Och de nominerade är...

Robert Gustafsson - Hundraåringen
 
Och då var de här! Och nog är jag mer nöjd än förra året, även om jag kanske hade önskat annorlunda resultat här och var! The Revenant fortsätter att visa styrka och tog hem hela 12 nomineringar! De flesta trodde Mad Max: Fury Road skulle ta flest, och fick även 10 stycken. Kul - om än förväntat - med Alicia Vikander, och rent ut sagt chockerande att även Hundraåringen är nominerad! Även om det inte var för Ex Machina som Vikander nominerades var det kul att den filmen ändå fick sig ett par nomineringar, vilket även får gälla för Sicario, även om det inte handlade om någon av de större kategorierna. För mer rolig fakta om de nominerade kan jag rekommendera den här artikeln! Men nu följer en genomgång av alla kategorier och en kort kommentar! 
 
Bästa film
"The Big Short"
"Bridge of Spies"
"Brooklyn"
"Mad Max: Fury Road"
"The Martian"
"The Revenant"
"Room"
"Spotlight"
 
Det blev åtta filmer även i år, och egentligen inget val som förvånar! Kanske främst uppseendeväckande att Carol missade, vilket var synd. Även Straight Outta Compton och Inside Out missade, men som sagt inget förvänande heller. Kul att en film som Room kan få plats dessutom, även om den var något förhandstippad. Spotlight får ses som favoriten fortfarande, även om The Big Short kommit starkt senaste månaden, och The Revenant som visar allt mer styrka (med flest antal nomineringar). 
 
Bästa regissör
Adam McKay, "The Big Short"
George Miller, "Mad Max: Fury Road"
Alejandro González Iñárritu, "The Revenant"
Lenny Abrahamson, "Room"
Tom McCarthy, "Spotlight"
 
En av galans större skrällar att Lenny Abrahamson tog sig in framför en av förhandsfavoriterna Ridley Scott (The Martian). Kul med en överraskning, och egentligen alla utom just Abrahamson kan vinna känns det som, beroende på vart vindarna vänder. Kan Iñárritu vinna två år i rad, eller får George Miller en välförtjänt vinst? McCarthy och McKay ska inte räknas bort riktigt ännu!
 
Bästa skådespelare
Bryan Cranston, "Trumbo"
Matt Damon, "The Martian"
Leonardo DiCaprio, "The Revenant"
Michael Fassbender, "Steve Jobs"
Eddie Redmayne, "The Danish Girl"
 
Den förväntade kvintetten, med Leonardo DiCaprio som storfavorit. Mycket ska till om han förlorar i år! 
 
Bästa skådespelerska
Cate Blanchett, "Carol"
Brie Larson, "Room"
Jennifer Lawrence, "Joy"
Charlotte Rampling, "45 Years"
Saoirse Ronan, "Brooklyn"
 
Den stora frågan var väl egentligen om Alicia Vikander skulle ta sig in här för The Danish Girl, men så blev det inte! Så den här kvintetten var inte särskilt förvånande heller, kul att Charlotte Rampling kunde ta sig in, men Jennifer Lawrence kändes som ett ytterst oinspirerat val. Förmodligen är det Brie Larson som tar hem det!
 
Christian Bale - The Big Short
 
Bästa manliga biroll
Christian Bale, "The Big Short"
Tom Hardy, "The Revenant"
Mark Ruffalo, "Spotlight"
Mark Rylance, "Bridge of Spies"
Sylvester Stallone, "Creed"
 
Det stora utropstecknet var att Tom Hardy knep Idris Elbas (Beasts of No Nation) plats! Visst fanns möjligheten, och han verkar verkligen ha ridit på The Revenants våg! Synd på Elba, men jag är inte den som tackar nej till Hardy!
 
Bästa kvinnliga biroll
Jennifer Jason Leigh, "The Hateful Eight"
Rooney Mara, "Carol"
Rachel McAdams, "Spotlight"
Alicia Vikander, "The Danish Girl"
Kate Winslet, "Steve Jobs"
 
Det blev för The Danish Girl som Alicia Vikander fick sin nominering. Inget förvånande val, och det känns som om alla utom Rachel McAdams kan ta hem det!
 
Best Original Screenplay
"Bridge of Spies"
"Ex Machina"
"Inside Out"
"Spotlight"
"Straight Outta Compton"
 
Den stora chocken var att Quentin Tarantino inte fick en nominering för The Hateful Eight. Visst att filmen inte visat styrka, men han brukar ta sig in ändå! Annars ett kul fält, inte minst med Ex Machina! Men Spotlight lär ta hem det här, med Inside Out som utmanare. 
 
Best Adapted Screenplay
"The Big Short"
"Brooklyn"
"Carol"
"The Martian"
"Room"
 
Lika förvånande var det här att Aaron Sorkins manus för Steve Jobs inte kom med. Men roligt att kvinnliga manusförfattare får plats (Carol och Room), även om The Big Short lär ta hem det. 
 
Best Foreign Film
"Embrace of the Serpent"
"Mustang"
"Son of Saul"
"Theeb"
"A War"
 
Alltid ett lotteri med ut med de utländska filmerna. Kul med danska A War, men det är Son of Saul som kommer vinna, utan tvekan. 
 
Son of Saul
 
Best Documentary Feature
"Amy"
"Cartel Land"
"The Look of Silence"
"What Happened, Miss Simone?"
"Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom"
 
Ser ut att bli en kamp mellan publikfavoriten Amy och kritikerfavoriten The Look of Silence. Kan Joshua Oppenheimer få revansch för sin förlust med The Act of Killing? Båda är värdiga, men hoppas på den senare!
 
Best Animated Feature
"Anomalisa"
"Boy and the World"
"Inside Out"
"Shaun the Sheep Movie"
"When Marnie Was There"
 
Kul med de mindre filmerna Boy and the World och When Marnie Was There. Även trevligt med vuxenfilmen Anomalisa (även om det var väntat!). Dock är det Inside Out som vinner. 
 
Best Film Editing
"The Big Short"
"Mad Max: Fury Road"
"The Revenant"
"Spotlight"
"Star Wars: The Force Awakens"
 
Fem väntade val, men också svårt att avgöra vilken som är favorit! Mad Max: Fury Road är helt klart värd vinsten, och kanske lite av en favorit, om någon. 
 
Best Song
Earned It - "Fifty Shades of Grey"
Manta Ray - "Racing Extinction"
Writing's on the Wall - "Spectre"
Til' It Happens to You - "The Hunting Ground"
Simple Song #3 - "Youth"
 
Fyra av fem väntade. Men vad i hela friden är Manta Ray och hur slog den ut favoriten See You Again från Furious 7? Vi får se om det handlar om en mutskandal igen, som häromåret. Nu får nog Lady Gagas Til' It Happens to You ses som favoriten!
 
Best Original Score
"Bridge of Spies"
"Carol"
"The Hateful Eight"
"Sicario"
"Star Wars: The Force Awakens"
 
Fem av de mer väntade valen, där Ennio Morricone får ses som favorit, han har chockerande nog aldrig vunnit, men för The Hateful Eight kan han äntligen vinna! Men filmen är inte särskilt stark, så se upp med en annan legend, John Williams för Star Wars! Jättekul att Jòhann Jóhannsson kom in för sitt suggestiva score till Sicario
 
Sicario
 
Best Visual Effects
"Ex Machina"
"Mad Max: Fury Road"
"The Martian"
"The Revenant"
"Star Wars: The Force Awakens"
 
Fyra väntade val och ett otroligt uppfriskande val i Ex Machina, framför sommarens alla storfilmer. Välförtjänt to say the least. 
 
Best Cinematography
"Carol"
"The Hateful Eight"
"Mad Max: Fury Road"
"The Revenant"
"Sicario"
 
Återigen många väntade val. Kan "Chivo" Lubezki vinna en historisk tredje raka seger för The Revenant? Ska Roger Deaking äntligen vinna med sin 13:e nominering för SicarioEd Lachmans otroligt vackra Carol och Bob Richardsons glorious 70mm-foto i The Hateful Eight även de värdiga, för att inte tala om John Seales storslagna Mad Max?
 
Best Costume Design
"Carol"
"Cinderella"
"The Danish Girl"
"Mad Max: Fury Road"
"The Revenant"
 
De fem förväntade valen. Kombon Sandy Powell och Cate Blanchett var lyckad i år, och kan rendera i en vinst! 
 
Best Makeup and Hairstyling
"Mad Max: Fury Road"
"The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared"
"The Revenant"
 
H. E. R. R. E. G. U. D. Vem hade kunnat tro att Hundraåringen skulle få en nominering. Kan knappt greppa hur skevt det är, men självklart jättekul, för Sverige och för filmen! Men om Mad Max förlorar blir jag förvånad. Men ska inte ge upp hoppet, go Sweden!
 
 
Alicia Vikander - The Danish Girl
 
Best Production Design
"Bridge of Spies"
"The Danish Girl"
"Mad Max: Fury Road"
"The Martian"
"The Revenant"
 
Väntade minst sagt, även om vissa hoppades på Carol och Star Wars. Tror det står mellan de vitt skilda Mad Max och The Danish Girl
 
Best Sound Editing
"Mad Max: Fury Road"
"The Martian"
"The Revenant"
"Sicario"
"Star Wars: The Force Awakens"
 
Kul med Sicario, inte helt oväntat, men kunde blivit andra val. De andra var troliga, och Mad Maxtar det nog!
 
Best Sound Mixing
"Bridge of Spies"
"Mad Max: Fury Road"
"The Martian"
"The Revenant"
"Star Wars: The Force Awakens"
 
Samma som i föregående, väntade val och Mad Max är favorit! 
 
Skippar återigen kortfilmskategorierna, dels för att jag inte har någon koll och dels för att jag inte tror det finns intresse av att läsa. 
 
Bridge of Spies
 

Kommentarer:

1 Tilda:

Hur går tankarna om att enbart vita skådespelare blev nominerade i alla 4 huvud- och birollskategorier, precis som vanligt. Känns som det finns många som missas pågrund av detta eller?

Svar: Ja det är riktigt tråkigt att det blev så i år igen! Var väl främst Idris Elba som det fanns starkt hopp om, men han missade ju tyvärr (även om det finns flera möjliga förklaringar till det!) Sedan hoppdes många på mer kärlek till Straight Outta Compton och Creed, med bl.a. Jason Mitchells och Michael B. Jordan (utöver bästa film och regissör!). Sedan hade vi ju Will Smith också för Concussion. Väldigt få kvinnor däremot, ens i konversationen inför! Många kritiker ville se Mya Taylor, men Tangerine var verkligen för smal som film! Men blir väl så när juryn är övervägande vita gubbar! Förhoppningsvis kan industrin göra fler större filmer med svarta skådespelare, så att de är med i konversationen, och sen att akademin vaknar!
Martin

2 Tilda:

Mycket välskrivet och genomtänkt svar! Tack för det! Hade inte skadat med en lite mer uppblandad jury men förhoppningsvis bjuder framtiden på mer etnisk spridning!!

Kommentera här: