Oktober - 13th, VOD-filmer, Chaplin, Marvel, jättar och zombies

 
Fruitvale Station - med Michael B. Jordan                          13th - regi: Ava DuVernay
 
Jag ska vara ärlig, oktober ser inte ut att bli en höjdarmånad på bion. Men gå för all del ändå på de filmer som faktiskt lovar gott! Jag skrev i min text om september att månadens bästa film på bio skulle komma att bli Charlie Chaplins Moderna tider, med tanke på att den går upp först den 1a på Royal här i Uppsala får det gälla även denna månad. Månadens näst bästa film lär bli Charlie Chaplins "Chaplins pojke", som kommer 28e. En magnifik och underbart vacker stumfilm och komikens mästare. 
 
Chaplins pojke - Charlie Chaplin
 
Innan vi går in på bio-utbudet vill jag lyfta fram några filmer som kommer till Netflix respektive iTunes. Men allra först, idag (fredag 7/10) går Fruitvale Station på SVT2 kl. 21.45. Filmen är en av senaste års allra främsta filmer, och en av de bästa regi-debuterna någonsin, av Ryan Coogler. Vi ser även en helt magnifik Michael B. JOrdan i huvudrollen, och det är en skam att filmen inte fick en enda Oscarsnominering. Viktig och vacker film som inte kommer lämna dig oberörd. Den kommer ligga på SVT Play t.o.m. 14/10, och finns även på Netflix. Filmen är en passande och bra uppladnning inför nedanstående premiär. 
 
Netflix: En av årets måste-filmer kommer idag 7/10, i form av 13th (Det 13:e tillägget på svenska), Ava DuVernays (Selma) dokumentär om hur afro-amerikaner systematiskt hålls kvar och skickas till fängelse i en skala som närmast kan liknas vid slaveriets dagar. Filmen är socialt och samhälleligt superviktig, och även om den handlar om USA är det något vi bör ta till oss även här i Sverige. Titeln anspelar på the 13th amendment i USAs konstitution, som förvisso upplöste slaveriet, men lämnade ett kryphål som tvingar fångar till arbete, ett sätt för de vita att fortsätta få gratis arbete från de svarta amerikanerna. Dokumentären har hyllats unisont och ses som en av årets bästa filmer, och en Oscarsnominering känns självklar. SE!
 
Blue Jay - Sarah Paulson & Mark Duplass
 
iTunes: 11/10 kommer den extremt lovande Blue Jay, med Mark Duplass och Sarah Paulson. Filmen skildrar Jim och Amanda, som många år efter high-school stöter på varandra igen, långt efter deras romans tagit slut. I äkta Before Sunrise-anda får vi följa deras dag när de pratar gamla minnen och re-connectar. Trailern ser urmysig ut och filmen har hyllats i USA. 17/10 kommer en av senare tids mest hyllade skräckfilmer till Sverige, i form av The VVitch. "A family in 1630s New England is torn apart by the forces of witchcraft, black magic and possession." Den blev både en kritiker- såväl som publiksuccé i USA, och nu får vi äntligen ta del av skräcken. 31/10 får vi se Ethan Hawkes hyllade skildring av trumpet-legendaren Chet Baker i Born to Be Blue
 
The VVitch - regi: Robert Eggers
 
Det mest lovande under första helgen - och nästan hela månaden - är The Girl with All the Gifts, som kommer 7e. I en dystopisk framtid är 10-årige Melanie hoppet om att hitta botemedlet till en sjukdom som gjort människor till zombie-liknande varelser. Filmen har mottagits väl på filmfestivaler och i filmen ser vi bl.a. Gemma Arterton och Glenn Close. Mindre spännande känns nytt från Woody Allen, men förhoppnigsvis är Cafe Society bättre än hans två senaste fiaskon. Som vanligt stjärnbeströdd ensemble med Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell och Corey Stoll. Svenskt drama får vi i form av Medan vi lever, där Kandia väljer att flytta tillbaka till Gambia efter 30 år i Sverige. Hennes son försöker slå igenom som rappare, men väljare att följa efter för att få hem henne, något som inte blir så lätt. Efter extremt mycket om och men (affischen satt uppe på biograferna redan förra sommaren) kommer nu komedin Masterminds, som DN idag belönade med en nolla i betyg. Kanske kan den ge några skratt ändå, med Kristen Wiig, Zach Galifinakis, Owen Wilson och Jason Sudekis. En svensk dokumentär som känns potentiellt intressant är Mad Dog, om MMA-stjärnan Reza Madadi, som greps i samband med ett uppmärksammt inbrott, och som blev pappa under hans tid i fängelset. Filmen skildrar hans väg tillbaka och är ett måste om du gillar MMA. För kidsen kanske Storkarna är att föredra dock. 
 
The Girl With All the Gifts 
 
Men om du föredrar Mötley Crüe kan ni inte missa deras sista konsert, som visas på bio den 13e. Helgen den 14e oktober blandar och ger den med. Höstens kanske mest spännande och lovande svenska film är Jätten, från Johannes Nyholm. Filmen handlar om Rikard (Christian Andrén) som lever med autism och en grav missbildning, vid ung ålder skildes han från sin mamma, men är nu fast besluten om att finna henne igen. Men då vill han så gärna vinna Nordiska mästerskapen i boule, så att han kan visa upp pokalen för sin mor. Han får sedermera hjälp av en jätte. Visats och prisats på diverse filmfestivalen världen över, och ska vara en riktigt fin film som kräver näsdukar! Annars kan man ju se Inferno, om Tom Hanks som symbolälskande Robert Langdon är mer din grej. Jag hade varit superpeppad på Peter och draken Elliott, men skandalöst nog visas den bara dubbad i Sverige. David Lowerys live-action remake har hyllats som en av sommarens allra främsta filmer i USA, men det får inte vi uppleva. Fans av Oasis kan få se dokumentären om deras unga år, Supersonic nu också, och den lär inte göra er besvikna. Gillar ni dans kanske dokumentären om koreografen Mr. Gaga är att föredra.
 
18/10: PROGRAM- OCH BILJETTSLÄPP FÖR STOCKHOLM FILMFESTIVAL!!!
 
Equity - med Anna Gunn 
 
Det har gjorts många bra filmer om finansvärlden och Wall Street, men nog känns det lite tröttsamt att alla bara centrerar kring män? Den 21a kommer Equity, där vi ser Anna Gunn i huvudrollen (kunde hon hantera Walter White så klarar hon nog av finansvärlden). Även om jag personligen aldrig fastnat för Pedro Almodóvar så är han ju lite av en cineast-favorit. Han är Spaniens hopp kommande Oscarsgala med Julieta, som handlar om relationen mellan en mor och dotter, och hur den sätts på prov efter att dotterns pappa dör. Om någon saknat Tom Cruise så kommer nu Jack Reacher: Never Go Back, jippi. Men gillar man klyschig action så är det kanske något att ha! Skräck får vi i form av Ouija: Origin of Evil. Kommer ni ihåg Allram Est? Det gänget kommer med filmen Upp i det blå nu hursomhelst!
 
Dagen efter denna - med Isabelle Huppert
 
Även om jag inte är en av dem, så ser säkert många fram emot filmatiseringen Morran & Tobias: Som en skänk från ovan, som kommer den 26e. Annars får vi en del nytt i slutet av månaden, 28e får vi en ny Bollywood-musikal i form av Ae Dil Hai Mushkil, ifall ni vill prova på något nytt. Om ni inte tröttnat på Justin Timberlakes dansdänga Can't Stop This Feeling, så kommer animerade filmen Trolls nu, där låten är ledmotiv. Utöver Justin får vi bl.a. höra Anna Kendrick, James Corden och Gwen Stefani. Franska Isabelle Huppert har hyllats för sin insats i Mia Hansen Loves lovande drama Dagen efter denna. Hansen Love vann pris i Berlin för filmen som skildrar Nathalie, vars liv ställs på sin ända när hennes man lämnar henne för en ny kvinna efter 25 år. I polska United States of Love ställs även där livet på sin spets, efter Sovjets fall och frihet i landet. Men framtiden blir också oviss, och det får vi se i denna skildring av fyra kvinnors liv i 1990 års Polen. Men filmen jag ändå ser fram emot mest är trots allt Doctor Strange, Marvels nya storfilm. Dels gillar jag Marvels filmer, men nu känns det också som att de gör något nytt, något lite mer annorlunda. Och vem vill inte se Benedict Cumberbatch i vad han än gör? Även med Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen och Tilda Swinton. Ser spännande ut! Månaden avslutas med en visning av Scream, den sista oktober. 
 
Doctor Strange - med Benedict Cumberbatch
 

Kommentera här: