Aprilbio: Mer än bara Avengers

Ja, det kommer en ny Avengers-film som jag också ser fram emot, men april har faktiskt en del annat spännande att erbjuda, som de jag listar här udner. Jag antar att många av er vänder er till SFs hemsida när ni ska kolla vad som går på bio (prova appen också förresten, ingen smygreklam, jag lovar, men det är smidigare så länge den funkar), men missa inte att kolla nya sajten bio.se, där ni hittar resterande biografer och deras visningar!
 
You Were Never Really Here - 27/4
Regi: Lynne Ramsay. 
Skådespelare: Joaquin Phoenix. 
 
 
Sju år efter hennes hyllade men tunga We Need To Talk About Kevin är nu Lynne Ramsay tillbaka, denna gång med Joaquin Phoenix som har en hammare. Filmen hade premiär på Cannes förra våren och vann där såväl bästa manus som bästa manliga huvudroll. Phoenix spelar en krigsveteran som jobbar med att hitta försvunna flickor, och en dag spårar jobbet ur och en våldsam utveckling följer. En mörk thriller för den som inte är rädd för blod. 
 
Saknaden (Loveless) - 6/4 
Regi: Andrey Zvyagintsev.
Skådespelare: Matvey Novikov, Aleksey Rozin, Maryana Spivak.
 
 
I Cannes huvudtävlan förra året tävlade även Andrey Zvyagintsev (Leviathan) med sin nya film Loveless, som vann pris för tredje bästa film, och som senare gav honom Oscars-, Bafta- och Golden Globe-nominering för bästa utländska film. När föräldrarna genomgår en bitter skilsmässa försummas sonen som bestämmer sig för att rymma, och en tung och intensiv fortsättning följer, som beskrivs som både vacker och blek. Kritikerna hyllar den som en av årets filmer, och vågar ni er på något nytt så är detta kanske något för er. 
 
A Quiet Place - 6/4
Regi: John Krasinski.
Skådespelare: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds.
 
 
Skräckisar är alltid osäkra kort, och på förhand kände jag mig osäker på om Jim från amerikanska The OfficeJohn Krasinski - kunde göra det bra. Men det verkar som om han trots allt kan det, för han har hyllats enormt för sin tredje film som regissör, med ett av årets hittills främsta kritikersnitt i USA. Premissen är att inte göra ett ljud för familjen Abbott i sin stuga i skogen, för utanför lurar något som reagerar på minsta lilla pip. Inte minst ska ljuddesignen vara något i hästväg. En intensiv skräckthriller för den som kan hantera en riktigt tyst biosalong. Utöver Krasinski ser vi alltid fantastiska Emily Blunt i huvudroll. 
 
Bakom masken (Au revoir là-haut) - 13/4
Regi: Albert Dupontel.
Skådespelare: Nahuel Perez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Niels Arestrup, Mélanie Thierry.
 
 
Femfaldig vinnare på "Frankrikes Oscarsgala" César Awards, bl.a. för bästa regi och manus, där den hade fått hela 13 nomineringar. Nu kommer denna till synes häftiga franska storfilm till Sverige, och det ser minst sagt intressant ut, spana själva in trailernNahuel Perez Biscayart syns - lite halvt i alla fall - i den maskerade huvudrollen, något som lovar gott med tanke på hur fantastisk han var i vinterns 120 slag i minuten, och vid sidan om honom ser vi många framstående franska skådespelare. IMDbs beskrivning lyder som följer: "November 1919. Two soldiers - a disfigured but brilliant artist and an ex-accountant - start a memorial con. But in the France of the Roaring Twenties, their adventures soon turn dangerous."
 
Jimmie - 13/4
Regi: Jesper Ganslandt.
Skådespelare: Jesper Ganslandt, Hunter Ganslandt. 
 
 
Vårens kanske mest kontroversiella svenska film är ett flyktingdrama - om en blond och blåögd svensk pojke som måste lämna landet med sin pappa. Kontroversen är självklart att det finns vissa som anser det vara whitewashing, något som regissör Jesper Ganslandt förnekar, och han menade inte heller att vända perspektivet för att ge oss svenskar insikter. Se själva och tyckt till, men det ser rätt spännande ut, även om kritikerna är delade. 
 
Blockers - 6/4
Regi: Kay Cannon.
Skådespelare: Leslie Mann, John Cena, Kathryn Newton, Ike Barinholtz, Graham Phillips, Gideon Adlon.
 
 
En till synes klassisk Hollywood-komedi om tonåringar som vill förlora oskulden osv, men denna gång är perspektiven omvända och vi får det kvinnliga perspektivet på det hela. Ovanligt hyllad för denna typ av film, denna regidebut av Kay Cannon. Vill ni ha lite skamlöst kul kanske denna funkar (annars är Game Night svinrolig). 
 
Ett veck i tiden (A Wrinkle in Time) - 20/4
Regi: Ava DuVernay.
Skådespelare: Storm Reid, Oprah Winfrey, Mindy Kaling, Chris Pine, Reese Witherspoon, Gugu Mbatha-Raw, André Holland, Michael Peña.
 
 
Ett storslaget äventyr baserat på boken med samma namn, som kanske inte är för alla vuxna, men som kan vara otroligt häftig för ungdomar, på samma vis som Black Panther är det ett steg i rätt riktning för representation. Regisserad av fantastiska Ava DuVernay (Selma, 13th), som dock fått ett något delat mottagande. Är osäker på svenska releasen, de har bytt datum fyra gånger nu, så vi får väl se hur det egentligen blir.
 
Avengers: Infinity War - 25/4
Regi: Joe & Anthony Russo.
Skådespelare: Typ halva Hollywood. 
 
 
Ja, jag ser fram emot den här lika mycket som ni gör (men nu behövde ni i alla fall scrolla förbi de andra filmerna). Utan att vara ett Marvel-fan så uppskattar jag de allra flesta av deras filmer, och det är bara imponerande vad Kevin Feige lyckats få ihop med detta universumet (han är den stora producenten som styr i spakarna). Nu ska 18 filmer producerade under 10 års tid kulminera i en megastor film med alla som medverkat i filmerna, och de ska försöka skydda världen mot superskarken Thanos. Lär bli galet, lär bli minst sagt storslaget, lär bli väldigt mycket, lär kunna bli häftigt. Inte minst med tanke på att deras senaste fyra filmer varit bland deras bästa, så de är ju minst sagt on a roll, ska försöka skriva ihop en lista där jag rankar alla filmerna, för den som är intresserad. 
 

Kommentera här: