Blir oktober årets bästa bio/Netflix-månad?

 
 
September var en bra biomånad, men oktober ser ut att kunna bli ännu bättre (tyvärr studier, kanske i november)! Redan 2:a oktober kommer det ett flertal intressanta filmer! Först och främst har vi The Martian, ett episkt rymdäventyr av Ridley Scott. Filmen har hyllats rejält i USA och sägs blanda såväl kvalitet med storslagenhet, och är en dark horse inför Oscarsgalan redan nu! Matt Damon ser även han ut att vara tillbaka i storform, när han kämpar för att överleva på Mars, efter att ha lämnats kvar efter ett uppdrag (en hel drös andra fantastiska skådespelar med också)! Vet att man får vissa Interstellar-vibbar, men det här ska vara ltie annorlunda! Woody Allen kommer ju ut med en ny film varje år nuförtiden, och den här gången har han med sig gott sällskap i form av Joaquinn Phoenix och Emma Stone, i Irrational Man. Just nu övertygar Joel Edgerton i Black Mass, men nu kommer även hans regidebut, den förvånansvärt kritiker- och publikhyllade The Gift, där även Jason Bateman och Rebecca Hall har roller. De två sistnämnda är ett gift par som stöter på en gammal skolkamrat (Edgerton), som kommer med mystiska gåvor och blir en del av deras liv, vare sig de vill det eller inte! I Pawn Sacrifice tar sig Tobey Maguire an rollen som Bobby Fischer, schack-underbarnet som blev en pjäs för USA i kalla kriget, när han tog sig an ryska schackspelaren Boris Spassky (Liev Schreiber), samtidigt som han ständigt spelar en inre match mot sig själv. 
 
 
Den 9:e oktober utmanar Robert Zemeckis dig att våga dig ut på en lina mellan tvillingtornen i New York, i The WalkJoseph Gordon-Levitt spelar lindansaren Philippe Petit, som 1974 gav sig på sin livs utmaning, att vandra på en lina mellan World Trade Centers båda hus på en lina. Filmad speciellt för 3D erbjuder den spektakulära bilder, och sägs inte vara något för den höjdrädda, då den känns ända in i märgen! Vill man göra det lättare för sig kan man kolla in Anne Hathaway och Robert DeNiro The Intern, som kanske kan vara trevlig och lättsam. 
 
 
Den 16:e oktober är en smått historisk dag i filmhistorien, då har nämligen Beasts of No Nation premiär...direkt på Netflix! De chockade världen när de betalade storkovan för rättigheterna vintras, och nu släpper de alltså sin första spelfilm, tiden får utvisa hur pass historiskt det blir. Men filmen är en av årets allra mest emotsedda, av regissören Cary Joji Fukunaga (True Detective säsong 1, Sin Nombre), och handlar om en ung kille (Abraham Attah, som hyllats enormt) som värvas/kidnappas till en gerilla i ett odefinierat afrikanskt land, ledda av en hänsynslös kommendant, spelad (tillperfektion tydligen) av Idris Elba. Det ska vara rått och brutalt, men också otroligt bra! Men det är inte allt den helgen, på bio kan ni se Crimson Peak, gotisk skräckmystik av Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth). Syskonen Thomas (Tom Hiddleston) och Lucille (Jessica Chastain) Sharpe bor i huset Crimson Peak, dit den unga författarinnan Edith (Mia Wasikowska) tas efter att hon mött Thomas. Men ingenting är som man tror i huset, och utvecklingen tar oväntade vändningar i varje rum! Ryktet går att det är någonting alldeles extra, och med dessa skådespelare är det svårt att tro annat! Och för alla Uppsalabor (eller nyfikna Lundabor) kanske dokumentären Himmel över Flogsta kan intressera samma helg! 
 
 
 
Den 23:e oktober är det dags för Lily Tomlin att få oss att skratta, i Grandma. När hennes barnbarn kommer och ber om pengar till en abort väljer hon att ta med henne på en roadtrip runtom i stan för att samla in pengar, och det är en hysterisk händelseutvekling som följer. Filmen hyllades på Sundance och Tomlin ses som en stark kandidat inför Oscarsgalan för sin roll, och trailern ser riktigt bra ut! Jag hade vissa förhoppningar om att Pan skulle kunna bli bra, men tidiga recensioner säger tyvärr motsatsen. Men vill amn se ett CGI-äventyr med Hugh Jackman som pirat i lustig frisyr kanske det kan vara något! 
 
 
Sist men långt ifrån minst kommer äntligen Spectre den 30:e oktober, Bond är tillbaka! Sam Mendes regisserar återigen (som han gjorde så mästerligt i Skyfall) och det är såklart även Daniel Craig. Den här gången har han även med sig Christoph Waltz, Léa Seydoux, Monica Bellucci, Andrew Scott och Dave Bautista med sig, tillsammans med återkommande Ralph Fiennes, Ben Wishaw och Naomie Harris. En del av Bonds mystiska förflutna återkommer och leder honom till organisationen SPECTRE, som han nu måste bekämpa. Har valt att bara se första trailern som släpptes, men den såg magnifik ut och jag tror på en riktigt bra film! Favorit-fotografen Hoyte van Hoytema är även med nu, vilket är ett extra plus i kanten (även om Roger Deakins självklart gjorde det fantastiskt i Skyfall). Så det blir fullt upp i oktober helt enkelt!
 
 

Kommentera här: