Bio i april: Politisk skräcksatir & urspårad vapenhandel

 
Efter ett otroligt starkt första kvartal på bion, med många filmer som kommer hamna högt på årsbästalistan, går vi nu in i en lugnare period. Oscarsfilmerna och prestigedramerna byts ut sakta men säkert ut mot sommarens storfilmer. Men några filmer är väl värda att hålla ögonen öppna för. Behöver ni däremot en ny serie att se, kolla in vad jag skrev om nyligen avslutade mästerverket Legion här! Nytt på Netflix är bl.a. mind-fuckande sci-fi-filmen The Discovery, med Jason Segel och Rooney Mara, som kom 31 mars. Men 7 april kommer även komedin Win It All, regisserad av Joe Swanberg, med Jake Johnson (ni vet Nick från New Girl). Till Netflix kommer även högt emotsedda serien Dear White People, som baseras på Justin Simiens film med samma namn. Filmen var helt fantastisk, och serien ser ut att leverera den med (och ett avsnitt är dessutom regisserat av Moonlights Barry Jenkins, bara en sån sak). Även filmen ligger på Netflix, så se den först och hugg sedan tag i serien 28 april. 
 
1. Get Out (regi: Jordan Peele. Med: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford)
 
Årets sensation och stora snackis i USA har varit komikern Jordan Peeles debutfilm som regissör, den politiska skräck-satiren Get Out. För ynka 4,5 miljoner dollar gjordes filmen som nu dragit in nästan 160 miljoner dollar. Filmen träffade en nerv i det amerikanska samhället, en dryg månad efter det att Trump svor presidenteden och påbörjade sin väg mot ett mindre jämställt land, där mänskilga rättigheter återigen kommer i andra (eller typ sjuttonde) hand. Filmen kretsar kring Chris, som följer med sin flickvän Rose till hennes föräldrar för första gången. Men det var bara den där lilla detaljen att han är svart, medan flickvännen är vit. Peeles manus och regi har hyllats för sin träffsäkra särskådning av de spänningar som fortfarande finns mellan människor med olika hudfärger i USA. Filmen är en kritikerfavorit och många håller tummarna stenhårt för att filmens momentum ska hålla ända till nästa års Oscarsgala (trots att det är en genre-film), så pass hyllad är den. Peppen är således hög. Premiär: 19 april. 
 
 
2. Free Fire (regi: Ben Wheatley. Med: Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley, Jack Reynor). 
 
En av de få filmerna jag lyckades hinna med under höstens filmfestival i Stockholm var Free Fire, som visades som överraskningsfilm. Och det var en riktigt bra överraskning dessutom. Inte bara för att jag sett fram emot den en hel del, men också för att den levererade en galet underhållande film. Filmen utspelar sig i Boston 1978, upplägget är enkelt, två grupper ska genomföra lite vapenhandel i en lagerlokal. Vad kan gå fel? Inte för att spoila, men det mesta kan gå fel, inte minst med tanke på vilken samling människor det handlar om. För alla som tyckte att slutscenen i Reservoir Dogs var filmens höjdpunkt kommer nu en förlängd version av den, då nästan hela filmen är en enda lång shoot-out. Det bjuds på såväl action av det mer underhållande slaget och humor av den lite mer lägre nivån, och resulatatet är spektakulärt udnerhållande. Det är genomgående hög nivå på skådespeleriet, där de flesta står för sin bästa komediska insats. Ett rappt manus blandas med ett fantastiskt soundtrack. En film helt klart värd att se, och en schysst stund i biofåtöljen. Premiär: 7 april. 
 
3. The Founder (regi: John Lee Hancock. Med. Michael Keaton, Nick Offerman, Linda Cardellini, Laura Dern, John Carroll Lynch, B.J. Novak)
 
John Lee Hancock har ännu inte riktigt övertygat mig med sina publikfriande feel-good-filmer, och helt övertygad är jag inte heller inför The Founder. Filmer berättar historien om Ray Kroc, som var med och grundade McDonalds, eller snarare, han som tog äran för att ha grundat det (men som väl var affärssnillet som gjorde det så stort). Filmen hamnade lite i skymundan när det stod klart att den inte skulle ha några vidare Oscarschanser, men fick okej kritik ändå. Framförallt har Michael Keaton hyllats för sin huvudroll, och bara det kan ju locka. Annars känns det som en rätt basic biopic, som dock kan bli mer intressant om hans liv jämförs med Trump! Premiär: 7 april. 
 
 
4. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (regi: James Gunn. Med: Chris Pratt, Zoe Saldana m.fl.)
 
Många var skeptiska när första Guardians of the Galaxy kom för ett par år sedan, så även jag. Men många med mig blev otroligt positivt överraskade av den härliga humorn och underhållande action som vi bjöds på. Succén var ett faktum och Marvel kunde återigen skratta hela vägen till banken. Oundvikligen kommer nu alltså tvåan, och vi får se om de lyckas få det att kännas nytt och fräscht igen, eller om det bara blir samma sak igen. Vi kan ju alltid hoppas, och insider-snacket tyder på att den ska vara rätt bra! Premiär: 26 april.
 
5. Your Name (regi: Makoto Shinkai). 
 
Förra hösten tog animefilmen Your Name hela Japan med storm, filmen låg etta på biotoppen i nästan tre månader, och blev den näst mest inkomstbringande japanska filmen någonsin. Något borde ju funka med den här filmen kan man tycka? Coming-of-age möte sci-fi när två tonåringars öden fläts samman, och det ser onekligen ut att vara vackert om man ser till animationen. Tyvärr släpps den främst med svenska röster, men har ni tur så hittar ni en visning med originalrösterna (så slipper ni Yohio). Premiär: 12 april. 
 
 
6. Wiener-Dog (regi: Todd Solondz. Med: Greta Gerwig, Danny DeVito, Julie Delpy, Tracy Letts, Ellen Burstyn). 
 
Todd Solondz är känd (inom vissa kretsar) för sin mörka humor, som går hem hos vissa, men mindre bra hos andra. Helt ärligt har jag inte sett någon film han har gjort, men det känns som något för mig. Här får vi följa fyra olika historier som vävs samman av hunden som ständigt får byta ägare, och som har olika betydelser för de olika ägarna. Premiär: 7 april. 
 
7. Den enda vägen (regi: Manuel Concha. Med: Daniel Cvetkovic, Miodrag Stojanovic). 
 
Trenden med svenska filmer från tuffare områden fortsätter 2017, efter de hyllade Måste Gitt och fantastiska Dröm vidare. Nu byts dock Stockholm ut mot Malmö, och ett drama där bröderna Michel och Alex blir beskjutna, och misstänks vara inblandade i en gäng-uppgörelse. Alex blir svårt skadad och Michel gör allt för att få honom bra igen. En aktuell film som dessutom fått rätt bra kritik än så länge. Kanske inte något för historieböckerna, men värd att kolla upp! Premiär: 7 april. 
 
Vad mer väntar som jag inte riktigt orkar skriva om? Ett av Charlie Chaplins många mästerverk, Stadens ljus, kommer visas på bio vid lite olika tillfällen (8/4 i Lund, 11/4 i Uppsala). Dokumentär om det kreativa geniet/galningen David Lynch: The Art of Life. Norskt historiskt drama i Kungens val, som nästan blev Oscarsnominerad. Brittiska draman i Their Finest Hours och Sense of an Ending (Känslan av ett slut). Tysk dokumentär om tjuvskyttar i Afrika, i Safari. Och det är ungefär vad ni kan och bör söka upp på bio i april!
 
 

Kommentera här: