April, april

 
Nejdå, jag ska inte lura er idag! Men vem vet vilka filmer som faktiskt har premiär den här helgen, första april känns som en lurig premiärdag! Men det känns som om vi kommer få ytterligare en rätt trist månad på bion! Men se till att gå på Room om ni ännu inte gjort det, och den fortfarande visas! Men vi kan ju börja med en film som hade premiär i onsdags, som jag missade i min mars-genomgång. När Cloverfield kom 2008 var det en frisk fläkt bland skräckisarna (kanske lika mycket sci-fi dock). Nu kommer en sort-of-sequel-but-not-really, 10 Cloverfield Lane är inte en direkt uppföljare, utan snarare en skildring av andra händelser som skedde samtidigt. En kvinna craschar med sin bil och tas om hand av två män, som dock håller henne fången i ett skyddsrum, och påstår att världen utanför är obeboelig efter en kemisk attack. Har fått riktigt fin kritik och trailers har sett lovande ut, bra rollista med Mary Elizabeth Winstead och John Goodman i täten. 
 
 
Först ut första april är dels Terrence Malicks rätt ljummet mottagna Knight of Cups, som handlar om en manusförfattare som i jakten på mening och kärlek går igenom en rad olika kvinnor. Uppfriskande värre. Bra cast med Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, m.fl., men har som sagt inte fått särskilt bra kritik. Bättre mottagen, om än inte hyllad för det, är brittiska feel-good-rullen Eddie the Eagle, som handlar om Eddie (Taron Egerton, från Kingsman), som drömt om att få representera Storbritannien i OS, men tyvärr är jättedålig i alla sporter. Till slut fastnar han för backhoppning, där f.d. backhopparen Bronson Peary (Hugh Jackman) går med på att träna honom. Här i Lund har A Bigger Splash premiär på Kino, om spänningar som uppstår mellan ex på semestern, med stjärnor som Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson och Matthias Schoenaerts i fokus. Verkar rätt underhållande ändå, Ex on the Beach för finsmakaren. Vet inte om A Perfect Day verkar vara så mycket att ha, trots hyfsad rollista. Den 5:e får vi även chansen att uppleva Ridley Scotts kult-sci-fi-rulle Blade Runner, med Harrison Ford. En otroligt snygg och spännande film som inspirerat ändlöst många filmer sedan dess premiär 1982. Passa på att se så ni har det gjort innan Denis Villeneuves mycket lovande uppföljare, där Ryan Gosling och Robin Wright ansluter Ford, på bio 2018! 
 
 
Det finns en hel del hype kring Hardcore (+ Henry i originaltiteln), som har premiär den 6:e, mest för att det är en film som helt utspelar sig från huvudkaraktärens point-of-view, som i ett tv-spel. Spännande koncept, även om jag tycker det ser rätt jobbigt ut. Den 8:e verkar främst argentinska El Clan (eller Klanen på svenska) mest intressant. Skildrar en familj under 80-talet, som efter att fadern förlorat sitt jobb inom underrättelsetjänsten efter Falklandskriget börjar kidnappa folk mot lösensummor. Isländskt drama med Bland får och människor annars? Eller om man hellre vill ha nåt menlöst så kommer ju uppföljaren till 2013 års Snow White and the Huntsman, nu utan Snövit, vilket ger oss The Huntsman: Winter's War. Nu handlar det om innan Snövits tid (tror jag..?), och elaka styvmorsan och hennes lika elaka syrra vill erövra landet, men får motstånd av Jägaren och hans förbjudna kärlek Sara. Wow. Varför Jessica Chastain och Emily Blunt gått med på att ansluta Chris Hemsworth och Charlize Theron vet jag inte, men det är en imponerande line-up. Nämner inte ens The Boss känner jag. 
 
 
13:e april blir det dock lite intressant igen. Inför kändes kanske inte en CGI-version av Djungelboken som något särskilt nödvändigt, men efter att första trailern släpptes till The Jungle Book ändrade jag mig. För den ser riktigt snygg ut, och historien är ju erkänt bra så. Jon Favreau regisserar och har med sig grymma röster i form av Bill Murray (Baloo), Scarlett Johansson (Kaa), Christopher Walken (King Louie), Idris Elba (Shere Khan), Ben Kingsley (Bagheera) och Lupita Nyong'o (Raksha). Det enda "verkliga" i filmen är Mowgli, som spelas av nykomlingen Neel Sethi. Den 15:e får vi danskt efterkrigs-drama i form av Under sanden, där unga tyska soldater tvingas rensa danska stränder på landminor. Ser bra ut sett till trailern, och intressant ämne som kan bli gripande! Michael Moores nya dokumentär Where to Invade Next kommer även till Sverige, men den slog inte på samma vis som många av hans tidigare verk. Något som känns rätt ballt är att Bollywood-filmen Fan verkar dyka upp i Sverige. Dels kul att få uppleva den kulturen, det är trots världens största filmland. Filmen handlar om ett fan av en indisk superstjärna, som blir i det närmsta besatt. I båda rollerna ser vi megasuperstjärnan Shah Rukh Khan, som förmodligen är den skådespelare med flest fans i världen, då han är störst i Indien (större än vi säkert kan föreställa oss). Så han spelar väl mer eller mindre sig själv, samt en snubbe som är besatt av honom, ska bli spännande att se! 
 
 
Den 18:e får åtminstone vi i Lund chansen att se Mistress America på Kino, en film jag sett fram emot ett bra tag. Noah Baumbach har många starka filmer under bältet (Frances Ha, The Squid and the Whale, While We're Young), och nu har han återigen med sig Greta Gerwig (Frances Ha), och det känns jättetrevligt. Den 22:a kommer det så mycket ointressant att jag blir trött i själen. Eye in the Sky verkar väl hyfsad ändå, och fått okej kritik, med bra skådespelare i form av Helen Mirren och Aaron Paul, samt Alan Rickman i en av sina sista roller. Krigs-thriller som tar tag i frågan kring drönare som krigföring, och dilemmat som uppstår när de har chansen att slå ut toppnamn inom en terrorist-organisation, men civila kommer stryka med. Men Bastille Day, jag gillar dig Idris Elba, men det här ser mest ut som överflödig action. The Finest Hours visar upp tre hyfsade skådisar ute till sjöss när det börjar storma. Verkar högst mediokert. 
 
 
Just nu dominerar Batman och Superman på biograferna, men om några veckor är den ett minne blott (får vi hoppas). Den 27:e kommer Captain America: Civil War, som har ungefär samma upplägg som BvS, bara att den verkar mer lovande. Nu ska Captain Americas och Iron Mans tjafs kulminera i ett inbördeskrig, och de har bra back-upp på vardera sidor, vilket gör det här till att mer eller mindre vara en tredje Avengers. Mer eller mindre bara Thor och Hulken som saknas! Däremot får vi se Ant-Man igen, och ett välkommet tillskott i form av Black Panther, och ett lite mer tveksamt tillskott i form av nya Spiderman. Får se hur det funkar! Men tror vi får se en härligt storslagen och underhållande actionfilm i äkta Marvel-anda. Senaste Avengers var kanske inte deras bästa, men senaste Captain America var dock bland deras starkaste hittills! 
 
 

Kommentarer:

1 Amanda Jona [SPONTAN]:

Åh, många filmer här som jag vill se!

Kommentera här: