September, vad kan vi förvänta oss av dig?

Moderna tider
 
Sommaren är över, at last! Jag har redan beklagat mig över sommarens filmutbud, och jag vill ju inte bli för repetetiv, så nu blickar vi framåt mot en ny biomånad. Just nu sitter jag mest och sörjer att jag inte är i Venedig där filmfestivalen är igång, och där filmer som La La Land och Arrival redan visats till positiva reaktioner, men mer om dem vi dett senare tillfälle! Tyvärr ser den inte ut att inledas så värst bra. 2/9 får vi dels filmatiseringen av Helt hysteriskt, Absolutely Fabulous: The Movie, två tokiga äldre damer ute på vift, och det ser inte så kul ut. Än värre verkar dock det bibliska spektaklet Ben-Hur bli. En av de mest filmatiserade historierna trodde någon studiochef att vi ville ha en remake på (den mest kända, William Wylers från 1959, vann 11 Oscars, så hur stort behovet är vet jag inte). Den har sågats redigt i USA och ser helt enkelt bedrövlig ut. Däremot har skräckfilmen Don't Breathe fått riktigt fin kritik och kan säkerligen bjuda på en läskig stund på bion. Det känns jobbigt att sitta på tåget från Lund just nu, då vi även får Richard Linklaters spirituella uppföljare till sin klassiker Dazed and Confused, Everybody Wants Some!!, som verkar lika bra som de flesta av hans filmer. Men den får vi inte i Uppsala...Två dokumentärer dyker också upp, Bortom Lampedusa skildrar flyktingkatastrofen ur en pojke i Italiens ögon, och Speglingar visar upp ett dotter-mor-förhållande, med mycket runt omkring. 
 
Everybody Wants Some!!
 
För alla Nick Cave-fans visas hyllade konsertfilmen One More Time With Feeling den 8/9, i 3D och allt! 9/9 får vi än mer hyllade italienska kriminalthrillern Suburra (från skaparna av serien Gomorrah) och spanskt vänskapsdrama i Vänner för livet. Men även svenska kostymdramat Den allvarsamma leken från Pernilla August (som förvånande nog INTE valdes som Sveriges Oscarsbidrag tidigare idag, istället valdes En man som heter Ove), väl mottagna hajthrillern The Shallows med Blake Lively, och filmen om piloten (spelad av Tom Hanks) som landade ett flygplan på Hudson-floden häromåret, Sully. Den sistnämnda ser ut att kunna bli något, men jag är kluven över att Clint Eastwood regisserar, inte bara för hans förra skitfilm American Sniper, men också för att han öppet stöttar Trump. Men Hanks kan ju vara bra för det!
 
Den allvarsamma leken
 
Helgen därpå, 16/9 får vi mer musik i form av Ron Howards dokumentär om The Beatles, i Eight Days a Week: The Touring Years, vilket verkar så spännande. Även en gammal favorit för många återvänder, i Bridget Jones' Baby, vilket jag själv inte är helpepp på, Hugh Grant är ju inte ens med! Men spännande biopic får vi Snowden, där Joseph Gordon-Levitt spelar den ökända visselblåsaren, regisserad av notoriske kontroverssökaren Oliver Stone, så där finns det potential. Mindre lovande verkar Elvis & Nixon, som skildrar mötet mellan världens störste Elvis och den amerikanska presidenten. Trots mästerliga skådespelare i Michael Shannon och Kevin Spacey ser det mindre bra ut (kanske kommer i november dock). 20/9 får ni chansen att uppleva Martin Scorseses klassiker Taxi Driver, med en av Robert De Niros bästa rollprestationer, och Jodie Fosters genombrott. 
 
Snowden
 
23/9 får vi återigen en remake av en klassiker (som i sin tur var en remake av en klassiker), med The Magnificent Seven. Western med bl.a. Chris Pratt, Denzel Washington och Ethan Hawke som jag är rätt kluven inför, men peppen är ljummen. Mer intressant verk Whit Stiltmans Jane Austen-adaption Love & Friendship, med en tydligen lysande Kate Beckinsale i huvudrollen, ett kostymdrama med blinken i ögat. En av årets mest lovande animerade filmer kommer även nu, Kubo och de två strängarna, som kallats såväl mästerverk som sommarens bästa film i USA. Studion Laika brukar bjuda på äventyr som bryter mot Pixar! Förhoppningsvis får vi den på engelska också (vi vill ju höra Charlize Theron, Ralph Fiennes, Rooney Mara, Matthew McConaughey m.fl.)! Höstens kanske hetaste skräckfilm kommer även nu, i form av Blair Witch, uppföljaren till kultskräckisen från 2000. Under hela filmens produktion gick filmen under namnet "The Woods", men i somras avslöjades det att filmen i själva verket var en fortsättning på fenomenet som blev The Blair Witch Project. För alla Rolling Stones-fans visas deras konsert från Havanna från häromåret, The Rolling Stones - Havana Moon visar den första gratiskonserten som var öppen för alla i Kuba, och skedde samtidigt som Barack Obamas besök där, det första av en amerikansk president på 88 år.   
 
Kubo och de två strängarna
 
30/9 kommer något för alla. Den kanske mest hyllade filmen på Cannes i år var tyska Min pappa Toni Erdmann, en mastodont-dramakomedi från Maren Ade, om relationen mellan Ines och hennes pappa, på förhand favorit inför Oscarsgalan. Vill man hellre ha sydkoreanskt drama kommer väl ansedda regissören Sang-soo Hongs nya prisade Right Now, Wrong Then. Kanske får även tillbaka den Tim Burton vi alla en gång i tiden gillade och respekterade, i form av Miss Peregrins hem för besynnerliga barn, med Eva Green i titelrollen, som ser intressant ut. Katastrofdramat Deepwater Horizon var betydligt mer lovande när J.C. Chandor skulle regissera, men nu när Pete Berg stått vid spakarna är mina förhoppningar mindre höga. Mark Wahlberg spelar i filmen om oljekatastrofen 2010, där BPs oljerigg läckte ut enorma mängder i Mexikanska gulfen. Om en svensk skilsmässokoedi är mer i er smak kommer också Jag älskar dig - en skilsmässokomedi, men... Ett fantastiskt initiativ denna höst/vinter är att vi kommer få se några av Charlie Chaplins filmer på bio, och först ut är Moderna tider, hans - i mina ögon - främsta film, ett tidlöst mästerverk. Om ni ska ge någon svartvit stumfilm en chans så är det denna (men gärna fler, men börja här) - inte omöjligt att den visas 2/10. 
 
Min pappa Toni Erdmann

Kommentarer:

1 Isabell:

Vilken härlig filmmånad vi har att se fram emot! :)

Kommentera här: