Bästa kärleksfilmerna på Cineasterna

Only Lovers Left Alive
 
Ett helt osponsrat inlägg om de allra bästa romantiska filmerna ni kan se på Cineasterna.se just idag (helt gratis så länge du har ett bibliotekskort i rätt stad)! 
  • Amelie från Montmarte - i stadsdelen Montmarte i Paris lever den hopplösa romantikern Amelie, som hellre hjälper andras kärleksliv än sitt egna, men som en dag blir kär ändå. Jean-Pierre Jeunets film må vara fylld till bredden av söthet, men dess charm flödar över på det bästa av vis. Det hjälper att Audrey Tautou är oemotståndlig i huvudrollen samt att Yann Tiersens musik är så vacker som den är.

  • A Girl Walks Home Alone at Night - kan inte en iransk vampyrfilm om en stad som heter Bad City vara romantisk? Ana Lily Amirpours übercoola svartvita pärla är bara delvis en skräckis om en småstad som hemsöks av en törstig vampyr, Sheila Vands huggtänder törstar efter mer än bara blod, utan även kärlek att fylla den ensamhet som vampyrlivet innebär. 

  • Before Midnight - förutsätter att du redan sett Before Sunrise och Before Sunset, de två första delarna i trilogin om Jesse och Celine, de kanske främsta romantiska filmerna som gjorts. Richard Linklater har vart nionde år sedan 1995 spelat in filmerna och skrivit manus med huvudrollsinnehavarna Ethan Hawke och Julie Delpy, och det är så vackert. 
Blå är den varmaste färgen
  • Blå är den varmaste färgen - vann Guldpalmen i Cannes men omgärdades av kritik mot hur regissör Abdellatif Kechiche drog ut på de långa sexscenerna mellan Léa Seydoux och Adèle Exarchopoulos, men det är fortfarande en storslagen och helt magnifik kärlekshistoria. Den är lång men värd all tid i världen, inte minst med tanke på dess båda huvudrollsinnehavare som utför underverk.

  • Brokeback Mountain - banbrytande och otroligt stark modern tolkning av westernfilmer. Heath Ledger och Jake Gyllenhaal är urstarka i sina respektive roller och fångar publiken i den kmap de får utstå för att få älska varandra i en miljö som inte tillåter det.

  • Carol - det mest lidelsefulla kärleksdramat ni kan hitta, som på ett liknande vis som ovan film skildrar kärlek som inte får vara i den tid och miljö filmen utspelar sig. Todd Haynes fångar tiden perfekt tillsammans med Ed Lachmanns utsökta foto, Carter Burwells känsloladdade musik och allra främst Cate Blanchetts och Rooney Maras perfekta skådespeleri. 

  • Du gör mig galen! - en av de mest fruktansvärda översättningarna på en film Sverige fått uppleva på senare år. Men det är svårt att motstå David O. Russells romantiska komedi som lyckades ta sig ända till Oscarsgalan, där Jennifer Lawrence fick sin andra nominering och första statyett. Dans och kärlek som botemedel för psykisk ohälsa? Kanske, kanske inte, men det är effektivt. 
Eternal Sunshine of a Spotless Mind
  • Eternal Sunshine of a Spotless Mind - kärlek är inte alltid så vacker att man vill komma ihåg allt som hänt, och det visar Michel Gondry upp här med starkt resultat. Jim Carrey och Kate Winslet i en minst sagt originell romantisk komedi, som vann Oscarn för bästa manus när det begav sig, och blivit kult sedan dess.

  • God's Own Country - blev inte helt orättvist kallad för en skotsk Brokeback Mountain när den kom ut, även om den står stabilt på egna ben. En stillsam men stark berättelse om acceptans, vare sig det handlar om att våga komma ut i en liten skotsk by eller att accepteras som immigrant i ett nytt land. Francis Lee regisserar men så mycket kärlek, och insatserna från Josh O'Connor och Alec Secareanu kommer att fastna hos er.

  • Il Postino - en liten italiensk kuststad, en simpel italiensk brevbärare som är hopplöst kär i den vackra Beatrice, och en chilensk Nobelprisvinnare som gömmer sig från sitt eget hemland. Via Pablo Nerudas dikter lär sig Mario vad kärlek kan vara, och hur han ska vinna Beatrice hjärta. Mångfaldigt Oscarsnominerad, bl.a. för bästa film, regi och manliga huvudroll, men lustigt nog inte för bästa utländska film.

  • Hjärtat - en av förra årets bästa svensk filmer kommer från Fanni Metelius, som inte bara står för regi och manus, utan även en strålande huvudroll. En kärleksfilm för vår generation (förutsatt att du är en s.k. millenial), en coming-of-age-film för vår generation (samma förutsättningar), där vi inte växer upp förrän vi tvingas till det, och där kärlek ska vara på lika villkor. 
    • Juno - tonårig kärlek kan vara krångligt, och inte blir det lättare av en oväntad graviditet. Jason Reitman skildrar det hela med mycket värme och humor och ger oss fina genombrott från Ellen Page och Michael Cera. 

Laurence Anyways 
  • Laurence Anyways - det kanadensiske underbarnet Xavier Dolan har gjort många starka filmer, men hans allra finaste är denna. Hur stark kärleken mellan två personer än må vara, hur klarar den utmaningen som sker när den ena parten inser att han föddes med fel kön? Visuellt slående och med en jäkla energi och puls, men en stark kärna kring hur långt kärlek kan räcka. 

  • Once - innan John Carney tog sig över Atlanten och gjorde charmiga Begin Again, och sedan tog sig tillbaka till Irland för att göra ännu charmigare Sing Street, gjorde han den kanske mest charmiga Once. Likt de övriga är musiken i fokus för detta romantiska drama om en gatumusikant och gatuförsäljare som möts på Dublins gator och finner varandra genom musiken de skapar tillsammans. Superfin på alla plan, och vann Oscar för bästa låt, med "Falling Slowly". 

  • Only Lovers Left Alive - vi har redan kommit överens om att vampyrfilmer visst kan vara romantiska, och makalöst coola. Jim Jarmusch skapar en kärlekshistoria for the ages tillsammans med Tilda Swinton och Tom Hiddleston som varit tillsammans i hundratals år, som lever sina egna liv men alltid har varandra att falla tillbaka mot. Ursnygg, urcool, urballa skådespelare som är på topp. Älskar. 
Stadens ljus
  • Stadens ljus - vem behöver ord eller ens syn för att visa sin kärlek om den är äkta? Charlie Chaplin är kanske det bästa som hänt filmhistorien, och det här är en av hans höjdpunkter. Hans karaktär The Tramp blir här hopplöst kär i en blind flicka, och gör allt i sin makt för att vinna hennes hjärta, något som är lättare sagt än gjort. Humor och åter kärleksfull humor gör den helt oemotståndlig. Våga stumfilm denna alla hjärtans dag!

  • Submarine - 15-årige Oliver vill bara två saker; att förlora oskulden och att hindra sina föräldrar från att skilja sig. Richard Ayoades säregna och ytterst brittiska humor gör sig utmärkt i detta bittra coming-of-age-drama. Det är udda men underbart!

  • Swiss Army Man - vadå, kan inte en film om ett pruttande lik spelat av Harry Pott-ehrm, Daniel Radcliffe vara romantisk? I beg to differ.

  • The Artist - kanske inte en av de mest hyllade Oscarsvinnarna det här decenniet, men den är trots det rätt svår att motstå. En homage till Hollywoods övergångstid, från stumfilm till ljudfilm, och de svårigheter som uppstod för skådespelarna som inte hade den rätta rösten. Och så är det lite kärlek inblandat. 
The Big Sick
  • The Big Sick - den bästa romantiska komedin på senare år, och fullkomligt underbar pärla. Kumail Nanjiani och Emily V. Gordon skrev ett manus om den osannolika start deras förhållande inleddes med, när Gordon hamnade i koma och Nanjiani blev bundis med henens föräldrar. Rättmätigt Oscarsnominerad för bästa manus, och galet att inte Holly Hunter nominerades (Ray Romano också utmärkt, och står för filmens bästa skämt). Oj så fin den här är hörni!

  • The Handmaiden - sydkoreanskt triangeldrama, kärleksdrama eller mystisk thriller? Chan-wook Parks mästerverk har det mesta, men drivs i grunden av kärlek, så bara luta er tillbaks och njut av hantverket som presenteras. 

  • Weekend - en enkel film där Andrew Haigh låter hans dialogdrivna manus stå i fokus tillsammans med imponerande insatser från Tom Cullen och Chris New, när ett engångsligg kanske kan bli något mer speciellt. Fantastisk pärla. Haighs fina 45 Years finns också tillgänglig.
Weekend

Kommentera här: