Inför Oscarsnomineringarna - bästa utländska och animerade film, samt dokumentär

En man som heter Ove
 
Bästa utländska film
 
Hade ni frågat mig för ett år sedan om En man som heter Ove hade haft chans att vinna Oscarn hade jag skrattat och sagt nej, men nu...nio filmer är kvar i leken, och det kan egentligen gå precis hursomhelst, den här kategorin brukar överraska. Redan nu är favorittippade filmer som Elle, The Handmaiden, Julieta och Neruda ute ur leken, och kvar finns...
 
  • EN MAN SOM HETER OVE, Sverige
  • MIN PAPPA TONI ERDMANN, Tyskland
  • UNDER SANDEN, Danmark
  • MITT LIV SOM ZUCCHINI, Schweiz
  • THE SALESMAN, Iran
  • TANNA, Australien
  • THE KING'S CHOICE, Norge
  • IT'S ONLY THE END OF THE WORLD, Kanada
  • PARADISE, Ryssland
 
Min pappa Toni Erdmann har varit den klara favoriten hela tiden, och får fortfaraden räknas som det. Men det galna är att En man som heter Ove ses som den kanske främsta utmanaren. Filmen har gjort succé i USA och den bistra svenska humorn har gått hem även i de stugorna, där filmen är den mest inkomstbringande utländska arthouse-filmen under 2016 (vilket är större änd et låter). Betydligt lättare att ta in än Toni Erdmann dessutom, så kan överraska. Mitt liv som Zucchini ser utt att kunna gå mot en historisk dubbel, och nomineras för både bästa utländska och animerade film. Våra danska vänner har ett starkt bidrag med efterkrigsdramat Under sanden, och The Salesman ska inte räknas bort, regissör Ashgar Farhadi har vunnit kategorin tidigare. Men egentligen har alla filmer fortfarande chansen på att nomineras, till och med Xavier Dolans Cannes-sågade It's Only the End of the World. Se upp för tävlingens minsta film, Tanna, från Australien!
 
 
Kubo and the Two Strings
 
Bästa animerade film
 
Det har varit ett intressant år för animation, och bland utmanarna finns såväl stora som små filmer som kan utmana, även om det ska mycket till att peta Disney i år!
 
  • ZOOTOPIA
  • KUBO AND THE TWO STRINGS
  • MOANA
Zootopia står för konststycket att väva in samhälleliga frågor i detta underhållande äventyr, och den är vida älskad. Jag har svårt att tro att någon film ska kunna stoppa dess dominans i år. Men är det någon så är det vackra stop-motion-animerade Kubo and the Two Strings, som jag skulle älska att se som vinnare. Visuellt är den oslagbar i kategorin, och filmen är även spännande och fin, det vore kul att se de stora bolagen få sig en knäpp på näsan. Moana blev inte samma sensation som Frozen, men bör ta sig in här utan problem. De två sista platserna är klurigare...
 
The Red Turtle
  • MITT LIV SOM ZUCCHINI
  • THE RED TURTLE
  • YOUR NAME
  • SING
  • FINDING DORY
  • THE LITTLE PRINCE
Som sagt kan Mitt liv som Zucchini få dubbla nomineringar, och är otroligt kritikerhylllad. Någon eller ett par smalare filmer har tagit sig in på senare år, så det finns hopp. Det gäller även för The Red Turtle, som hyllades som mästerverk i Cannes, men som ändå inte är säker nu. Den må vara dialogfri, men ser otroligt snygg ut. Your Name har under 2016 blivit en sensation i Japan där den dominerat på biograferna, kanske kan anime få sin chans på Oscarsgalan nu. Mer kommersiella val vore Finding Dory och Sing, som absolut inte kan räknas bort ännu. The Little Prince vore ett trevligt litet tillskott, men kan få tufft i konkurrensen. Det är inte omöjligt att lilla studion GKIDS kan smyga med med någon av sina filmer, April and the Extraordinary World, Miss Hokusai eller Phantom Boy. Kan Justin Timberlake få Trolls att nomineras..? Tveksamt. En udnerbart rolig chock vore om Sausage Party dök upp här, men tror inte akademin är redo för det än. 
 
I Am Not Your Negro
 
Bästa dokumentär
 
Oj, oj, här blir det tufft i år! Som det ser ut nu kan det bli ett banbrytande år, då en - vad många anser vara - mini-serie kan gå mot vinsten! 15 filmer är kvar i leken, och det kan mycket väl ske överraskningar även här.
 
  • O.J.: MADE IN AMERICA, Ezra Edelman
  • 13TH, Ava DuVernay
  • I AM NOT YOUR NEGRO, Raoul Peck
 
Tre av de mest omtalade och kanske också troligaste kandidaterna handlar alla på ett eller annat vis om svartas situation och historia i USA, vilket är både talande och behövande för det föregående året. Favorit är 7,5 timmes långa eposet O.J: Made in America, som många anser vara en mini-serie, då den sänts i det formatet också. Men Edelman gjorde den som film och den visades också på biografer i sin fulla längd, och den är fullkomligt magnifik, se den genast på SVT Play! Med 13th kan äntligen Ava DuVernay få titulera sig som Oscarsnominerad. Överraskade när hon öppnade New Yorks filmfestival i höstas med denna chockerande och välskapta dokumentär om hur det 13:e tillägget i amerikanska konstitutionen gjort att amerikanska fängelsesystemet nästan är som forna tiders slavplantage. Se omgående på Netflix (där den heter Det 13:e tillägget). I I Am Not Your Negro används författaren James Baldwins ord för att skildra svartas historia och samtid i USA, och har hyllats enormt. Svensk premiär 17:e mars! Ingen är helt given, men är de med så kan de vinna! 
 
Weiner
 
  • CAMERAPERSON, Kirsten Johnson
  • WEINER, Josh Kriegman & Elyse Steinberg
  • THE EAGLE HUNTRESS, Otto Bell
  • LIFE, ANIMATED, Roger Ross Williams
  • FIRE AT SEA, Gianfranco Rosi
 
Kirsten Johnson har länge rest runt i världen som filmfotograf, och stått bakom kameran på Oscarsvinnande- och nominerade filmer (Citizenfour, The Invisibe War). Nu har hon samlat det hon filmat till en berättelse om livet bakom kameran, och hon har hyllats enormt för det. Weiner är en sanslös skildring om Anthony Weiner, som bjöd in filmare att följa hans väg tillbka till toppen efter hans sexskandal, men gräver sin grav bara djupare, och låter allt hamna på film (se på SVT Play nu). I The Eagle Huntress följer vi 13-årige khazaken Aisholpan som tränar för att bli den första kvinnliga örn-jägaren på tolv generationer. Den tillsammans med Life, Animated lätter något på stämningen, och i "Life" följer vi solskenshistorian om Owen Suskind, som slutade pratade när han var tre år gammal, diagnosticerades med autism, men fann vägen tillbaka till att prata via Disney-filmer. Värmande och filmisk, två element som kan gå hem hos akademin, går på svenska biografer just nu. Fire at Sea skildrar den europeiska flyktingkatastrofen via livet på italienska ön Lampedusa. Ett annnorlunda grepp som kan belönas (Bortom Lampedusa på svenska, sänds på SVT1 imorgon måndag 22.15, eller redan nu på SVT Play)! Filmer som Hooligan Sparrow (finns också på SVT Play), Tower, The Ivory Game (Netflix), Gleason, Zero Days, The Witness och Command and Control ska ännu inte räknas bort, men är inte med i snacket på samma vis som ovanstående. 
 
Min pappa Toni Erdmann
 
I mitt avslutande inlägg inför tisdagens avslöjande går jag igenom de tekniska kategorierna! 

Kommentera här: