Blockbusterkamp på bio i oktober

 
September med dess många fantastiska filmer (som ni kan läsa om här) är nu över och hösten gör sig allt mer gällande där ute. Det är inget överdrivet imponerande utbud som väntar på bio, men några rejäla höjdpunkter finns att hitta. Och för en gångs skull är det Hollywood som bjduer på det bästa! Och självklart får ni i Uppsala inte missa Uppsala Kortfilmfestival som pågår mellan 23-29 oktober (spana in katalogen här), det blir kul! 
 
1. Blade Runner 2049 - premiär 5/10
(regi: Denis Villeneuve. med: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto, Robin Wright, Dave Bautista)
35 år efter att Ridley Scotts kultförklarade sci-fi-klassiker Blade Runner kom ut får vi återvända till den dystopiska framtid vars visuella stil influerat massvis av filmer sedan dess. Den är ingen personlig favorit för mig, även om jag ser tjusningen, men ändå är jag omåttlig förväntansfull inför uppföljaren. Inte bara är det för att en mer eller mindre enhällig kritikerkår i USA har hyllat den till skyarna som ett visuellt mästerverk, utan mycket på grund av de inblandade. Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) är en av vår tids främsta och mest intressanta regissörer, Ryan Gosling är Ryan Gosling, och inte minst är fotografen Roger Deakins branschens kanske störste, som efter 13 Oscarsnomineringar utan vinst nu ser ut att vinna. Trailers och annat har sett helt magnifikt ut, och jag kan inte vänta tills jag sitter där i IMAX-salongen för att sluka i mig 2 timmar och 43 minuters episkt filmskapande. Ett tips är ju att se originalet först, även om det inte är ett måste. Det har även släppts tre kortfilmer nu inför 2049, som visar vissa händelser som sker mellan filmerna, samt introducerar ett par av de nya karaktärerna, Black Out 2022 är helt amazingly snygg (se även 2036: Nexus Dawn och 2048: Nowhere to Run)! Men undvik att läsa recensioner om filmen, gå in så blanka som möjligt i övrigt!
 
 
2. Thor: Ragnarök - premiär 27/10
(regi: Taika Waititi. med: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Mark Ruffalo, Idris Elba, Tessa Thompson, Jeff Goldblum, Anthony Hopkins)
Det var ett tag sen jag var så här taggad på en kommande Marvel-film, även om jag generellt gillar filmerna inom Marvel Cinematic Universe (ifall ni behöver påminnas om vilka som ingår, kika här). Thors egna filmer har inte heller varit universumets starkaste, även om första håller rätt bra ändå, men det finns aspekter som lovar gott för Ragnarök. Inte minst är det Nya Zeeländska regissören Taika Waititi (What We Do in the Shadows, Hunt for the Wilderpeople), som till skillnad från många andra tidigare regissörer har ett eget uttryck som kan komma fram, samt att han är Hollywoods kanske coolaste och bäst klädda regissör. Han har lovat att filmen kommer ta universumet i en helt ny riktning och vara helt bananas, vilket jag känner mig redo för. Sedan har han sagt att han hade velat att Queen skulle musiksätta filmen om Freddie Mercury hade levt, så det är ju kärlek gånger tusen. Sedan var andra trailern superfet. Sedan är CATE BLANCHETT SKURKEN I FILMEN (bara kolla bilden!). Sedan är 80-talsestetiken att dö för, samt affischerna sjukt snygga. 
 
3. The Snowman (Snömannen) - premiär 13/10
(regi: Tomas Alfredson. med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Clohë Sevigny, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg, David Dencik). 
Från norske deckarförfattaren Jo Nesbö kommer äntligen en ny film från vår svenske Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker, Tailor, Soldier, Spy), som vi har väntat! Nu var det förvisso längesen jag läste boken, men den var riktigt bra, och Alfredson är helt rätt person för jobbet, ingen kan skapa stämningsfulla thrillers i karga och snötäckta miljöer som Alfredson! Och sen har vi ju Michael Fassbender i huvudrollen som Harry Hole, vad kan gå fel där. Min enda rädsla är att den ska kännas för mycket som en studio-film och för lite som en Alfredson-film, men jag håller hoppet högt!
 
 
4. The Shining - klassikervisning 31/10
(regi: Stanley Kubrick. med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Cruthers). 
Lagom till Halloween visas tidernas bästa skräckfilm The Shining åter på bio, det är helt enkelt en chans ni inte får missa! Även Dario Argentos klassiska skräckfilm Suspiria visas på Halloween! 
 
5. Hans Zimmer - Live in Prague - 16/10
Kompositören bakom filmer som Inception, Interstellar, Dunkirk, The Dark Knight, Gladiator, Lejonkungen, Pirates of the Caribbean, Planet Earth II, m.fl. m.m. har åkt runt på turné för en storslagen superkonsert som vi nu får uppleva på bio, för oss som missade när han kom till Stockholm. Ta chansen, det ska vara något utöver det vanliga!
 
 
6. Korparna - premiär 13/10
(regi: Jens Assur. med: Reine Brynolfsson, Peter Dalle, Maria Heiskanen). 
Blekt och karrgt sveskt drama som hyllats, inte minst för Brynolfssons rollprestation. Det är 70-tal och bonden Agne hoppas på att sonen ska ta över hans gård, men sonen vill ut i världen. Det ser bra ut!
 
7. Lucky - premiär 27/10
(regi: John Carroll Lynch. med: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston). 
I vad som kom att bli en av 91-åriga karaktärsskådespelaren Harry Dean Stantons sista roller spelar han en ålderstigen krigsveteran vars vänner alla gått bort, som trots sin ateistiska syn på religion ger sig ut på en spirituell resa för att hitta sig själv och upplysning. Stanton - som själv gick bort för några veckor sedan - har hyllats enormt och många vill se honom Oscarsnomineras postumt för detta porträtt. 
 

Kommentera här: