Stockholms filmfestival - Impact

Play the Devil, av Maria Govan
 
Stockholm Impact
Stockholm Impact Award instiftades 2015 i samarbete med Stockholms Stad för att uppmärksamma internationell kvalitetsfilm som speglar vår samtid. Priset delas ut i sektionen Impact som kommer lyfta fram filmer som reflekterar vårt samhälle och inte väjer för brännande ämnen. I år får vi sex stycken högintressanta filmer i sektionen.
 
Världspremiär får vi från Roland Vranik med det aktuella ungerska dramat The Citizen. Filmen handlar om Wilson som flytt ett blodigt inbördeskrig i södra Sahara och nu efter många år i Budapest bara vill bli medborgare i landet. I Maria Govans melodramatiska Play the Devil får vi följa Gregory, en ung man vars liv splittras av hans relation till den gifte James, press från sin familj och samhällets normer, något som till slut får bägaren att rinna över. Kinas barnpolicy är fokus i 500M800M, från Yao Tian. Gravid med sitt andra barn tvingas Hong Fen flytta på grund av ett dammbygge, och nu bor hon bara 500 meter över havet, där man bara får föda ett barn per familj. 
 
The Citizen, av Roland Vranik
 
Rumänske Adrian Sitaru fokuserar på pressetiken i The Fixer, som handlar om en ung journaliststudent som gör allt för att lyckas. Men när han stöter på ett uppmärksammat fall av barnprostitution börjar frågor om hur långt han är villig att gå ställas. Från USA får vi Wayne Roberts och hans Katie Says Goodbye, där en ung servitris drömmer sig bort från husvagnslivet till San Fransisco. För att tjäna pengar prostituerar hon sig, och blir kär på kuppen, något som får hennes nära att vända ryggen till. Bl.a. med Olivia Cooke (Me & Earl & the Dying Girl) och Christopher Abbott (som borde Oscarsnominerats för James White förra året). Aktuellt blir det i The Dark Wind, från Hussein Hassan. Filmen är den första att skildra folkmordet på yezidierna, som är en etno-religiös folkgrupp i mellanöstern, och här får vi se ett par skiljas från varandra i och med en IS-attack mot deras by i irakiska Kurdistan.
 
Katie Says Goodbye, av Wayne Roberts

Kommentera här: