Stockholms filmfestival - Fler höjdpunkter

Southside with You, av Richard Tanne, med Tika Sumpter & Parker Sawyers
 
Tyvärr hinner jag inte gå igenom riktigt alla sektioner, så tänkte lyfta fram de jag mest ser fram emot av de jag ännu inte gått igenom. Kolla in hela sektionerna och föreställningstider på hemsidan
 
Swiss Army Man
Ni anar inte hur lyckligt lottade ni är som ges möjligheten att se Swiss Army Man på bio, något jag hade turen att göra för ett par veckor sen. Det är en av årets allra vackraste, underligaste, bisarra och roligaste filmer, rent ut sagt en av senaste års alla mest *se tidigare beskrivning*. Daniel Radcliffe spelar det numera ökända pruttande lik till den grad av perfektion att jag helt ärligt anser en Oscarsnominering vara på sin plats. Det kommer ju aldrig hända förstås, men...även Paul Dano är strålande. En höjdpunkt är den magnifika musik som filmen innehåller, som är båda innovativ, känslosam och rolig (jag har lyssnat på soundtracket många gånger sen jag såg filmen). En otroligt imponerande regidebut av duon Daniels (Dan Kwan & Daniel Scheinert). Filmen visas en gång, den 10e november kl. 18. 
 
Swiss Army Man, med Paul Dano och Daniel Radcliffe
 
Twilight Zone
Festivalens sektion för skräck och annan genre-film, med många lovande filmer i år. Jag ser allra mest fram emot The Eyes of My Mother, vars trailer gav rejäla kalla kårar, och som ser ruskigt snygg ut! The Transfiguration blandar två av mina favorit-genrer, coming-of-age och vampyrfilm. I Am Not a Serial Killer väver in liknande element (minus vampyrdelen) i sin skildring av en tonåring som diagnosticeras som sociopat, och som i sin kamp för att hålla tillbaka sig själv börjar utreda en seriemördare. Under the Shadow är Storbritanniens första bidrag till Oscarsgalan för bästa icke-engelskspråkiga film, i denna lovande jordanska skräckhistoria. Ungerns Oscarsbidrag är i år Kill on Wheels, där två rullstolsburna killar vill leva äventyrligt och börjar jobba åt maffian. Kronan på verket i denna sektion är dock eventet Horror Night, som bjuder på den annars utsålda sydkoreanska succéfilmen Train to Busan, isländsk-amerikanska Child Eater, och de två svinläskiga kortfilmerna First Like och Bloody Mary, samt ett intressant samtal om skräckfilm, missa inte! Men för den skräckintresserade finns många fler intressanta filmer i sektionen att spana in!
 
The Eyes of My Mother, av Nicolas Pesce, med Diana Agostini
 
American Independants
Idag är det som ni kanske märkt presidentval i USA och vi får ta farväl av Barck Obama, men på Stockholms filmfestival kan ni uppleva paret Obamas första dejt, i Southside with You, en mysig kärleksfilm med fina skådespelarinsatser. En av årets mest hyllade filmer är Hell or High Water, om två bröder som för att kunna behalla sin gård i Texas tvingas råna banker, men blir jagade av fel polis, Oscarstippad film. Mer coming-of-age får vi i Morris from America, där titelkaraktären bor i Tyskland med sin pappa och vill bli rappare, samtidigt som han blir kär, en härlig komedi med grymt skådespeleri. I Other People återvänder till Sacramento efter ett uppbrott för att ta hand om sin cancersjuka mamma i denna hyllade dramakomedi. I pesudodokumentären Operation Avalanche infiltrerar fyra CIA-agenter NASA för att hitta en rysk spion, men slutar med att hjälpa dem iscensätta månlandningen. Amerikanska independentfilmer ligger mig varmt om hjärtat, men kan ju inte hålla på här för länge. Men kolla in In the Radiant City, All We Had, Between Us, As Your Are, The Land, Wiener-Dog, Sticky Notes, Loveson m.fl. (typ alla alltså). 
 
Morris from America, med Markees Christmas & Craig Robinson
 
Discovery
Sektionen med enbart debut-regissörer bjuder på spännande filmer som lovar gott inför framtiden. Bl.a. Adult Life Skills, Dark Skull, The Fury of a Patient Man, The Dancer, Porto, Småstad, Missing You, Faultless och Ayiti Mon Amour är alla värda att spana in!
 
Adult Life Skills, av Rachel Tunnard, med Jodie Whittaker
 
Special Presentations
Årets öppningsfilm är mästerregissören Ken Loachs nya film Jag, Daniel Blake, en kritisk och karg syn på England ur ögonen på två individer som tvingas leva på välfärd. Vann Guldpalmen i Cannes i våras. Den franske regissören Francois Ozon är mottagare av årets Visionary Award, och kommer vara på plats med sin nya film Frantz, som handlar om en ung kvinna som förlorat sin fästman i andra världskriget, och hans mystiska soldatvän som blir en del av hennes liv. Japanska animén Your Name har dragit in mest pengar varje helg i nio veckor i hemlandet och visas nu här. Skildrar ett sci-fi-drama om två unga personer vars vägar korsas. 
 
Your Name

Kommentera här: