån. Inte säker än på vad jag tror om den, det kan bli pannkaka, men det kan också bli intressant, den ger ifrån sig vissa Shutter Island-vibbar (även om den inte lär nå upp till dess kvaliteter). Dane DeHaan är bra om han vill, så det ska bli intressant att se! Premiär: 17 februari. 
 
That's it folks, sett till kvantitet var det svårt att få ihop listan, men dess toppar kan bli skyhöga. Sedan kommer det ju en del filmer som kan vara bland årets sämsta, men varför ens tala om dem. Jag hoppas verkligen att folk ger Moonlight en chans, även om det inte är vad man brukar se på bio, jag tror att det kan vara värt risken! Vill ni se Ocarsnominerad animation kanske Vaiana passar, och jag valde att inte ha med Queen of Katwe som bara kommer gå upp på ett fåtal biografer i landet, om jag förstått det rätt. Och glöm inte att Oscarsgalan avslutar månaden natten 26e till 27e februari! 
 
 

Kommentera här: