It's time for the je...*year of film* to end!

Hur mycket jag än refererar till Star Wars-trailern i rubriken är det inte månadens mest emotsedda film när året nu ska rundas av. (Har ni fortfarande inte sett God's Own Country (Går på Fyris här i Uppsala, ifall ni missat) och Mudbound på Netflixspana in dem). En film jag rekommenderade inför september men som nu faktiskt kommer är Menashe, den första filmen ni kommer att se på jiddisch. Jag såg den på vod då (de drog sedermera tillbaka den för att visa på Stockholms filmfestival), och är väl värd att ge en chans. Men, vilka filmer ska vi få fira jul med?
 
 
1. Call Me By Your Name
(regi: Luca Guadagnino. med: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar).
Årets stora kritikerälskling och mångas främsta Oscarshopp kommer från italienska regissören Luca Guadagnino (A Bigger Splash, I Am Love). Det är filmen alla har pratat om som årets kanske främsta film sedan premiären i Sundance i januari, och som nu skördar frukterna av sin kvalitet (filmen hade förra helgen årets bästa öppningshelg i USA för filmer som släpps på färra biografer från start! Det är ett annorlunda system som jag inte ska gå in på för mycket). Baserad på boken med samma namn skildrar den en sommar under 80-talet för 17-årige Elio (Chalamet), som bor med sin professorsfar (Stuhlbarg) på den italienska landsbygden under sommaren, som tar emot forskningsassisten Oliver (Hammer). En gnista tänds hos Elio och Oliver, och en romans uppstår. Alla tre skådespelare är troliga Oscarskandidater, och Chalamet räknas som årets stora genombrott, så håll utkik efter honom. Det ser utsökt ut helt enkelt (kolla bara trailern), och filmens soundtrack från Sufjan Stevens ska vara en höjdare. En film ni inte vill missa under julhelgen! Premiär: 22 december.
 
2. Star Wars: The Last Jedi
(regi: Rian Johnson. med: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher, Laura Dern, Lupita Nyongo'o, Gwendoline Christie, Andy Serkis). 
Om jag egentligen mest ser fram emot den här och mest bara ville att ni skulle uppmärksamma Call Me By Your Name lite extra eftersom ni ändå är fullt medvetna om denna? Vi lämnar det öppet. Men det här är årets stora filmhändelse vare sig man vill det eller inte. The Force Awakens var magnifik, nu är Rian Johnson (Looper) ombord för regin, det ser fantastiskt ut (det röda temat i affischerna, och designen over-all är så galet snyggt). Det kan bli bra. Premiär: 13 december. 
 
 
3. 120 slag i minuten
(regi: Robin Campillo. med: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz)
När filmen tävlade i Cannes i våras vann den pris för näst bästa film (efter The Square) men juryordförande Pedro Almodovar sa att det svårt att älska en film mer än denna. Starka ord från den spanske mästaren, men han har inte varit ensam om att hylla filmen. Den skildrar ACT UP-rörelsen i Paris under 90-talet, som kämpade för att skapa medvetenhet kring AIDS och motverka dess spridning, och baseras på Campillo och medförfattaren till filmen Philippe Mangeots egna erfarenheter i rörelsen. Förbered er på starka känslor och mycket hjärta! Premiär: 1 december. 
 
4. Human Flow (regi: Ai Weiwei)
Konstnären och numera filmskaparen Ai Weiwei har skapat en omfattande och hyllad dokumentär kring den globala flyktingkatastrofen. Han har rest runt hela världen för att belysa den humanitära katastrof som pågår medan vi sitter och längtar till Star Wars och julafton. Det kanske inte låter som något ni vill se på bio eller orkar ta er an, men vi kan inte bara blunda för det heller. Se den. Premiär: 1 december. 
 
5. Guldfeber
(regi/med: Charlie Chaplin)
Den av geniet Charlie Chaplins större filmer som jag faktiskt inte sett, så det klart jag ser fram emot att se Guldfeber på bio i jul! Se den ni med vettja! Premiär: 22 december.
 
 
6. The Greatest Showman
(regi: Michael Gracey. med: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Rebecca Ferguson, Zendaya)
 Jag menar, visst ser den lite väl gullig och typisk ut. Men. När jag såg den andra trailern fylldes jag av en mysförväntan om en härlig julmusikal som finns där för att få oss att må bra, och dessutom berätta en inspirerande och fin berättelse. Och ibland kan väl det vara okej. Dessutom rätt stark cast ändå (gillar ju av någon anledning Zac Efron), men vi får se. Men jag dömer er inte för att vilja se den med familjen i jul! Premiär: 25 december. 
 
7. Okänd soldat
(regi: Aku Louhimies. med: ett gäng finska skådespelare)
Ett finskt krigsdrama från andra världskriget baserat på en bok av Finlands största författare? Count me in! Det ser rätt bra ut. Premiär: OBS visas endast 6 & 7 december.
 
 
8. Professor Marston and the Wonder Women
(regi: Angela Robinson. med: Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote)
Wonder Woman är en av årets stora sensationer bland årets filmer, det är fakta. Nu får vi historien om dess skapare, och hur karaktären växte fram ur hans fru och älskare. Både William och Elizabeth Marston (Evans & Hall) var professorer vid universitetet, och får båda upp intresset för studenten Olive (Heathcote), och inleder ett polyamorös förhållande som omvärlden inte kan acceptera. Verkar intressant och fått delad men sporadiskt positiv kritik. Premiär: 8 december. 
 
9. Let the Sunshine In
(regi: Claire Denis. med: Juliette Binoche, Gérard Depardieu)
Juliette Binoche en frånskild konstnär i Paris som vill finna äkta kärlek. Claire Denis är en favorit bland många filmälskare, som jag själv inte sett mycket av, och vann pris i Cannes för sin romantiska dramakomedi. Premiär: 25 december. 
 
10. Suburbicon
(regi: George Clooney. med: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac)
Okej, även om vissa har gillat den så kan jag inte påstå att George Clooneys nya film hyllats till skyarna direkt. Vissa ogillar den starkt. Men jag vill bedöma det med egna ögon. Men han verkar ha missat en del viktiga aspekter av historien som han ämnar att berätta. Men vi får se. Premiär: 8 december. 
 
 
 
När det nya året närmar sig kommer jag min vana trogen att utse årets 50 bästa filmer som haft premiär på någon plattform i Sverige i år. För att få ihop bästa möjliga lista pågår nu en ikapp-tittning på det jag missat för att få den mest omfattande listan jag kan (som jag ska försöka göra lite mer kortfattad, för er skull!). Spännande va..?