Oscarsnomineringarna 2018

Richard Jenkins och Sally Hawkins, The Shape of Water 

Med sina 13 nomineringar tar The Shape of Water pole-position i Oscarsracet, den har uppenbarligen ett stort stöd inom hela akademin och bör kunna ta sig förbi det alltid så kritiska hindret att inte ha nominerats till SAG Ensemble Award, menkan bli första film sedan Braveheart att trots det vinna för bästa film. Dess främsta utmanare är Three Billboards outside Ebbing, Missouri med sina 7 nomineringar, som dock inte fick den så viktiga regi-nomineringen, bara två filmer har klarat det tidigare. Näst flest nomineringar fick dock mästerverket Dunkirk med sina 8, men utan nomineringar för skådespeleri eller manus blir det tufft för den att kriga. Frågan är dock om antingen Lady Bird eller Get Out kan utmana, som alla prickar in de ovanstående filmernas farthinder, i nuläget känns det osannolikt, men vem vet, svaret får vi 4e mars, natten mot 5e i Sverige. Här är alla nomineringarna:

BEST PICTURE
“Call Me By Your Name”
“Darkest Hour”
“Dunkirk”
“Phantom Thread”
“Get Out”
“Lady Bird”
“The Post”
“The Shape of Water”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Den stora chocken här var att Phantom Thread fick plats bland de förhandstippade. Tyvärr innebar det att mina favoriter The Florida Project (denna älskade pärla får vi till Sverige 9e februari, missade den inte för allt i världen!) och The Big Sick missade, även om kanske I, Tonya stod närmast på tur. Men alltid kul med överraskningar...

DIRECTING
Guillermo del Toro, “The Shape of Water”
Greta Gerwig, “Lady Bird”
Paul Thomas Anderson, “Phantom Thread”
Christopher Nolan, “Dunkirk”
Jordan Peele, “Get Out”

...och överraskade gjorde även Paul Thomas Anderson som lyckades peta förhandstippade Martin McDonagh (Three Billboards), även om jag misstänkte att han skulle kunna petas. Tyvärr innebar det även här att mina favoriter Sean Baker (The Florida Project) och Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) inte lyckades stå för chocken. Men återigen, kul! Men framförallt, ÄNTLIGEN nomineras Christopher Nolan för bästa regi, och det för hans bästa insats som regissör. Även fantastiskt med nomineringar åt Jordan Peele som är blott femte svarta regissören att nomineras, och Greta Gerwig som är blott den femte kvinnan att nomineras. 

Vicky Krieps och Daniel Day-Lewis, Phantom Thread 

ACTOR IN A LEADING ROLE
Timothée Chalamet, “Call Me By Your Name”
Daniel Day-Lewis, “Phantom Thread”
Denzel Washington, “Roman J. Israel,  Esq”
Daniel Kaluuya, “Get Out”
Gary Oldman, “Darkest Hour”

Den stora överraskningen är att Denzel Washington knep en plats framför James Franco (The Disaster Artist). Kanske hann de anklagelser som riktades mot honom två dagar innan röstningen avslutades påverka, eller så är Denzel helt enkelt så pass älskad (trots allt hans 8e skådespelarnominering) att han kommer in även för en vad de flesta verkar anse vara medioker film. Resten var väntade, men extra kul är det att se Daniel Kaluuya finnas med, något som ändå inte kändes helt givet. Daniel Day-Lewis har sagt att han lägger av efter den här, så det känns väl passande att han nomineras. 

ACTRESS IN A LEADING ROLE
Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Sally Hawkins, “The Shape of Water”
Margot Robbie, “I, Tonya”
Saoirse Ronan, “Lady Bird”
Meryl Streep, “The Post”

Helt väntad femma där Meryl Streep utökar sitt rekord med sin 21a nominering. Hatten av.

ACTOR IN A SUPPORTING ROLE
Willem Dafoe, “The Florida Project”
Woody Harrelson, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Richard Jenkins, “The Shape of Water”
Christopher Plummer, “All The Money In The World”
Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Även detta en rätt förväntad femma, men en betydligt sämre sådan. Eller, ännu inte sett Plummer, och både Jenkins och Harrelson är väldigt bra...men...både Michael Stuhlbarg och Armie Hammer är nomineringsvärdiga i ännu högre grad i Call Me By Your Name. Om någon film hade förtjänat dubbla nomineringar var det den. Häpnadsväckande är ju dock att Christopher Plummer, som sex veckor innan filmens premiär i julas ersatte Kevin Spacey i rollen som John Paul Getty, och nu nomineras som äldsta skådespelare någonsin med sina 88 år (han är även den äldsta som vunnit, för sin roll i Beginners 2011). 

ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE
Mary J. Blige, “Mudbound”
Lesley Manville, “Phantom Thread”
Allison Janney, “I, Tonya”
Laurie Metcalf, “Lady Bird”
Octavia Spencer, “The Shape of Water”

Även om jag hade det på känn var det överraskande att se Lesley Manville, även om det skedde på bekostnad av Holly Hunter (The Big Sick), i övrigt inte mycket att orda om, även om Octavia Spencer gick lite väl mycket på rutin för att nomineras egentligen, men kul att hon tillsammans med Denzel blev första svarta skådespelare att nomineras två år i rad. Hos Netflix säger de nu äntligen i och med att Mudbound som deras första lång-/spelfilm blivit Oscarsnominerad.

Dee Rees och Mary J. Blige, Mudbound 

ADAPTED SCREENPLAY
“Call Me by Your Name,” James Ivory
“The Disaster Artist,” Scott Neustadter & Michael H. Weber
“Logan,” Scott Frank & James Mangold and Michael Green
“Molly’s Game,” Aaron Sorkin
“Mudbound,” Virgil Williams and Dee Rees

Rätt väntat här också, även om Logan var långt ifrån självklar. Noterbart är att den i och med detta blev den första superhjältefilmen att nomineras för bästa manus. Kul att se Dee Rees som blir första svarta kvinna att nomineras i den här kategorin, och bara andra svarta kvinna att någonsin nomineras i någon manuskategori, på tiden, minst sagt. Att The Disaster Artist nomineras kan jag bara kommentera: "What a story Mark!". 

ORIGINAL SCREENPLAY
Guillermo del Toro, Vanessa Taylor, “The Shape of Water”
Greta Gerwig, “Lady Bird”
Emily V. Gordon, Kumail Nanjani, “The Big Sick”
Martin McDonagh, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Jordan Peele, “Get Out”

Återigen den väntade femman, även om det fanns vissa som lurade i vassen. Älskar att se The Big Sick få sin nominering här, den jag hoppades mest på för filmens skull, och inte minst dess författare.

 

ANIMATED FEATURE FILM
“The Breadwinner”
“Coco”
“The Boss Baby“
“Loving Vincent”
“Ferdinand”

Var i hela fridens namn är The LEGO Batman Movie!?!? Skandalöst att de återigen nobbar en Lego-film. Mycket upprörande.

EDITING
Paul Machliss, Jonathan Amos, “Baby Driver”
Lee Smith, “Dunkirk”
Tatiana S. Riegel, “I, Tonya”
John Gregory, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Sidney Wolinsky, “The Shape of Water”

Ingen chock här, även om Get Out lika gärna - och mer värdigt - kunnat dyka upp. Kul med Baby Driver, även om det är Dunkirk som bör ta hem det, välförtjänt.

Dunkirk 

CINEMATOGRAPHY
Roger Deakins, “Blade Runner 2049”
Bruno Delbonnel, “Darkest Hour”
Dan Laustsen, “The Shape of Water”
Rachel Morrison, “Mudbound”
Hoyte van Hoytema, “Dunkirk”

Äntligen är vår typ-svenske älskling Hoyte van Hoytema (Låt den rätte komma in, Her) Oscarsnominerad! Och oj så värd han är det. Med sin 14e nominering lär dock Roger Deakins äntligen få vinna. Men allra mest efterlängtad var Rachel Morrisons nominering, som första kvinna i kategorin någonsin, efter 90 år och 651 tidigare nomineringar. I en drömvärld hade film som The Lost City of Z och The Florida Project varit med i leken. 

FEATURE DOCUMENTARY
“Abacus: Small Enough To Jail”
“Faces Places”
“Icarus”
“Strong Island“
“Last Man in Aleppo”

Otroligt förvånande att de båda förhandsfavoriterna Jane och City of Ghosts chockartat missade nomineringar, vilket ger Faces Places ett visst favoritskap framför Icarus (den och Strong Island finns på Netflix). FP är delregisserad av ikonen Agnes Varda, som i år vann en heders-Oscar för sitt livsverk, och nu fick sin första riktiga nominering som äldsta nominerade någonsin (bara åtta dagar äldre än Call Me By Your Names manusförfattare James Ivory, som med sin nominering blev den näst äldsta!). 

FOREIGN LANGUAGE FILM
“A Fantastic Woman”
“On Body And Soul”
“Loveless”
“The Insult”
“The Square”

Ja men grattis då Ruben, nu har du fått din Oscarsnominering. Mer förvånande är dock att Tysklands In the Fade missade (den vann Golden Globe häromveckan), samt Israels Foxtro, men några favoriter faller alltid bort här. Kul dock att ungerska Ildikó Enyedi nominerades för On Body And Soul, vilket ger oss filmer nominerade av kvinnor bland såväl bästa film, dokumentär, animerade film (Loving VincentThe Breadwinner) och bästa utländska film, ett steg i rätt riktning. 

Adam Driver, The Last Jedi 

ORIGINAL SCORE
Alexandre Desplat, “The Shape of Water”
Jonny Greenwood, “Phantom Thread”
Carter Burwell, “Three Billboard Outside Ebbing, Missouri”
John Williams, “Star Wars: The Last Jedi”
Hans Zimmer, “Dunkirk”

Ingen chock men anmärkningsvärt att John Williams uppdaterade sitt rekord som mest nominerade person som fortfarande lever, då han tog sin 51a nominering för The Last Jedi, musik som inte riktigt stack ut enligt mig, men vad spelar det för roll när du heter John Williams. I övrigt väntat, även om jag trodde - utan att ha sett - på Dario Marianelli (Darkest Hour). 

ORIGINAL SONG
“Mighty River” from “Mudbound,” Mary J. Blige
“Mystery of Love” from “Call Me by Your Name,” Sufjan Stevens
“Remember Me” from “Coco,” Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
“Stand Up for Something” from “Marshall,” Diane Warren, Common
“This Is Me” from “The Greatest Showman,” Benj Pasek, Justin Paul

Jag är bara så lättad över att magiska Mystery of Love nominerades, Sufjan Stevens mästerverk. Med sin andra nominering för dagen blev också Mary J. Blige första någonsin att nomineras för båda skådespeleri och låt i samma film. 

PRODUCTION DESIGN
“Blade Runner 2049”
“Darkest Hour”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”
“Beauty And The Beast”

Väntad femma. Man kan ju tycka att Blade Runner 2049 är självklar vinnare, men jag skulle gissa att Shape tar den.

COSTUME
“Beauty and the Beast”
“Darkest Hour”
“Phantom Thread”
“The Shape of Water”
“Victoria and Abdul”

Relativt väntad femma, även om Victoria & Abdul kanske inte hade tippats av de flesta. 

Kong: Skull Island

VISUAL EFFECTS
“Blade Runner 2049”
“Guardians Of The Galaxy Vol. 2“
“Kong: Skull Island”
“Star Wars: The Last Jedi”
“War for the Planet of the Apes”

Betydligt mer oväntad femma, där många trodde att Dunkirks praktiska effekter skulle ge den en plats. På senare år har trots allt nästan alltid någon film nominerad för bästa film hamnat här tack vare sina stödeffekter. Även Okja fanns det förhoppningar kring. Men varken Kong eller Guardians känns ovärdiga här. 

SOUND MIXING
“Baby Driver”
“Blade Runner 2049”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”
“Star Wars: The Last Jedi”

SOUND EDITING
“Baby Driver”
“Blade Runner 2049”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”
“Star Wars: The Last Jedi”

De förhandstippade ljudfavoriterna där vi ändå får glädjas åt att Baby Drivers magnifika ljudarbete tar plats bland storfilmerna, även om den bör få det svårt mot Dunkirk

Ansel Elgort, Baby Driver 

MAKEUP AND HAIR
“Darkest Hour”
“Victoria And Abdul”
“Wonder”

För första gången sedan 2015 är inte svenske Love Larson och Eva von Bahr nominerade för en svensk julkomedi (både Hundraåringen och En man som heter Ove lyckades ju nästla sig in, ifall ni glömt). Jag utlyser landssorg. 

Bland kortfilmerna kan vi notera att f.d. basketstjärnan Kobe Bryant numer kan titulera sig Oscarsnominerad för animerade Dear Basketball. Tyvärr nominerades inte förhandsfavoriten, underbara In a Heartbeat för bästa animerade kortfilm. Tyvärr nominerades inte helle svenske Hopptornet för bästa kortdokumentär, men ni kan se den här, den är briljant! 

Personligen lyckades jag pricka in 98 av 123 kategorier när jag tippade, vilket jag får vara rätt nöjd med.